Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu-uutiset

Wunder auf dem Eis jäi loppusilausta vaille, olympialippu nousi korkeimmalle

Urheilussa viljellään usein turhan heppoisin perustein sanoja uskomatonta ja käsittämätöntä. Sunnuntaina Gangneungin jääkiekkokeskuksessa Etelä-Koreassa näiden sanojen käyttöön oli painavat syyt.

Sensaatiomaisesti olympiaturnauksessa pelannut Saksa oli erittäin lähellä kirjoittaa satunsa loppuun voittamalla olympiakultaa. Se johti loppuottelua vielä varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla 3–2, mutta taipui lopulta 3–4-tappioon jatkoajalla.

Ratkaisumaalin ja kullan venäläisille olympiaurheilijoille iski ylivoimalla Kirill Kaprizov.

Paremmin jalkapalloilijoistaan tunnetun Saksan tarina oli ilman finaalivoittoakin mainio. Se pudotti luulotaudista kärsineet Ruotsin ja Kanadan jatkosta sekä piinasi finaalissa venäläiskiekkoilijoita urheasti loppuun asti.

– Hopea tuntuu hienolta. Loppuottelun tapahtumiin nähden olisi kuitenkin mukavaa, jos kaulassani olisi kulta, sanoi Saksan Christian Ehrhoff.

Saksa osoitti, että hyvällä joukkuehengellä, kamppailuhalukkuudella ja yritteliäisyydellä voi korvata muita puutteita. Se iski, kun ennakkoon taitavammat ja etevämmät vastustajat eivät aluksi ottaneet sitä tosissaan.

– Uskoin yhdessä vaiheessa, että nyt Venäjäkin on lyöty. Mutta he tulivat takaisin... ehkä hopea tuntuu paremmalta parin päivän jälkeen, sanoi Marcel Goc.

Saksalle hopea on kautta aikojen paras suoritus olympiakiekossa. Se on aiemmin voittanut pronssia vuoden 1932 ja 1976 kisoissa.

Vertaus vuosimallin 1980 Neuvostoliittoon

Wunder auf dem Eis on Saksan vastine Miracle on Ice -sanonnalle. Miracle on Icella tarkoitetaan vuoden 1980 Lake Placidin olympiakisoja, joissa Yhdysvaltain yliopistopelaajista koottu joukkue voitti tuohon aikaan lyömättömänä pidetyn Neuvostoliiton kiekkojoukkueen. Vähintään samansuuntaisia otteita esitti Saksa Etelä-Korean olympiajäillä.

Leijonien päävalmentajaa Lauri Marjamäkeä on arvosteltu monesta asiasta, mutta ainakin yhdessä asiassa Marjamäki oli täysin oikeassa. Hän totesi Suomen puolivälierätappion jälkeen, että mikä tahansa joukkue voi tässä olympiaturnauksessa lyödä minkä tahansa joukkueen.

Mutta uskoiko joku Saksaan ennen turnauksen alkua? Oli mukana NHL-miehiä tai ei. Tuskin uskoi.

Suomi muuten nujersi Saksan alkulohkopelissä lukemin 5–2. Saksan päävalmentaja, entinen NHL-pelaaja Marco Sturm mainitsi Suomea vastaan pelatun ottelun toimineen Saksalle oivana valmistavana pelinä tulevia koitoksia varten. Voidaan siis väittää, että Leijonillakin oli pieni osansa turnauksen mielenkiintoisimmassa tarinassa.

Datsjuk isänmaallisena

Venäläiskiekkoilijoiden pelastaja loppuottelussa oli ratkaisuosuman iskeneen Kaprizovin lisäksi Nikita Gusev. Gusev viimeisteli kaksi maalia ja antoi kaksi maalisyöttöä. Samalla hän syöksi Leijonien Eeli Tolvasen pois turnauksen pistepörssin kärkipaikalta.

Venäläisten voiton merkiksi jäähallissa korkeimmalle nousi olympialippu. Tämä oli seurausta itänaapurissa velloneesta doping-skandaalista.

Venäjän kokenut taituri Pavel Datsjuk kohosi sunnuntaina niin sanottuun kolmen kullan kerhoon. Hän on nyt saavuttanut MM-kullan ja Stanley Cupin lisäksi olympiakullan.

– En ajattele triplaa. Kaikkein tärkeintä on voitto maallemme, joukkuetovereille ja heidän perheilleen, Datsjuk sanoi.

– Kiitän venäläisiä syvästi kannustuksesta. He kannustivat koko ajan, Datsjuk jatkoi.

Loppuottelussa olivat tuomareina Aleksi Rantala ja Sakari Suominen. Rantala oli ensimmäinen suomalaispäätuomari olympiafinaalissa.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi