Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Salibandy

Älä häiritse – Pelicans SB:n maalivahti latautuu sunnuntain peliin

Pelicans SB:n maalivahti Emmi Pölönen kuvailee itseään yksilöurheilijaksi, joka ei sopisi yksilölajiin.

"Minulla on omia juttuja, mitä teen ennen peliä tai treeneissä. Minulla on tosi tarkat rutiinit", maalivahti Emmi Pölönen kertoo. Kuva: Mirja Hussain

Lempinimi "Pölö" ei tule vain Emmi Pölösen sukunimestä. Pelicans SB:n liigajoukkueen maalivahti tykkää olla äänessä. Ennen peliä hän kuitenkin vaipuu omaan tilaansa, johon puhe ei kuulu.

Pelipäivinä musiikki tulvii Pölösen korviin kuulokkeista. Se voi olla teknoa, JVG:tä tai jotain peleistä tuttua, joka tapauksessa tarkkaan valittuja kappaleita, jotka sytyttävät maalivahdin salibandyliigan peliin.

– Minulle on tärkeää se, että ennen peliä on oma juttu. Jos sitä tullaan rikkomaan, se ei ole hyvä. Teen ajatustyötä. Katson paljon videolta onnistumisia erilaisista tilanteista, joista kerään itseluottamusta. Ja musiikki on isossa osassa.

– Pelaajat ovat tottuneet siihen, että minulla on kuulokkeet päässä ennen kuin pallollinen lämmittely alkaa. Siinä kohtaa avaan korvani muillekin.

Joskus Pölönen on jopa suutahtanut, koska joku on häirinnyt hänen keskittymistään. Loppujen lopuksi se on vain parantanut latausta peliin.

– Olen tavallaan yksilöurheilija joukkueen sisällä. Tykkään siitä myös. En pystyisi yksilöurheiluun, mutta tässä on joukkue, jonka kanssa treenata.

Täksi kaudeksi joukkue on uudistunut paljon, ja Pölönen myöntää jännittävänsä, miten uudet pelaajat ymmärtävät maalivahdin puhumattomuuden.

– Minun rooli joukkueessa on kuitenkin se, että olen tosi paljon äänessä. Pölötystä tulee niin paljon.

Selkeä ykkösvahti tällä kaudella

Viime kaudella ensimmäistä kertaa loukkaantumiset sotkivat Pölösen kauden. Parin liigapelin jälkeen harjoituksissa tuli ensin osuma niskaan ja sen parannuttua meni polvi harjoituspelissä.

– Minulla ei ole ollut aiemmin loukkaantumiskierrettä. Se oli aika rankkaa.

Loppujen lopuksi Pölönen torjui liigassa seitsemässä runkosarjan pelissä, mutta myös kevään pudotuspelikarsinnoissa ja yhdessä pudotuspelissä.

– Seitsemän peliä kuulostaa tosi vähältä, Pölönen mutristaa suutaan.

Hän on Pelicans SB:n liigajoukkueen kokenein maalivahti ja selkeä ykkösvahti. Viime kaudella maalia vartioi melko tasavahva kaksikko Pölönen ja EräViikinkeihin siirtynyt Juulia Kataja, joten siitä tilanne on muuttunut paljon. Petra Pietinen on noussut seuran junioreista opettelemaan liigavahdin työtä ja HIFK:sta tulleella Suvi Toikkasella on puolestaan kokemusta alemmilta sarjatasoilta.

Joukkue koki pelaajamenetyksiä, ja Pölönen tietää roolinsa merkityksen paitsi verkonvartijana koko joukkuehengen kannalta.

– Vastuuta tulee varmasti minun hartioille, ja olen varma, että uusia maalintekijöitä tulee ja läpimurtoja nähdään. Olen sanonut joukkueelle, että meidän pitää luottaa itseemme. Jos me emme luota itseemme, kuka luottaa.

"Voisi sanoa johtajatyypiksi", Emmi Pölönen kuvailee itseään. Kuva: Mirja Hussain

Itseluottamus ei horju

Pölönen viihtyy armottomalla paikallaan, koska haluaa pitää ratkaisun avaimet kädessä ja luottaa itseensä.

– Tykkään, että maalivahdilla on aika paljon vastuuta. Minun virheeni näkyvät nopeasti taululla ja toisaalta onnistumiseni näkyvät tosi selkeästi. Tykkään siitä.

– Olen aika äänekäs ja vahva persoona, voisi sanoa johtajatyypiksi. Tunnen olevani tosi itsevarma. Itseluottamus on aina kunnossa, kun menen maaliin.

Vaikka edes ensimmäinen liigapeli viime syksynä ei saanut Pölöstä epäilemään itseään, on oppivuodetkin käyty läpi.

– Epävarmuuden kanssa jouduin kamppailemaan silloin, kun aloitin maalivahtina. Muistan, että monta kertaa itku tuli treeneissäkin, kun meni maaleja, mutta siihen oppii. Maaleja menee, ja siihen ei voi mitään ja vaikka olisi voinutkin, tilanne pitää vain nollata. Kun pelasin Heinolassa, valmentajat opettivat minua paljon kestämään sen.

– Aika monilla nuorilla maalivahdeilla on sama tilanne, mitä olen päässyt valmentamaan. Olen voinut omasta kokemuksesta sanoa, että se menee ohi.

Aika ei riitä harjoitteluun

Ihanteellisessa tilanteessa Pölönen ei ole. Unelmien eteen, kuten maajoukkuekutsun eteen, olisi tehtävä nykyistä enemmän töitä, jotta unelmaa voisi kutsua tavoitteeksi.

– Maajoukkue vaatii seuraavan vaihteen silmään. Treenimäärän pitää lisääntyä ihan hirveästi. Pitää saada elämässä muut asiat kuntoon ja koulu loppuun, että pääsee tosissaan panostamaan siihen.

Pölönen muutti vuosi sitten Lahteen ja asumaan omilleen. Se on vaatinut oman totuttelunsa. Tämä kausi on puolestaan ensimmäinen, jolloin hän yhdistää keväällä päättyviin lastenohjaajan opintoihinsa ja salibandyyn myös työssäkäymisen.

– Että pärjää. Ei riitä aikaa tarpeeksi treenaamiseen, mutta järjestelykysymyshän se on.

Pölönen on toki jo järjestellyt elämäänsä lajin ehdoilla. Kesällä hän jätti ensimmäistä kertaa jalkapallon peluun muille.

– Oli tehtävä lataus salibandyyn. Se on minun ykkösjuttu ja siihen jalkapallo ei kuulu.

Laji ei vaihdu edes silloin, kun hän vaihtaa vapaalle. Hän pelaa salibandya Kortteliliigassa ja pelailee välillä katusählyä. Sentään pelipaikka vaihtuu yleensä maalista kentälle, ja Pölönen kehuu olevansa hyvä maalintekijä. Pelisilmä on kehittynyt maalivahdin näkökulmassa tarkaksi ja erilaiseksi kuin jos peliä olisi katsonut aina kentällä juosten.

– Kun pelaan kentällä, näen taas monia juttuja takaisin maaliin päin.

– Mutta puolustukseenhan minut yleensä halutaan. Maalinpuolustusvietti ei häviä mihinkään, vaikka minulla on maila kädessä.

Lajille elävä Pölönen myöntää olevansa melkoinen sählynörtti.

– Katson paljon pelejä ja käytän paljon aikaa tähän. Jossain vaiheessa olin tosi kiinnostunut mailatekniikastakin ihan ylimääräisenä juttuna.

Pelicans SB pelaa kauden ensimmäisen ottelunsa sunnuntaina 22.9. TPS:ää vastaan Turussa.

Lue myös: ”Pidä koutsi turpa kiinni, me kyllä hoidetaan homma kotiin” - Pelicans ja TPS tarjosivat viihdettä ja draamaa
 
Kuka?

Emmi Pölönen

Pelicans SB:n naisten salibandyliigajoukkueen maalivahti.

SB Heinolan kasvatti, pelannut Kouvolassa 1. divisioonaa, Lahdessa alkaa jo viides kausi. Kaudella 2017–18 oli nostamassa Pelicans SB:n naisia liigaan ja voittamassa A-tytöissä SM-hopeaa.

Valmistuu lastenohjaajaksi ensi keväänä.

Juhlii 21-vuotissyntymäpäiväänsä kauden ensimmäisessä kotipelissä, 5. lokakuuta EräViikinkejä vastaan.

Viime kaudella liigassa 7 runkosarjan ottelua torjuntaprosentilla 80,33 ja 5 pudotuspelikarsinnoissa 86,78.

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi