Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu-uutiset

Suomi jäi kuudenneksi MM-viestissä – "Alisuoritimme joukkueena"

Suomen viestinaiset mielivät paluuta mitalikantaan, mutta Seefeldin 4x5 kilometrin kisan jälkeen suomalaisleirissä aurinkoista oli vain sää. Suomen viestinaisille kuudes sija on huonoin arvokisoissa pitkään aikaan.

Tilastoissa pitää mennä Torinon 2006 olympialaisiin asti, jotta löytää viidettä sijaa huonomman sijoituksen. Torinossa Suomi oli seitsemäs.

– Joukkueena alisuoritimme reilusti. En ole ole mitenkään tyytyväinen, päävalmentaja Matti Haavisto sanoi.

Hänen päävalmentajauransa ensimmäisissä arvokisoissa suomalaiset ovat voittaneet vasta yhden mitalin, Iivo Niskasen pronssin keskiviikon 15 kilometriltä. Tavoitteena oli 4–5 mitalia, ja tavoitteen täyttyminen edellyttäisi suomalaismitalia kaikilta jäljellä olevilta matkoilta. Naiset hiihtävät lauantaina vielä 30 kilometriä, miehillä on perjantaina 4x10 kilometrin viesti ja sunnuntaina 50 kilometriä.

Haaviston mukaan mitalitavoite oli torstaille kuitenkin realistinen, koska Suomi oli kolmas molemmissa maailmancupin viesteissä ennen Seefeldiä.

Suomen sijasta mitalikommentteja jakoivat Ruotsin, Norjan ja Venäjän hiihtäjät. Kisa ratkesi, kun Ruotsin ankkuri Stina Nilsson pehmitti kisojen kaksoismestarin Therese Johaugin loppukirissä. Nilssonille hyvät asemat petasi Charlotte Kalla, joka käänsi vaisusti alkaneet Seefeldin hiihtonsa kultamitaliksi.

Mononen otti syyt niskoilleen

Viestin avausosuuden hiihtäjä Laura Mononen otti tapansa mukaan kaikki maailman murheet harteilleen ja ruoski itseään rajusti. Seitsemäntenä vaihtoon tuleminen ei toki kuulunut ennakkosuunnitelmiin.

– Kyllä minun olisi pitänyt pysyä mukana. En hoitanut omaa osuuttani hyvin, Mononen sanoi.

– Aamulla tuntui ihan hyvältä ja itseluottamus oli kohdallaan. En vain pystynyt parempaan, vaikka kaikkeni yritin.

Krista Pärmäkoski nosti Suomen viidenneksi, mutta kärki oli karannut jo tavoittamattomiin.

– Raskas kisa, pitkä kisa ja isot erot. Ei me ehkä ihan onnistuttu tänään, Pärmäkoski sanoi ja totesi, että suksella saattoi tulla väsy matkan varrella.

Pärmäkosken mukaan suomalaisilla ei ollut päivän liukkaimmat sukset.

– Erot korostuvat, jos kaikki ei ole kunnossa.

Riitta-Liisa Roposen kolmososuudella Suomi putosi kärjestä jo lähes kahden minuutin päähän.

– Alusta pitäen meillä oli kova viesti. Voin puhua vain omasta puolestani. Oma hiihtoni oli jaksavaa, mutta haasteet tulivat joltain muulta puolelta, suksiensa luistoa moittinut Roponen sanoi.

Roposelle viesti oli uran 11:s ja toi tyhjän fiiliksen. Konkari mietti, saako hän kalustonsa kuntoon lauantain päämatkalle.

Suullinen varoitus vaihtorikkeestä

Roponen ja Eveliina Piippo tekivät rikkeen viimeisessä vaihdossa, ja he saivat tuomarineuvostolta suullisen varoituksen. Rike ratkesi vasta juryn käsittelyn jälkeen.

Piippo lähti matkaan viidentenä, mutta Yhdysvaltain olympiavoittaja Jessica Diggins pyyhälsi hänestä ohi. Piippo tuli maaliin 3.47 kärjen takana.

– Ei se hirveän kivalta tuntunut. Yritin päästä johonkin, mutta kun en päässyt, niin en päässyt, Piippo murehti.

Hän ei osannut moittia suksiaan, koska ei päässyt vertaamaan menoaan muihin. Enemmän 20-vuotiasta ensikertalaista mietitytti oma pehmeys.

– Olen vähän pihalla. Pitää saada vähän aikaa, että osaa fiksummin analysoida. Tästä herää kysymysmerkkejä, miksi hiihto oli noin pahan oloista. Vaikka olisin päässyt lähtemään kolmantena 30 sekuntia ennen Venäjää, Saksaa ja jenkkejä, oli niin vaikeaa nyt, että en tiedä, olisinko tullut kolmantena, Piippo selvitti ja totesi, että pääsee nopeasti pimeydestä valoon.

– Minä olin tänään sellainen löysä kanasuikale ladulla, joka yritti päästä johonkin, mutta ei päässyt.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi