Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu-uutiset

Mäkäräinen ideoi lahjan presidenttiparin vauvalle – peiton neulominen yhdistää olympiajoukkuetta

Hienoa jälkeä. Mäkihyppääjä Eetu Nousiainen esittelee neulomistaitojaan. Lehtikuva / Jussi Nukari

Ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräisen idea poikii mittavan kokoisen peiton presidentti Sauli Niinistön ja Jenni Haukion poikavauvalle. Etenkin jos Pyeongchangin olympiajoukkueen kaikki parisataa jäsentä innostuvat kokeilemaan neulomista.

Joukkue neuloo, tai murrealueesta riippuen kutoo, kahdessa olympiakylässä neliöitä, jotka yhdistetään kisojen lopussa peitoksi.

– Toivottavasti pääsemme luovuttamaan peiton vaikka joukkueen tulojuhlassa 26. helmikuuta. Vielä ei ole tietoa, pystyykö presidentti olemaan silloin paikalla, olympiajoukkueen varajohtaja Leena Paavolainen sanoi keskiviikkona.

Neulomisesta tuli joukkueen yhteinen vapaa-ajan virike Sotshin neljän vuoden takaisissa kisoissa. Silloin urheilijat neuloivat kolmessa olympiakylässä villahuivia, joka yhdistettiin 2016 Riossa tehtyyn uuteen osaan.

Pyeongchangissa käsitöistä muotoutuu peitto, mahdollisesti vauvan lisäksi myös Lennu-koiralle.

– Kutominen on perinteistä Suomessa, melkein kaikki osaavat sitä hyvän koulujärjestelmän ansiosta, joukkueen urheilupsykologi Hannaleena Ronkainen sanoi yhdessä Suomen olympiahistorian erikoisimmista tiedotustilaisuuksista. Se pidettiin pääosin englanniksi, koska projekti herättää kansainvälistä huomiota.

Joukkue rikkoi tilaisuudessa myös perinteisiä sukupuolirajoja, sillä taitojaan esittelivät vain miehet: lumilautailija Roope Tonteri, Sotshissa jo käsitöillään vastustajia hätkäyttänyt Antti Koskinen ja mäkihyppääjä Eetu Nousiainen.

– Ei minua haittaa, jos minulle naureskellaan. Tämä on hyvä tapa pitää mieli kevyenä ennen starttia, valmentajaksi siirtynyt Koskinen sanoi.

Nousiainen sanoi kutoneensa viimeksi kuudesluokkalaisena, mutta hiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen auttoi hänet uudelleen alkuun kisakylässä.

– Tein ensin pari neliötä, mutta sitten kyllästyin. Nyt on syntymässä oma huivi, Nousiainen kertoi.

Pyeongchangissa suomalaisia on kahdessa kisakylässä. Lumilajien kylässä kutojia on useita, ja rannikolla Gangneungissa ainakin Naisleijonien jäsenet ovat kutoneet.

– Sotshissa Teemu Selänteenkin nähtiin kutovan, Ronkainen paljasti.

Urheilupsykologin näkökulmasta käsillä tekeminen rentouttaa urheilijoita, ja projekti yhdistää joukkuetta.

– Toivottavasti kaikki ainakin kokeilevat, joukkueen ilmapiiriä välittömäksi kuvannut Ronkainen sanoi.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi