Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu-uutiset

Urheiluministeri Sampo Terho selvittää sopivinta tapaa muistaa Matti Nykästä – valtiollisten hautajaisten mahdollisuus esillä

Matti Nykänen nimikkomäkensä luona Jyväskylässä kevättalvella 2012. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Urheiluministeri Sampo Terho (sin.) on ryhtynyt selvittämään ministeriössään ja hallituskumppaneiden kanssa sopivinta tapaa muistaa Matti Nykästä. Mäkihypyn moninkertainen olympiavoittaja ja maailmanmestari kuoli sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.

Terho tarkistaa ensimmäiseksi, ovatko valtiolliset hautajaiset oikea tapa kunnioittaa Nykästä ja hänen uraansa.

– Monet tahot ovat ehdottaneet asiaa maanantain suru-uutisen jälkeen, joten lähdin selvittämään sitä, Terho kertoi tiistaina STT:lle.

– Olen jo lähtenyt omassa ministeriössäni liikkeelle. Valtiollisista hautajaisista päättää valtioneuvosto, joten keskustelemme asiasta myös hallituskumppaneiden kanssa.

Suomessa on järjestetty vuodesta 1990 kahdeksat valtiolliset hautajaiset. Niillä on kunnioitettu presidentti Mauno Koiviston, politiikan vaikuttajien Ahti Karjalaisen, Johannes Virolaisen, Kalevi Sorsan ja Harri Holkerin, akateemikko Väinö Linnan sekä kahden kenraalin Väinö Valveen ja Adolf Ehrnroothin muistoa.

Nykäsen ura kosketti 1980-luvun lapsia

Terho muistaa Nykäsen saavutukset lapsuudestaan ja niistä erityisesti voitot Calgaryn 1988 talvikisoissa.

– Matti voitti kaiken mahdollisen moneen kertaan, kun seurasin lapsuudessani urheilua 1980-luvulla. On selvää, että hän ansaitsee kunnioitusta, Terho totesi.

– Hänen poismenonsa on huomioitava laajasti. Tarkkailemme valtiollisten hautajaisten historiaa ja mietimme sopivinta muistamisen muotoa suomalaiselle urheilutähdelle.

Valtioneuvoston kanslian sivuilla on määritetty valtiollisten hautajaisten perusteet:

– Valtiolliset hautajaiset järjestetään tai kustannetaan valtion varoista nykyään ainoastaan presidenteille. Valtioneuvosto voi poikkeustapauksessa päättää hautajaisten järjestämisestä tai rahoittamisesta myös hyvin pitkäaikaisille pääministereille, eduskunnan puhemiehille ja erityistä kansallista merkitystä omaaville henkilöille.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi