Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu-uutiset

Kävelijä Kuikka jää tahtomattaan yleisurheiluhistoriaan

Tiia Kuikka, 24, tavoittelee viikonloppuna MM-kisojen tulosrajaa 4.30.00 Slovakian Dudincessa. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Kilpakävelijä Tiia Kuikka jää yleisurheiluhistoriaan ainoana suomalaisena naisurheilijana, joka kävelee arvokisoissa 50 kilometrin matkan. Kuikka oli viime kesänä Berliinin kaduilla EM-kisojen 13:s ja tähyää lajinsa yksinäisenä mohikaanina syksyisiin Dohan MM-kisoihin.

Kuikka, 24, tavoittelee viikonloppuna MM-kisojen tulosrajaa 4.30.00 Slovakian Dudincessa. Rajan alitus tietäisi Suomen ennätystä, sillä Kuikka käveli matkan viime keväänä Kiinassa SE-aikaan 4.32.43.

– Jos Slovakiassa menee tavoitteiden mukaan, seuraavan kerran kävelen 50 kilometrin kisan Dohassa, Kuikka kertoi Urheiluliiton tilaisuudessa viime viikolla.

Kesällä Kuikan tarkoituksena on tehdä vauhtijakso ja kävellä lyhyempiä matkoja, ja leireillä huhtikuussa ja elokuussa Sierra Nevadan vuoristossa. Hän sai vuoristoleireistä myönteistä kokemusta viime kaudella.

Viisikymmentä kilometriä on naisten arvokisaohjelmassa enää MM-Dohassa, sillä Tokion 2020 olympialaisissa naiset kävelevät vain 20 kilometriä. Miehiltä kuninkuusmatka katoaa Tokion olympialaisten jälkeen.

– Elättelin toivetta, että 50 kilometriä olisi jäänyt valikoimaan, Kuikka harmitteli Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n hiljattain tekemää päätöstä kävelymatkojen uudistamisesta.

Tokio pakottaa vauhtiin

Lappeenrannan Urheilu-Miehiä edustava Kuikka toivoo, että vuodesta 2021 lähtien pisin kävelymatka olisi vähintään 35 kilometriä. Jos matka siitä vielä lyhenee, Keijo Kososen ja Urheiluliiton lajivalmentajan Jani Lehtisen opein harjoittelevan Kuikan tekeminen muuttuu selvästi.

Hän listaa aerobiset ominaisuudet vahvuuksikseen, mutta vauhtikestävyyspuolella sakkaa.

– Teknisesti kävelyni ei ole kovin erilaista, on matka sitten 20 tai 50 kilometriä, Kuikka arvioi ja sanoi, että tekniikan toimiminen on pitkälti elimistön hermotuksesta kiinni.

Ensi vuonna Kuikan pitää joka tapauksessa kehittyä vauhdissa, jotta olympialaisten portti aukeaisi 20 kilometrille. Tulosraja on 1.31.00, ja Kuikan viimevuotinen ennätys 1.39.12.

Tulosrajan lisäksi Tokioon valitaan urheilijoita olympiarankingin perusteella.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi