Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Salibandy

LASBia vahvistava maalivahti Santtu Pohjonen: "Nokialla olin tunnettu laiska treenaaja"

Salibandymaalivahti keskittyy nyt treeniin, ei enää sivuseikkoihin. Samalla on jäänyt turha kiukuttelu maalilla.

"Siirto uuteen seuraan antoi tilaisuuden tehdä asiat toisin", muistelee LASBin maalivahti Santtu Pohjonen siirtymistään viime kaudeksi Steelersiin. Kuva: Sami Kuusivirta

Viime kuukausina Santeri Pohjonen on totutellut lahtelaistumiseen, mutta suurimman kasvunsa salibandymaalivahti koki jo aiemmin. LASBin kanssa keväällä kaksivuotisen sopimuksen tehnyt Pohjonen on kasvanut epäonnistumisten hetkellä kiukuttelijasta tosissaan treenaavaksi urheilijaksi.

22-vuotiaan maalivahdin muutoksessa kyse on ollut osittain aikuistumisesta ja osittain tietoisista valinnoista. Viiden Nokian-pelivuotensa jälkeen Santtu Pohjonen siirtyi puolitoista vuotta sitten kotikaupunkinsa Hämeenlinnan liigajoukkueeseen Steelersiin. Siirto tarjosi mahdollisuuden uuteen, ja Pohjonen tarttui siihen.

– Nokialla olin tunnettu laiska treenaaja, 22-vuotias maalivahti myöntää.

– Lajitreenit olivat kivoja, mutta puntti- ja fysiikkatreenit eivät napanneet. Siirto uuteen seuraan antoi tilaisuuden tehdä asiat toisin. Nyt se on kääntynyt niin, että molemmat ovat kivoja. Teen aktiivisesti omatoimisia ja fysiikkaharjoitteluun panostan enemmän kuin aiemmin.

Kauan odotettu maajoukkuekutsu helpotti oloa

Lahjakas veskari oli aiemmin selvinnyt lahjoillaan ja toki ahkeralla maalinsuulla olemisella. Juniorina hän torjui useamman junnujoukkueen maalilla ja hyvin nuorena jo aikuistenkin peleissä. Ensimmäisen kerran liigavauhdin makuun hän pääsi 12–13-vuotiaana Trackersin harjoituksissa, joista puuttui maalivahti. 15-vuotiaana hän siirtyi Nokian KrP:hen, ensin kolmosvahdiksi ja seuraavalla kaudella pelaavaan kokoonpanoon.

Vuonna 2015 hän juhli 18-vuotiaana nuorten maailmanmestaruutta. Hän myöntää olleensa silloin jopa vähän ihmeissään valinnastaan MM-joukkueeseen.

– En ollut maajoukkuetason urheilija. Olin urheilullisesti heikossa kunnossa, mutta pallo tarttui.

Uutta maajoukkuekutsua Pohjonen joutui kuitenkin odottamaan tähän vuoteen asti. Tässä kuussa treenaaminen palkittiin ensimmäisillä peleillä Suomen U23-maajoukkueessa.

– Putosi kyllä apina selästä, kun sain soiton, että pääsen U23-treenileirille. Oli pitkä tauko, että pääsin taas maajoukkuepaitaan, mutta hyvä että pääsin nyt.

– Tavoite on, että pääsisin miesten maajoukkueen mukaan, mutta sinne on vielä tekemistä.

Käytös on muuttunut monella tapaa

Samalla kun urheilullisuus on löytynyt, maalivahdin käytös on muuttunut. Santtu Pohjonen ei tykkää vieläkään vastustajan maaleista, mutta kypärä ei enää lennä päästä tai kirosanat livahda helposti suusta.

– Olen aina ollut voitontahtoinen. Aiemmin jos epäonnistuin, se oli iso haloo itselleni. Olen yrittänyt korjata sitä. Kun ikää on tullut, olen päässyt eroon kiukuttelusta.

Pohjonen pitää maalivahdin merkittävästä roolista ja, kuten rooliin kuuluu, ohjaa mielellään pelaajia. Muutoin hän ei kuitenkaan ole välttämättä suuna päänä.

– Aikanaan olin jengissä sellainen, joka puhui koko ajan. Nyt olen yksi jengin hiljaisimmista. Olen kasvanut aikuiseksi varmaan. Keskityn enemmän sählyyn enkä turhanpäiväiseen lätinään.

Liigan toiseksi parhaalla on parannettavaa

Viime kaudella Pohjonen oli miesten Salibandyliigan runkosarjan toiseksi paras maalivahti: 22 ottelua torjuntaprosentilla 81,86. Siitä huolimatta Steelers joutui karsintoihin. LASBissa Pohjonen toivoo pääsevänsä jälleen pudotuspeleihin. Edelliskaudella Pohjonen saavutti SM-pronssia Nokian KrP:n riveissä.

– Kilpailullisuus toi Lahteen. Halusin olla parempi, ja täällä on nuori, nälkäinen jengi, jolla on mahdollisuus päästä pleijareihin, sanoo kesäkuun alussa Lahteen muuttanut Pohjonen.

Hänellä itselläänkin on nälkää enempään kuin 81,86 prosenttiin.

– Vielä kun löytäisin tasaisuuden. Välillä on hyviä pelejä ja välillä mikään ei tartu. En tiedä, mikä siinä on, mutta sitä pitää treenata.

Lauantaina LASB pelaa kauden ensimmäisen kotipelinsä. Lahteen saapuu Pohjoselle hyvin tuttu joukkue, Steelers.

– Se antaa ekstralisää. Vanhaa seuraa vastaan häviäminen suututtaa yli kaiken.

Ei kiukuttelu aina huonoa merkitse. Se kertoo, että välittää pelistä.

LASB–Steelers, miesten Salibandyliigaa lauantaina klo 17 Lahti Energia -areenassa.

Kuka?

Santeri Pohjonen

Santeri "Santtu" Pohjonen on 22-vuotias salibandymaalivahti.

Sopimus liigajoukkue LASBin kanssa kaksi kautta, 2019–21.

Kotoisin Hämeenlinnasta. Valmistui viime keväänä kokiksi.

Asuu Lahdessa ja ohjaa alakoulujen salibandykerhoja.

Pelannut saligbandyliigaa myös Nokian KrP:ssä 2014–18 ja Steelersissä 2018–19.

Saavutuksia: nuorten MM-kultaa 2015, SM-pronssia 2018 Nokian KrP:n vahtina.

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi