Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu-uutiset

Suomalaisilla kaikkien aikojen tehotalvi NHL:ssä, 20 maalin miehiä ennätysmäärä

Patrik Laineen hurja maalivire on vienyt suurimman huomion, mutta NHL-kausi on ollut suomalaisittain muutenkin erinomainen. Kuva: Bruce Bennett/AFP

Patrik Laineen viime viikkojen maalivire on jättänyt varjoonsa sen tosiasian, että suomalaisten NHL-pelaajien meneillään oleva kausi on monella mittarilla jopa kaikkien aikojen paras.

Aleksander Barkov ja Mikko Rantanen mahtuvat NHL:ssä 20 parhaan joukkoon, mihin aiemmin on samalla kaudella pystynyt ainoastaan kaksikko Teemu SelänneOlli Jokinen. Maalipörssin voittoa Aleksander Ovetshkinin tuntumassa jahtaava Patrik Laine ovat myös lähellä tätä rajapyykkiä.

Seitsemällä suomalaisella on jo nyt ylittynyt 40 pistettä, kuudella pelaajalla vähintään 20 maalia. 33 suomalaista on päässyt pisteille.

Eniten 40 pisteen suomalaisia, yhdeksän, on ollut kaudella 2008-09. Tätä ennätystä sivutakseen pitäisi Mikko Koivun tehdä vielä kaksi pistettä ja Rasmus Ristolaisen seitsemän. 20 maalin rajan on ennen tätä kevättä ylittänyt yhden kauden aikana parhaimmillaan kuusi suomalaista. Kaudella 1987-88 Jari Kurri (43 maalia), Mikko Mäkelä (36), Petri Skriko (30), Christian Ruuttu (26), Ilkka Sinisalo (25) ja Esa Tikkanen (23) ylsivät tähän. Tällä kaudella tehdään takuuvarmasti uusi seitsemän pelaajan kausiennätys, sillä Mikael Granlundilla rajasta puuttuu enää yksi maali.

Eniten pistemiehiä, 34, on ollut kausilla 2005-06 ja 2008-09.

Mikäli Laine voittaa tänä vuonna maalikuninkuuden, hän liittyy harvalukuiseen aateliin. Selänne on ollut NHL:n paras maalintekijä kolmesti, Kurri kerran. He olivat myös ennen Lainetta ainoat suomalaiset 40 maalin miehet.

Kevät 2015 suomalaisittain pohjanoteeraus

Varsinkin puolittuneesta työsulkukaudesta 2012-13 alkaneet neljä talvea olivat suomalaisittain aneemisia. Kevät 2015 oli pohjanoteeraus, kun maalipörssin kärkeen riitti Barkovin 16 maalia. Pisteykkönen Mikko Koivu oli puolestaan koko NHL:n tilastoissa vasta 97. sijalla!

NHL:n pistepörssissä tällä vuosituhannella on korkeimmalla ollut kukapas muukaan kuin Teemu Selänne. Hän oli kaudella 2010-11 pörssin kahdeksas, kaudella 2006-07 11:s, 2005-06 13:s ja 1999-2000 viides. Vieläkin paremmin kulki 1990-luvulla, kun hän oli kahdella kaudella toinen, kerran viides ja kahdella kahdeksas.

Jari Kurrin parhaat kaudet tuottivat pörssin kahdesti toisen, kerran neljännen, seitsemännen ja kahdeksannen tilan.

Kausi 2006-07 oli viimeisiä vanhan ajan pistekarkeloista. Selänne (11:s) tehtaili 48 maalia ja 94 pistettä, pörssin 14:s Olli Jokinen 39 maalia ja 91 pistettä. Saku Koivun hienot 75 pistettä riittivät pörssissä vasta 37. sijaan. Edellisellä kaudella Selänne oli 13:s ja Jokinen 16:s.

Maalien määrä on NHL:ssä laskenut tällä vuosikymmenellä. Kausi 2009-2010 tuotti vielä neljä yli sadan pisteen miestä (Henrik Sedin 112, Sidney Crosby ja Ovetshkin 109, Nicklas Bäckström 101), mutta sen jälkeen rajan on kahdeksassa vuodessa rikkonut vain viisi pelaajaa.

Sebastian Aho (oik.) ja Teuvo Teräväinen ovat jo nyt tärkeitä esikuvia monelle kiekkojuniorille Suomessa. Kuva: Bruce Bennett/AFP

Selänteen, Kimmo Timosen, Saku ja Mikko Koivun, Olli ja Jussi Jokisen sekä Valtteri Filppulan ura tai huippuvuodet ovat jo ohitse, vaikka Filppulalla ja nuorimmalla Koivulla yhä iso merkitys Philadelphian ja Minnesotan riveissä onkin.

Barkov, Granlund, Laine, Sebastian Aho, Teuvo Teräväinen ja Rantanen ovat jo nyt tärkeimpiä esikuvia monelle kiekkojuniorille Suomessa.

Mikko Rantanen on ollut tämän kauden myönteisin kiintotähti. Vielä viime kaudella hänen 38 tehopistettään (20+18) toivat negatiivisen plusmiinus-saldon -25. Nyt mies on Barkovin kaltaisesti 80 pisteen vauhdissa, jota parempaan on viimeksi yltänyt Teemu Selänne 11 vuotta sitten.

Tanskan MM-kisoihin NHL:n tähtikaartistamme ei vielä uskalla ennakoida kuin muutamaa pelaajaa. Näillä näkymin pudotuspeleistä vapautunevat kärkimiehistä ainoastaan Buffalon puolustaja Rasmus Ristolainen, Carolinan Teuvo Teräväinen ja Sebastian Aho, Edmontonin Jesse Puljujärvi ja Arizonan maalivahti Antti Raanta.

Heikki Arppi
Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS Verkko Plus 1 kk vain 7,90 € (norm. 14,50 €) ja pääset käsiksi kaikkiin Etelä-Suomen Sanomien maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1 kk 7,90 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X