Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu-uutiset

Kaikkien aikojen menestynein talviolympiaurheilija Björgen lopettaa hiihtouransa – motivaatio loppui

Marit Björgen on kaikkien aikojen menestynein talviolympiaurheilija. Lehtikuva/AFP

Maastohiihdon kahdeksankertainen olympiavoittaja ja 18-kertainen MM-voittaja Marit Björgen lopettaa uransa. Norjalainen on kaikkien aikojen menestynein talviolympiaurheilija ja arvokisavoitoilla mitattuna menestynein maastohiihtäjä.

38-vuotias Björgen kertoi lopettamisensa syyksi motivaation puutteen.

– Tunnen, ettei minulla ole vaadittavaa motivaatiota antaa sata prosenttia, Björgen sanoi.

Aino-Kaisa Saariselle uutinen Björgenin lopettamisesta tuli täytenä yllätyksenä kesken Taivalkosken SM-kisojen.

– Yllätyin todella paljon. Luulin, että hän haluaa kilpailla Therese Johaugin kanssa ja häntä vastaan. Olympialaisissa olimme yksi päivä lenkillä, eikä hän ollut yhtään sen oloinen, että lopettaisi, Saarinen sanoi ennen sprinttien välieriä.

Saarinen ja Björgen ovat pitkän ajan kilpakumppaneita, jotka molemmat ovat palanneet kilpaladuille lapsen syntymän jälkeen. Nyt molempien maajoukkueura on tullut päätökseen samana keväänä.

– Marit on kaikkien aikojen naishiihtäjä, ja onhan se hienoa, että olen saanut hiihtää häntä vastaan, Saarinen sanoi.

Björgen debytoi maailmancupissa vuonna 1999 ja voitti urallaan 114 osakilpailua. Maailmancupin kokonaiskisan hän voitti neljänä kautena ja palkintokorokkeelle hän nousi 184 kertaa.

Ensimmäisen olympiamitalinsa Björgen sai Salt Lake Cityssa 4x5 kilometrin viestissä, jossa Norja sijoittui toiseksi. Viimeisiksi jääneissä olympialaisissaan helmikuussa Pyeongchangissa Björgen lisäsi ansioluetteloonsa vielä kaksi kultamitalia, yhden hopean ja kaksi pronssia ja nosti uransa olympiamitalien määrän viiteentoista.

Johaugilla kyynelet silmissä

Therese Johaug kertoi kyynelten nousseen silmiin, kun hän kuuli Björgenin päätöksestä. Johaug ja Björgen ovat hyviä ystäviä, ja Björgen on seissyt Johaugin rinnalla tämän kärsiessä dopingista saamaansa kilpailukieltoa.

– Tunnen oloni todella nöyräksi. On vaikea ajatella, että Marit ei ole enää osa maajoukkuetta, mutta tuen hänen päätöstään, Johaug kertoi.

– Marit on merkinnyt minulle paljon sekä kilpailijana että ystävänä. Hän on aina ollut esikuvani ja se ihminen, joka on auttanut minut urheilijaksi joka olen. Haluan kiittää häntä kaikista hienoista muistoista, Johaug jatkoi ja vannoi pitävänsä tiiviisti yhteyttä ystäväänsä.

Johaug sai tietää ratkaisusta Björgeniltä, kun tämä soitti hänelle.

– Kyynelet valuivat, se on myönnettävä.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi