Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Salibandy

Seurojen polut eivät kohtaa päijäthämäläisessä tyttösalibandyssä

Nais- ja tyttösalibandyn alueellinen pelaajapolku patoutuu yhteistyökyvyn puutteeseen. Nuoriin pelaajiin kohdistuva seurashoppailu johtaa tuhon tielle.

LASBin tyttösalibandyvastaava ja seuran B-tyttöjen päävalmentaja Mikko Tillin mielestä nuoria pelaajia houkutellaan vaihtamaan seuraa liian varhaisessa vaiheessa. Kuva: Mirja Hussain

Päijät-Hämeen kolmessa pelaajamääriltään suurimmassa salibandyseurassa (Pelicans SB, SB Heinola ja LASB) on yhteensä yli 200 nais- tai tyttöharrastajaa. Tyttöjen kilpa-, harraste- ja yhdistelmäjoukkueita alueella on reilusti päälle toistakymmentä.

Maakunnan suurimman salibandyseuran, Pelicans SB:n, A-, C-, D- ja E-tyttöjen sekä naisten liiga- ja 2. divisioonajoukkueissa on yhteensä 113 pelaajaa.

Lahtelaisorganisaation valmennuspäällikkö Petteri Hirvosen mukaan tyttö- ja naissalibandy voi seurassa yleisellä tasolla hyvin. Alueellinen yhteistyö ja seurarajat rikkova urheilijalähtöinen pelaajapolkuajattelu ovat sen sijaan edelleen lapsen kengissä.

– Seurojen välillä käydään joka vuosi tätä samaa keskustelua, mutta jotenkin tuntuu, että se ei etene. Jokaisella seuralla on varmastikin jokin oma näkemys, mikä estää sen (yhteisen pelaajapolun) syntymisen, Hirvonen toteaa.

LASBin tyttösalibandyvastaava Mikko Tillin mielestä yhteisen pelaajapolun suurin este on tyttö- ja naissalibandykulttuurin sekä yhteistyötä rakentavien tekijöiden puute.

– Ei ole henkilöitä, jotka sitovat toimijoita yhteen. Verkosto on hajallaan ja ihmiset vaihtuvat. Ei ole riittävästi kulttuuria siihen, että ihmiset puhaltaisivat yhteen hiileen alueen tyttösalibandyn puolesta, sanoo Tilli.

– Poikasalibandyn puolella tilanne on tällä hetkellä parempi. Tulemme tyttöjen kanssa perästä, mutta emme ole lähellekään samalla tasolla.

Tillin laskujen mukaan LASBin eri joukkueissa ja kerhoissa on mukana yhteensä 67 Päijät-Hämeessä asuvaa tyttö-/naisharrastajaa. LASB-brändin alla on kolme seuraa: LASB Edustus, LASB Juniorit ja LASB Hämeenlinna.

Yhtä polkua pidemmän aikaa

SB Heinolan 352:sta rekisteröidystä pelaajasta 48 on tyttöjä. Omalla nimellään heinolalaisseura pyörittää D- ja E-tyttöjen toimintaa. Seurojen välisen yhteistyösopimuksen puitteissa useat Heinolassa salibandyoppinsa saaneet pelaajat edustavat nykyisin LASBia.

SB Heinolan varapuheenjohtaja Jari Vastamäen mukaan LASB-yhteistyö on toiminut hyvin ja palvellut molempia seuroja. Päijäthämäläisestä pelaajapolusta puhuttaessa hän yhtyy Hirvosen ja Tillin kommentteihin.

– Ensin tarvitaan seurat, jotka haluavat tehdä yhteistyötä. Päijät-Hämeeseen on viime vuosina yritetty luoda yhteinen pelaajapolku, mutta siinä ei ole onnistuttu.

Verkosto on hajallaan ja ihmiset vaihtuvat. LASBin tyttösalibandyvastaava Mikko Tilli

Vastamäen mielestä päijäthämäläisen tyttösalibandytunnelin päässä näkyi vielä pari vuotta sitten valoa, kun Pelicans SB:n A-tytöt raivasivat tiensä aina SM-finaaleihin asti. Turkoosipaidoissa pelasi tuolloin useita heinolalaislähtöisiä pelaajia.

– Vastaavanlaista keihäänkärkeä ei ole pariin vuoteen syntynyt. Seurojen pitäisi ehdottomasti tehdä enemmän yhteistyötä, jotta kärki saataisiin yhteen joukkueeseen viimeistään B-ikäisissä.

Myös Hirvonen allekirjoittaa Vastamäen näkemyksen.

– Pitkällä tähtäimellä olisi toivottavaa, että parhaat pelaajat kulkisivat yhden seuran pelaajapolkua useamman vuoden. Siten saisimme aikaan pidempiä valmentaja-pelaajasuhteita.

Ehdotuksia ja liehittelyä

Tilli huomauttaa, että seurojen tärkein tehtävä on mahdollistaa jokaiselle urheilijalle kehityksen kannalta paras reitti. Pelkkä oman pesän tuijottaminen johtaa tuhon tielle.

– Nuorten tyttöjen joukkueissa tapahtuu liian varhaisessa vaiheessa niin sanottua "seurashoppailua". Joukkueita joudutaan lopettamaan sen vuoksi, että toiminta keskittyy johonkin tiettyyn seuraan. Se on kulttuurin kannalta erittäin huono asia.

Tillin valmentamassa LASBin B-tyttöjen SM-sarjajoukkueessa pelaava Annika Toivanen, 14, on kuullut ehdotuksia seuravaihdosta.

– Jotkut valmentajat ovat saattaneet tulla kysymään, että mitäs jos tulisit meille pelaamaan, selventää Päijät-Hämeen lahjakkaimpiin 2004-syntyneisiin tyttöpelaajiin lukeutuva hyökkääjä.

Pelicans SB:n Hirvonen on törmännyt salibandynpuolen pelaajakosiskeluihin vain kuulopuheissa. Pitkän uran jääkiekkovalmentajana tehnyt Hirvonen kuitenkin tietää, että ehdotuksia ja liehittelyä tapahtuu koko ajan.

– Niin kauan kun on urheiltu millä tasolla tahansa, niin tietyt persoonat ja tahot haluavat kerätä pelaajia ympärilleen. Hyvät valmentajat keräävät varmasti ilman kosiskeluakin.

Pelicans SB:n valmennuspäällikkö Petteri Hirvosen mukaan seurarajat ylittävää pelaajapolkukeskustelua käydään vuosittain. Kuva: Sami Kuusivirta

Onko yksilöstä tullut kuningas?

Nuoren salibandypelaajan seuravalinnassa painavat monet asiat. Vaakakuppia kallistavat muun muassa kaverit, kodin ja hallin välimatka, valmennuksen laatu, joukkueen ilmapiiri, mahdollisuudet kehittyä ja seuran imago. Ajatukset saattavat seilata laidasta laitaan jopa yhden pelikauden sisällä.

Sitoutumattomuus ja vuosittainen pelaajaliikenne seurojen välillä ei mahdollista pidempiä ja yhtäjaksoisia kehitysprojekteja. Hirvosen mielestä ongelma ei ole läsnä ainoastaan salibandyssa.

– Jääkiekkopuolelta Erkka Westerlund kirjoitti kirjassaan, että meille on syntynyt uusi sukupolvi, missä pelaajat, vanhemmat ja pelaaja-agentit nostavat yksilön seuroja tärkeämmäksi.

Esimerkkinä Hirvonen mainitsee kesällä Pelicansin junioreista Helsingin IFK:hon siirtyneen superlupaus Brad Lambertin.

– Onko urheiluelämä mennyt siihen suuntaan, että kun aiemmin puhuttiin yksilön kehittämisestä, niin nykyisin se yksilö onkin kuningas ja kaikki muut ryömivät perässä.

Aleksi Sammalisto
aleksi.sammalisto@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi