Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu-uutiset

"Loppu hyvin, kaikki hyvin" – Jatkoaan Olympiakomiteassa miettivä Kojonkoski oli tyytyväinen kisamenestykseen

Suomi sai Pyeongchangista enemmän mitaleita kuin Sotshista, muistuttaa Mika Kojonkoski. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Suomi menestyi Pyeongchangin talviolympiakisoissa Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajan Mika Kojonkosken mielestä suunnitelmien mukaisesti.

Suomi sai kisoissa kuusi mitalia: yhden kullan, yhden hopean ja neljä pronssia. Päätöspäivänä Krista Pärmäkoski sauvoi naisten 30 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailussa toiseksi.

– Loppu hyvin, kaikki hyvin. Mitalimäärämme Pyeongchangista on parempi kuin Sotshissa, Kojonkoski sanoi.

Suomen joukkueelle etukäteen asetettu matemaattinen tavoite oli 6,45 mitalia.

– Pienellä venymisellä mitalimäärä voisi olla vähän toisenkinlainen. Menestys oli tällä kertaa kuusi mitalia ja 14 pistesijaa kahdeksan joukkoon, joka kuitenkin on tavoitteiden mukainen, Kojonkoski eritteli.

Sotshissa 2014 Suomi sai viisi olympiamitalia. Neljä vuotta aiemmin Vancouverissa olympiasaalis oli viisi mitalia, joista yksikään ei Sotshista ja Pyeongchangista poiketen ollut kultainen.

– Olimme täällä mukana 11 lajissa, joista kuudessa odoteltiin mitalia. Kolme niistä realisoitui (maastohiihto, lumilautailu, jääkiekko). On selvää eteenpäin menoa, jopa Vancouverista saakka, Kojonkoski vertaili.

Lisäraha tervetullutta

Ennen Iivo Niskasen eilen hiihtämää miesten 50 kilometrin kultamitalia Suomen olympiajoukkueen johto ja itse urheilijat olivat kotimaassa ankarankin arvostelun kohteena.

– Totta kai kisoissa oli vaikeita paikkoja ja hienoja onnistumisia. Itse olen äärettömän ylpeä tästä joukkueesta. Kisa on ihan hemmetin kovaa, eikä oman tasonsa nostaminen ole todellakaan helppoa, Kojonkoski sanoi.

Hän on työskennellyt Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajana viisi vuotta. Hän kertoi miettivänsä muutaman päivän ennen kuin päättää, hakeeko tehtävää uudelleen.

– Viisi vuotta sitten, kun lähdimme tähän leikkiin, tavoitteet olivat korkeammalla kuin missä nyt olemme. Pitää muistaa, että olemme täsmälleen samoilla resursseilla liikkeellä kuin viisi vuotta sitten, kun panostuksen pitäisi nyt olla yli kaksinkertainen.

Kojonkosken mukaan Olympiakomitean huippu-urheiluyksikköä perustettaessa oli puhetta parinkymmenen miljoonan euron vuosisatsauksesta.

– Nyt se on yhdeksän miljoonaa euroa, Kojonkoski huomautti.

Vertailu Norjaan kismittää

Kojonkoski toimi 2000-luvulla Norjan mäkihyppymaajoukkueen valmentajana. Tuskin hän silloin tiesi, että joutuisi myöhemmin selittelemään Suomen olympiakisamenestystä vertailussa maailman johtavaan talviurheilumaahan Norjaan.

– Puhutaan, että meidän pitäisi menestyä kuin Norja, mutta pitäisi ottaa realismi käteen, missä me olemme, Kojonkoski sanoo.

Hän toimi sunnuntaina päättyneissä Pyeongchangin talviolympiakisoissa Suomen joukkueenjohtajana. Kuusi mitalia saavuttanut Suomi kalpenee menestysvertailussa olympialaisten ykkösmaahan Norjaan, jonka 39 mitalin saaliista 14 oli kultaisia kiekkoja.

Norja rikkoi myös talviolympialaisten mitaliennätyksen. Aiemmin maan suurin mitalisaalis talvikisoista oli ollut 26 mitalia.

Norjan menestys ei ole sattumaa.

– Norjassa heittäytyminen urheilijan maailmaan on paljon vetovoimaisempi mahdollisuus kuin Suomessa, jossa se valitettavasti on riskisijoitus. Kun Suomessa heittäytyy urheilijan polulle ja menee maitokauppaan, mökin mummo kysyy, mitä oikeasti teet, Kojonkoski vertaa.

Raha ratkaisee

Suomalaisen huippu-urheilijan on löydettävä sisältään elämäntapa-atleetti, jos mieli menestyä. Sellaisesta käy esimerkkinä kolmella sadasosasekunnilla miesten 500 metrin pronssimitalin hävinnyt pikaluistelija Mika Poutala. Hän muutti vajaat kolme vuotta sitten parempiin harjoitusoloihin Kanadaan.

– Poutalan pitää heittää elämä Calgaryyn, Norjan Håvard Lorentzenilla (500 metrin olympiavoittaja) ovat maailman paras valmennus, paras asiantuntemus ja parhaat olosuhteet vieressä.

Norjalaisen huippu-urheilun katto-organisaatiolla Olympiatoppenilla on tukirahaa, millä mällätä.

– Olympiatoppenin kautta menevät rahat ovat 15 miljoonaa euroa, kun ne meillä ovat kuusi miljoonaa, Kojonkoski kertoo.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi