Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Salibandy

LASBin B-tytöissä kuntarajat paukkuvat – pitkillä treenimatkoilla koulujutut kaikkoavat mielestä

Nuorten maajoukkueessa debytoinut hyökkääjä Annika Toivanen, 14, rentoutuu reikäpallon parissa. Heinolan ja Hollolan väliä reissaava talentti tähtää tulevaisuudessa naisten Salibandyliigaan.

Suomen alle 16-vuotiaiden maajoukkueessa elokuussa debytoinut Annika Toivanen tähtää tulevaisuudessa naisten maajoukkueeseen ja Salibandyliigaan. Kuva: Mirja Hussain

Verkko heiluu ja laidat paukkuvat Suurhallin koripalloparketin molemmin puolin. Hyppyrimäkien puoleisessa salibandykaukalossa äänistä pitää huolen LASBin B-tyttöjen SM-sarjajoukkue.

Mikko Tillin ja Marko Kivelän valmentamassa joukkueessa on tasapuolinen miksaus Päijät-Hämeen maakuntaa. SB Heinolan kanssa yhdistyneessä LASB-nipussa kirmaa 12 hollolalaista, 11 heinolalaista ja kaksi sysmäläistä pelaajaa.

Yksi kuntarajoja rikkovan ryhmän mielenkiintoisimmista pelaajista on viidettä vuottaan salibandya harrastava heinolalaiskasvatti Annika Toivanen. Elokuussa Suomen alle 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueessa debytoinut Toivanen, 14, on ollut alkukauden kuudessa ensimmäisessä SM-sarjaottelussaan oranssipaitojen tehokkain pelaaja.

Viisi maalia viimeistelleen hyökkääjän kausi on käynnistynyt henkilökohtaisesti vähintäänkin hyvin, mutta joukkueen tulokset eivät ole olleet toivotunlaisia. Vain yhden voiton napannut LASB on kerännyt kuudesta ottelustaan neljä pistettä ja on kymmenen joukkueen SM-sarjassa sijalla yhdeksän.

– Kausi on lähtenyt käyntiin hieman kangerrellen, mutta joukossa on myös hyviä otteluita. Maalinteko on tuottanut hieman vaikeuksia, summaa tulevaisuudessa naisten maajoukkueeseen tähyävä Toivanen.

Annika Toivanen johtaa LASBin B-tyttöjen sisäistä pistepörssiä. Heinolalaishyökkääjä on iskenyt kuudessa SM-sarjaottelussa tehot 5+1. Kuva: Mirja Hussain

Kaveriporukan yhteinen päätös

Joukkue harjoittelee kahdesti viikossa Hollolassa. Kerran viikossa pelikuvioita hiotaan Lahti Energia -areenalla. Lisäksi Toivaselle ja muille kauempaa tuleville pelaajille on järjestetty yksi viikoittainen saliharjoitus Heinolaan.

Heinolan ja Hollolan välinen ajomatka vie suuntaansa noin 45 minuuttia eli yksi treenikerta verottaa Lyseonmäen koulun yhdeksättä luokkaa käyvän Toivasen arki-illasta noin 3–4 tuntia.

– Välillä reissaaminen tuntuu raskaalta. Varsinkin jos on pitkiä päiviä tai pitää lukea kokeisiin. Läksyt pystyy tekemään tarvittaessa automatkalla. Kyllä se joskus väsyttää, kun aamulla pitää mennä taas uudestaan kouluun.

En tiedä voiko näin sanoa, mutta salibandy rentouttaa minua. LASBin B-tyttöjen hyökkääjä Annika Toivanen

Lahjakasta ja tavoitteellista urheilijaa ei ole koskaan tarvinnut patistaa treenaamaan. Lajin tuoma mielihyvä auttaa Toivasta jaksamaan läpi pitkän talven.

– En tiedä voiko näin sanoa, mutta salibandy rentouttaa minua. Pääsen irrottautumaan koulujutuista ja voin jutella pienistä asioista joukkuekavereiden kanssa.

Juuri kaverit olivat suurin syy siihen, miksi SB Heinolan kasvatti valitsi seurakseen LASBin.

– Pelicans SB saattoi käydä muutamalla kaverilla mielessä, mutta kimppakyytien järjestäminen olisi ollut hankalaa, koska treenit olisivat eri paikassa ja eri aikaan. Porukalla mietimme, että on helpompaa, jos kaikki tulevat LASBiin.

Pitkäjänteistä työtä urheilijan ehdoilla

LASBin B-tyttöjen joukkue on 2003–04-syntyneiden ikäluokan ainut Päijät-Hämeessä.

Iän puolesta Tillin ja Kivelän suojatit pystyvät pelaamaan yhdessä vielä pitkään: B-tytöissä kaksi vuotta ja myöhemmin myös A-tytöissä. Muutamat 25-henkisen ryhmän pelaajat tippuvat varmasti jossain vaiheessa leikistä pois, mutta luonnollisesta drop out -ilmiöstä huolimatta joukkue tavoittelee menestystä pitkäjänteisen työnteon avulla.

– Olen itse pitänyt kuluvaa kautta enemmän kehityskautena, koska yhdistyimme yhdeksi porukaksi vasta keväällä. Suurin osa tytöistä oli toisilleen tuntemattomia. Opimme hiljalleen pelaamaan yhdessä joukkueena ja tutustumme paremmin toisiimme, Toivanen toteaa.

LASBin B-tyttöjen vastuuvalmentaja Mikko Tilli ei halua puhua menestystavoitteista. Tärkeintä on kehittää jokaista joukkueen yksilöä paremmaksi ihmiseksi ja urheilijaksi. Kuva: Mirja Hussain

Menestyksestä puhuttaessa ei kuitenkaan sovi unohtaa junioriurheilun perimmäistä tarkoitusta. Tärkein asia on kehittää jokaista joukkueen yksilöä paremmaksi ihmiseksi ja urheilijaksi.

– Tuloksen kautta ajattelu ei oikein istu meidän valmentajien ajatusmaailmaan. Pyrimme urheilijalähtöisesti opettamaan, mitä urheilija osaa ja mitä hänestä voi tulla, vahvistaa LASBin B-tyttöjen päävalmentaja Mikko Tilli.

Tulevaisuudessa Salibandyliigaan

Peruskoulun viimeistä lukuvuotta paahtava Toivanen ei osaa sanoa, mikä hänestä tulee isona. Se on kuitenkin varmaa, että Heinolan lukioon ensi syksynä suuntaava maaliruisku jatkaa pelaamista mahdollisimman korkealla tasolla.

Naisten Salibandyliiga on tulevaisuudessa ehdoton tavoite, mutta missä ja milloin, siihen Toivanen ota vielä kantaa. Päijät-Hämeessä tarjolla olisi tällä hetkellä vain yksi osoite.

– Pelicans SB ei ole oman listani kärjessä, jos ajatellaan liigajoukkueita, mihin yrittäisin päästä, Toivanen pyörittelee.

Miksi alueen toistaiseksi ainut naissalibandyn pääsarjaseura ei ole se kaikkein kiinnostavin osoite tulevaisuudessa?

– Haluaisin pärjätä ja päästä salibandyssa mahdollisimman pitkälle. Ainakaan tällä hetkellä en koe, että Pelicans SB olisi se paikka, missä voisin eniten kehittyä. Joukkueen pitää olla hyvä ja valmennuksen laadukasta, jotta toiminta on tasokasta ja yksilöä kehittävää.

Lue myös: Lääkäriksi tähtäävä Wili Hämäläinen kävi Lahden steinerkoulua 13 vuotta – neljäs lukiovuosi antoi aikaa säbälle ja skeittailulle
Kuka?

Annika Toivanen

Syntynyt 30. joulukuuta 2004 Helsingissä.

Asuu Heinolassa.

Pelipaikka: Oikea laitahyökkääjä.

Seurat: SB Heinola, LASB.

Aloitti salibandyn Heinolassa 9-vuotiaana.

Esiintynyt Suomen alle 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueessa.

Aleksi Sammalisto
aleksi.sammalisto@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi