Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu-uutiset

Kansainvälinen jääkiekkoliitto perustelee Suomen maalin hylkäystä

Yhdysvallat voitti MM-finaalissa Suomen 2–1 voittolaukauskilpailussa. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF julkisti maanantaina vuolaat perustelut jääkiekon naisten MM-kisojen suomalaisia kuohuttaneesta tuomaripäätöksestä. Petra Nieminen laittoi jatkoerässä kiekon Yhdysvaltain maaliin. Suomi ja kotiyleisö alkoi juhlia 2–1-voittoa, mutta kotijoukkueen kultajuhlat happanivat maalin hylkäämiseen videotarkistuksen jälkeen.

– Suomen jatkoajalla tekemä maali Yhdysvaltoja vastaan tarkastettiin, ja videotuomari hylkäsi sen tahattoman maalivahdin häirinnän takia, IIHF perusteli päätöstä nettisivuillaan.

IIHF kertoi tuomarin ratkaisun perustuneen pelisääntöihin 186 v. ja 183 ii.

– Jos kenttäpelaaja osuu pelitilanteessa tahattomasti maalivahtiin maalivahdin alueen ulkopuolella, pelaajalle määrätään kahden minuutin rangaistus. Jos kiekko menee tilanteessa maaliin, sitä ei hyväksytä, kuuluu pykälä 186 v.

Suomen Jenni Hiirikoski törmäsi tilanteessa Yhdysvaltain maalivahtiin Alex Rigsbyyn, mutta tuomareilta jäi viheltämättä tilanteesta jäähy Hiirikoskelle.

Toisessa pykälässä rajataan kenttäpelaajan vastuuta törmäyksestä.

– Tahaton kontakti maalivahtiin on hyväksyttävä, jos maalivahti pelaa kiekkoa alueensa ulkopuolella, ja hyökkäävä kenttäpelaaja pyrkii mahdollisuuksien mukaan (reasonable effort) välttämään tai minimoimaan kontaktin, kerrotaan pykälässä 183 ii.

Valokuvat ja hidastukset todistavat, että Hiirikoski pyrki välttämään kontaktin. Hiirikoski on kääntänyt luistimet kontaktin välttämiseksi, ja hän yrittää väistää Rigsbya myös ylävartalollaan.

IIHF:n tulkinnan mukaan Hiirikoski ei ilmeisesti tee riittävästi tai riittävän ajoissa väistöliikettään, joten säännön kohta "reasonable effort" ei täyty.

– Kun otetaan huomioon nämä kaksi sääntökohtaa, videotuomari päätti hylätä Suomen maalin, IIHF jatkaa.

Maalivahti Rigsby sai tilanteesta estämisjäähyn. Siihen ei ollut perustetta, mutta videotuomari ei voi käsitellä jäähyjä. Tämän virhepäätöksen teki jäällä ollut erotuomari.

Yhdysvallat voitti MM-finaalissa Suomen 2–1 voittolaukauskilpailussa.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi