Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu-uutiset

Naisten jalkapallo tarvitsee lisää harrastajia ja Messin kaltaisia vetonauloja – ensi kesän MM-kisat tärkeä näytön paikka

Sarai Bareman parantaa työkseen naisten jalkapallon asemaa ympäri maailman. Lehtikuva / Hinni Hirvonen

Jos Kansainvälisen jalkapalloliiton (Fifa) päättäjissä olisi ollut enemmän naisia, ei vuoden 2015 korruptioskandaalia olisi Fifassa koskaan tapahtunut. Melko rohkeasti sanottu, muttei varmasti ainoa rohkea väite, joka kuullaan Fifan naisten jalkapallosta vastaavan johtajan Sarai Baremanin suusta.

– Jos kaikki päättäjät ovat samoista lähtökohdista ponnistavia miehiä, he ajattelevat kaikki samalla tavalla ja tekevät päätökset samalla tavalla. Tutkimusten mukaan yrityksissä, joiden päätöksentekijät tulevat eri lähtökohdista, tehdään parempia päätöksiä. Kun ihmiset edustavat eri sukupuolia ja tulevat eri taustoista, he haastavat toisiaan eri tavalla, Fifan naisten jalkapallosta vastaava johtaja Bareman perustelee.

Bareman pääsee haastamaan kollegoitaan harva se päivä, sillä hän istuu samassa pöydässä jalkapallopäättäjien kanssa ja parantaa työkseen naisten jalkapallon asemaa ympäri maailman.

Vastarintaa riittää

Kansainvälisessä jalkapalloliitossa on 211 jäsenliittoa, joten tehtävässä riittää työtä – ja haasteita. Joissakin maissa vanhemmat kieltävät tyttölapsiaan pelaamasta ja joissakin liitoissa asioista päättävät ovat hyvin haluttomia yhteistyöhön. Tällöin Bareman ja kumppanit esimerkiksi muistuttavat, että Fifan taloudellisen tuen saadakseen liiton on täytettävä tietyt ehdot.

Vaikka Bareman työryhmineen pyrkiikin ennen kaikkea vakuuttamaan, että kyse on samasta pelistä, on naisten ja miesten jalkapallon erottelu toisinaan tarpeen.

– Se kertoo, missä menemme tällä hetkellä.

Ennen viime vuoden tammikuuta naisten kansainvälisistä pelaajasiirroista ei ollut miesten kaltaista dataa saatavilla. Bareman työryhmineen puuttui asiaan.

– Lisäsimme säännöksiin kaksi sanaa: ”ja naiset”.

Kun ensimmäinen vertailu tehtiin viime syyskuun lopulla, ero oli merkittävä.

– Yhdeksän kuukauden aikana naisten kansainvälisiin pelaajasiirtoihin oltiin käytetty 0,5 miljoonaa dollaria. Samassa ajassa miesten siirtoihin käytettiin 7 miljardia.

Kaupallistaminen avain onneen?

Reilut kaksi vuotta sitten täysin uudessa tehtävässä aloittaneen Baremanin ensimmäisenä tehtävänä oli luoda kansainvälinen naisten jalkapallon strategia – sekin ensimmäinen laatuaan.

Kolmen kuukauden projekti venyi puoleksitoista vuodeksi, ja strategia julkaistiin viimein lokakuussa 2018. Se nojaa viiteen pilariin eli kehitykseen ja kasvuun, viestintään ja kaupallistamiseen, lajin esittelyyn, koulutukseen ja voimaantumiseen sekä hallintaan ja johtamiseen.

– Samat viisi avainasiaa pätevät, olit sitten Uudessa-Seelannissa tai Etelä-Afrikassa. Haasteet voivat toki olla erilaisia eri maissa, Bareman sanoo.

Strategian tavoitteena on paitsi saada lisää harrastajia ja kasvattaa naisten jalkapallon kaupallista arvoa myös perustaa kestävä pohja koko naisten jalkapallolle. Yksi tekijä on Baremanin mukaan kuitenkin ylitse muiden.

– Pääsemme naisten jalkapalloa koskevien haasteiden ylitse, mikäli onnistumme kaupallistamaan myös naisten jalkapallon.

Aivan yksinkertaisesta tehtävästä ei kuitenkaan ole kyse.

– Kaupallistuminen vaatii vahvan fanipohjan. Fanipohja taas vaatii naisten jalkapallon vahvempaa näkymistä mediassa. Tarvitsemme naisjalkapalloilijoista (Lionel) Messin ja Neymarin kaltaisia tunnettuja tähtiä. Siihen pystymme vain, jos saamme lisää ihmisiä kiinnostumaan naisten jalkapallosta, Bareman selittää.

Positiivisena kehityksenä Bareman näkee Juventuksen kaltaisten suurseurojen panostamisen myös naisten joukkueisiin.

– Naisten jalkapalloa kohtaan on selvästi kiinnostusta. Mutta meidän tulee olla varovaisia siinä, mitä huipputasolla teemme, ettei se vaikuta ruohonjuuritason toimintaan. Osa seuroista on aloittanut toimintansa alhaalta ja panostanut naisten jalkapalloon jo pitkään. Sitten suurseura tulee rahojen kanssa ja ostaa parhaat pelaajat, Bareman kuvailee.

Tärkeänä näytön paikkana Bareman pitää tulevan kesän MM-kisoja Ranskassa.

– Naisten MM-kisat ovat todella isot. Olemme todella panostaneet, että saisimme kilpailuista houkuttelevat myös yhteistyökumppaneillemme. Kansainväliset kilpailut ovat kehityksemme voima.

Uusia kansainvälisiä turnauksia on suunnitteilla niin seurajoukkueille kuin maajoukkueillekin, etenkin futsaliin.

Uusia aluevalloituksia futsalin avulla

Yksi strategian tavoitteista on kasvattaa harrastajamäärä 60 miljoonaan naispelaajaan vuoteen 2026 mennessä. Omat haasteensa tuovat alueet, joissa naisten pelaamista ei katsota hyvällä.

– Esimerkiksi Saudi-Arabiassa ja Afganistanissa, missä naiset eivät saa osallistua jalkapallon pelaamiseen, futsal on hyvä keino. Sitä voi pelata suljetussa tilassa naisten kesken katseilta suojassa.

Bareman nostaa esille myös Iranin, jossa naiset pääsivät viime vuonna jalkapallostadionille seuraamaan ottelua kymmenien vuosien tauon jälkeen.

– Se vaati meiltä paljon painostusta, mutta se oli vasta pieni askel. Meidän täytyy jatkaa työtämme.

Mutta uskooko Bareman, että naisten jalkapallo voi joskun päästä suosiossa miesten jalkapallon tasolle?

– Uskon, että voimme saavuttaa tasa-arvon. Mutta se vaatii paljon aikaa ja työtä. Asiat eivät tapahdu hetkessä.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi