Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu-uutiset

Suomen ennätyksen leiskauttanut Simo Lipsanen ponnistaa Nuijamaalta maailmalle

Lipsanen rikkoi sunnuntaina Pertti Pousin nimissä olleen 49 vuotta vanha Suomen ennätyksen. LEHTIKUVA / Linda Manner

Lappeenrantaan kuuluva Nuijamaan kylä on tähän asti tullut muulle Suomelle tutuksi lähinnä raja-asemalle ajoittain syntyvistä kilometrien mittaisista autojonoista. Tänä vuonna Venäjän rajan tuntumasta kansan tietoisuuteen on ponnistanut tuore kolmiloikan SE-mies, 21-vuotias Simo Lipsanen.

Nukutun yön jälkeen kotimaan kamaralle palannut Lipsanen on alkanut ymmärtää, minkälainen temppu tuli sunnuntai-iltana Puolan Bydgoszczissa tehtyä. Kolmella loikalla 17,14 metriin kantanut leiskautus toi miehelle 22-vuotiaiden EM-hopeaa.

– Hymyssä suin ollaan. Näissä kisoissa menestyminen on itselläni ollut tavoitteena jo pari vuotta. Putkeen meni, Lipsanen totesi Helsinki-Vantaan lentoasemalla Gdanskista saapuneen lennon jälkeen.

Monipuolisesti lapsesta asti liikkunut Lipsanen huomasi hallikaudella, että Pertti Pousin nimissä ollut 49 vuotta vanha Suomen ennätys 17,00 voi kesällä rikkoutua.

– Talvella sain nostettua tasoa niin hyvin, että Suomen ennätyksen pystyi asettamaan realistiseksi tavoitteeksi kesälle. Silloin kun tämän lajin aloitin, ennätys oli enemmänkin unelma ja haave, Lipsanen kertasi.

Kaikki alkoi kotipihalta

Kolmiloikka valikoitui Lappeenrannan Urheilu-Miehiä edustavan Lipsasen mukaan päälajiksi 5–6 vuotta sitten. Aikaisemmin lajivalikoimaan kuuluivat myös muun muassa keihäänheitto, pikajuoksu ja korkeushyppy.

Lipsanen kokee, että monipuolinen harrastaminen nuorena hyödyttää nykypäivänä hyppäämistä suuresti.

– Olen maalta kotoisin, niin sieltä on tullut ihan perustöiden kautta monipuolisuutta.

Kuten muillakin LUM:n yleisurheilijoilla, Kimpisen stadion Lappeenrannan keskustassa on tullut Lipsaselle tutuksi vuosien varrella. Uran ensiaskeleet on kuitenkin otettu jossain muualla.

– Homma alkoi oikeastaan ihan kotipihalta Nuijamaalta. Siellä on tullut tehtyä ensimmäiset juoksuaskeleet, hypyt ja heitot, Lipsanen muistelee.

Matka jatkuu Lontooseen

Lipsanen ei kauaa ehdi EM-hopeasta ja Suomen ennätyksestä nauttia, sillä viikonloppuna hän hyppää Suomen mestaruudesta Kalevan kisoissa Seinäjoella. Elokuun alussa ovat puolestaan vuorossa Lipsasen uran ensimmäiset aikuisten MM-kisat Lontoossa.

– Nyt kun 17 metriä on kerran rikkonut, niin olisihan se hienoa saada muitakin 17-alkuisia hyppyjä. Hyviä kisoja riittää loppukauteen.

Ennen Kalevan kisoja Lipsasen matka jatkuu hetkeksi kotopuoleen Lappeenrantaan. Miehen aiempaan ennätykseen nähden tuore Suomen ennätys toi peräti 21 senttiä lisää, mutta vieläkö Lipsanen pystyy hyppäämään tänä kesänä pidemmälle?

– Vähääkään kun kaikki napsahtaa kohdalleen, niin kyllä pitäisi olla mahdollisuuksia, Lipsanen arvioi tyynesti.

STT

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Urheilu-uutiset

Näytä seuraavat

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen