Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu-uutiset

Vammaisjärjestö Kynnys ry vaatii syrjinnän poistoa urheilusta

Vammaisten ihmisten perus- ja ihmisoikeusjärjestö Kynnys ry vaatii samanlaista kohtelua vammattomille ja vammaisille urheilijoille. Järjestö otti kantaa kohuun, joka syntyi yleisurheilun arvokisaurheilijoiden kohtelusta.

Vammattomat urheilijat eivät joutuneet maksamaan omavastuuta Berliinin EM-kisamatkasta, mutta vammaisurheilijoille Urheiluliitto asetti 900 euron omavastuun. Maksu poistuu, jos urheilija saavuttaa mitalin.

Ennen perjantain iltakilpailuja viisi suomalaista oli yltänyt jo mitaleille. Berliinin joukkueessa on 11 urheilijaa, ja ainakin vielä kisaansa odottavalta keihäänheittäjä Marjaana Heikkiseltä odotetaan mitalia.

– Odotamme, että Suomen urheiluliitto SUL muuttaa pikimmiten syrjivät ohjeensa. Voidaan kysyä, kuinka paljon ”halvemmaksi” paraurheilijoiden mitalit ovat jo nyt tulleet verrattuna esimerkiksi ei-vammaisten urheilijoiden panokseen Berliinissä, Kynnys ry totesi tiedotteessaan.

Vammattomien EM-kisoissa Berliinissä Suomi jäi ilman mitalia.

Kynnys ry luottaa siihen, että yhdenvertaisuusvaltuutettu valvoo mahdollista yhdenvertaisuuslain rikkomusta ja asian selvittämistä loppuun asti ilmoituksensa mukaisesti.

– Myös opetus- ja kulttuuriministeriön tulee valvoa, ettei valtionapua jatkossa käytetä syrjivästi. Valtion tulee niin ikään tukea urheiluliittojen integroitumista.

Kalliit välineet ja avustajat lisäävät vammaishuippu-urheilun kustannuksia

Kalliit erikoisvälineet, kisamatkoilla tarvittavat avustajat ja esteettömät hotellihuoneet nostavat kustannuksia vammaishuippu-urheilussa. Esimerkiksi yleisurheilun kelaustuoli maksaa tuhansia euroja. Laadukas pyöräilyn käsipyörä voi olla 15 000 euron arvoinen.

Vammaisurheilu huipulla vaatii taloudellisesti vahvaa selkänojaa, ja kansainvälisen kattojärjestön toimintamalli nostaa vielä kustannuksia.

Paralympiakomitean pääsihteerin Tero Kuorikosken mukaan osallistumismaksut ovat yleisiä Kansainvälisen paralympiakomitean IPC:n kisoissa. Viime päivien kohun keskiössä, parayleisurheilun EM-kisoissa Berliinissä, urheilijan osallistumismaksu on 550 euroa.

– Tämä ei ole kisakaupungin asia, vaan IPC:n asia, Kuorikoski muistuttaa.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi