Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu-uutiset

Raviurheilujärjestö ja kasvattajat riitelevät varsojen tunnistamisesta oikeudessa – ulkomailla tunnistettuja varsoja merkittiin Suomessa syntyneiksi

Tuomas Korvenoja on menestynyt ravivalmentajia. Osa hänen asiakkaistaan on valittanut Hippoksen määräämästä 2 000 euron sakosta. Rangaistus tuli hevosten sääntöjen vastaisesta tunnistamisesta Suomen sijaan ulkomailla. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Hevoskasvattajat pelkäävät, että heidän hankkimiensa varsojen arvo romahtaa, jos hevoset menettävät Suomessa syntyneiden statuksensa. Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus aloitti maanantaina ravivarsojen tunnistusjupakan oikeudenkäynnin pääkäsittelyn Espoossa.

Joukko kasvattajia on valittanut siitä, että raviurheilun ja hevoskasvatuksen keskusjärjestö Hippos on sakottanut kasvattajia 2 000 euron hevoskohtaisella sakolla ja poistanut yhdeksältä Ranskassa tunnistetulta varsalta Suomessa syntyneen statuksen.

Sääntöjen mukaan ulkomailla syntynyt varsa voidaan luokitella Suomessa syntyneeksi, jos se tuodaan tarpeeksi ajoissa Suomeen tunnistettavaksi. Suomessa syntyneiksi tunnistetut varsat ovat arvokkaita, koska ne voivat osallistua rahakkaisiin ravilähtöihin, kuten Suur-Hollola-ajoon.

Oikeudenkäynti käsittelee 81 varsan tunnistamista ulkomailla vuosina 2012–17. Varsoille merkittiin Suomessa syntyneen status, vaikka ne oli vastoin Hippoksen sääntöjä tunnistettu ulkomailla. Varsojen määrä on noin prosentti kyseisenä aikana syntyneistä lämminverivarsoista.

Kasvattajat vaativat sanktioiden perumista

Hippoksen valtuuttama suomalainen tunnistaja oli käynyt tunnistamassa 72 varsaa paikan päällä ulkomailla. Lisäksi yhdeksän varsaa oli tunnistanut Ranskassa tunnistaja, jota Hippos ei ollut hyväksynyt. Asia paljastui loppuvuonna 2017, ja se johti Hippoksen silloisen puheenjohtajan ja hevostalouden selvityshenkilön eroihin. Molemmat ovat ulkomailla tunnistettujen varsojen kasvattajia.

Hippoksen hallitus poisti yhdeksältä Ranskassa tunnistetulta varsalta Suomessa syntyneen statuksen, ja lisäksi kaikille ulkomailla tunnistetulle langetettiin 2 000 euron hevoskohtainen sakko. Kasvattajat vaativat päätösten perumista.

Sakotettujen asianajajan Esa Purasen mukaan kasvattajien sakotus ei ole Hippoksen sääntöjen mukaista.

– Hevoset menettivät päätöksen takia arvoaan, ja rangaistus on siinä mielessä karmea, Suomessa syntyneen statuksen menettäneiden kasvattajien asianajaja Antti Linna kertoi.

Linnan ja Purasen mukaan kasvattajat ovat toimineet vilpittömästi. Hippos on eri mieltä, ja järjestön asianajaja Matti Nurmela arvioi sääntöjä rikotun törkeästi. Hippos kohtuullisti jo muiden paitsi Ranskassa etätunnistettujen rangaistukset.

Oikeudenkäynti jatkuu tiistaina todistajien kuulemisella.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi