Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Salibandy

Kapteeni siirtyi penkin taakse ja kokenein liigapelaaja kakkoseen – uusien johtajien on noustava esiin LASBissa

LASB-miehistöstä poistui ripakopallinen kokemusta. Vaatimustason pitää jatkossa kummuta yhteisen arvomaailman jakavista nuorista pelaajista. Lahtelaisten maalivahtiosastosta ei tarvitse olla huolissaan.

Kapteeni Henri Vilen jätti ison aukon kentän puolelle, kun hän siirtyi valmennukseen. Kuva: Sami Kuusivirta

Seurahistoriansa neljänteen miesten Salibandyliiga-kauteen valmistautuva LASB koki kesällä suuria muutoksia. Valmennustiimi uusiutui, paras pistemies vaihtoi maisemaa ja kokemusta lähti läjäpäin.

Viime kaudella liigasta pudonnutta Tampereen Kooveeta luotsannut Ilja Pantzar korvasi urheilutoimenjohtajaksi siirtyneen Teemu Variksen LASBin päävalmentajana.

Kaksi vuotta lahtelaisten vastuuvalmentajan viittaa kantanut Varis on vastannut uudessa roolissaan edustusjoukkueen kokoamisesta ja seuran vanhimpien juniori-ikäluokkien pelaajapolun rakentamisesta.

– Liigamiehistö on vuoden kokeneempi ja entistäkin tasaisempi. Näen asian niin, että nykyinen prosessi jatkuu vanhan päälle. LASB ei pelaa vielä mitaleista, joten tärkeintä on pitää päivittäisen työn laatu mahdollisimman korkealla, että jonain päivänä kolkuttelemme portteja neljän parhaan joukkoon, sanoo Varis.

Kuka täyttää tyhjiön?

Lahtelaisseura menetti viime kauden miehistöstään tärkeitä pelillisen ja henkisen puolen johtajiaan. Kesällä Suomen A-maajoukkueen mukana leireillyt Rasmus Kainulainen siirtyi pikkuveli Justuksen seurakaveriksi espoolaiseen Oilersiin. Taiturimainen pallojonglööri jätti LASBin hyökkäykseen 42:n (26+16) tehopisteen aukon.

Puolustusrivistöön suurimman loven aiheutti todellinen oranssilegenda Henri Vilén. Joukkueen monivuotinen kapteeni jatkaa uraansa lahtelaisten penkin takana. Esimerkin näyttäminen tussin ja fläppitaulun avulla on kuitenkin eri asia kuin alivoiman tappaminen maila kädessä.

– Kokemuksen ja etenkin Vilénin lähteminen tekee totta kai ison aukon joukkueeseen. Uusia johtajia pitää nousta esiin. Omanlaisen haasteensa se varmasti aiheuttaa, mutta asiaa voi ajatella myös niin, että mukana jatkavat nuoret pojat ovat taas yhden kauden valmiimpia, Varis huomauttaa.

– Vaatimustaso lähtee ennen kaikkea arvomaailmasta, johon yhdessä sitoudutaan. Vahvan johtajan poistuessa ryhmään syntyy tyhjiö, jonka joku tulee aina täyttämään.

Tuure Ailio on LASBin uusi kapteeni, mutta alkukauden keskushyökkääjä seuraa polvivamman vuoksi pelejä katsomosta. Kuva: Katja Luoma

Yksi potentiaalisimmista Vilénin saappaiden täyttäjistä on uudeksi kapteeniksi valittu Tuure Ailio, 22. Isokokoinen keskushyökkääjä toipuu vielä viime kaudella sattuneesta polvivammastaan ja palaa Variksen mukaan tositoimiin marraskuussa.

Oranssipaitojen pakistosta poistui kippari Vilénin lisäksi myös kovaotteinen Aki Syrjälä, joka muutti opiskelupaikan perässä Ouluun.

Pääsarjapeleillä mitattuna lahtelaisten viime kauden kokenein pelaaja Matti Korhonen ei myöskään aloita kauttaan LASBissa. Niin puolustajan kuin hyökkääjän paikan taitava sysmäläiskasvatti siirtyi kesällä SB Heinolan kakkosdivarijoukkueeseen.

LASBin ja heinolalaisseuran farmisopimuksen myötä ei olisi suuri ihme, että Korhonen kirjauttaisi alkavalla kaudella pelejä myös paria sarjaporrasta ylempänä.

– Matin tilanne on miehestä itsestään kiinni. Jos näytöt ovat riittävän kovat ja tahtoa löytyy, niin mahdollisuuksia on. Päävalmentaja (Pantzar) tekee kuitenkin päätöksen, onko hänellä Matille käyttöä, Varis toteaa.

Latvian maajoukkuemies, pari rightia ja Pohjonen

Lähteneiden pelaajien aukkoja on kesän aikana paikattu muun muassa latvialaisella Janis Ragovskisilla (s. 2000), joka tuli Lahteen Latvian maajoukkuevalmennuksessa toimivan Variksen suhteilla.

– Janis olisi ollut mukana jo viime MM-kisoissa, mutta loukkaantui ennen turnausta. Saamme hänestä kakkoskenttään todella vahvan pallollisen pakin. Nuori talentti, jolta löytyy paljon monipuolista osaamista.

Hyökkäykseen LASB kiinnitti Porin Karhujen viime kauden parhaan pistemiehen Tomi Jerkun, ja Jerkun tavoin oikea käsi alhaalla pelaavan paluumuuttaja Elmo Lavosen.

LASB ei pelaa vielä mitaleista. LASBin urheilutoimenjohtaja Teemu Varis

Urheilutoimenjohtaja Variksen mukaan verkot olivat aktiivisesti vesillä pitkin kesää.

– Emme ole vielä siinä tilanteessa, että pystyisimme vetämään huippupelaajia puoleemme tuosta vain. Nyt ja tulevaisuudessakin on tärkeää, että löydämme kavereita, jotka näkevät LASBin heidän uransa ja kehityksen kannalta oikeana paikkana.

Lähtökohtaisesti kovimman kaappauksen LASB teki maalivahtiosastolleen. Edelliskausilla lahtelaisten ykkösvahtina torjunut Kaapo Kettunen siirtyi perhesyistä Hämeenlinnan Steelersiin. Toiseen suuntaan matkasi huippuotteita hämeenlinnalaisten maalin suulla aikaisemmin esittänyt Santtu Pohjonen.

Variksella on suuret odotukset Suomen A-maajoukkueportteja kolkuttelevaa Pohjosta kohtaan.

– Santtu on erittäin laadukas torjuja ja koko Suomen kärkimaalivahteja. Hän tulee varmasti sykähdyttämään Suurhallin lehtereitä maagisilla reaktiotorjunnoillaan alkavalla kaudella.

Pelicansin pääkokki Ville Nieminen tiedostaa toisen vuoden haasteet: "Jos pelkäät palovammoja, niin pysy poissa keittiöstä" – katso video menestyskeitoksen ääreltä

LASB

Kokoonpano kaudelle 2019–2020

Hyökkääjät:

Tino Nivala, Jukkapekka Auroila, Perttu Koljonen, Vili Näveri, Roope Kainulainen, Joonatan Surakka, Elmo Lavonen, Henri Stenberg, Tuure Ailio, Joni Puolakka, Matias Pietinen, Tomi Jerkku, Jesse Arola, Aatu Naskali.

Puolustajat:

Patrik Laitinen, Miska Mäkinen, Julius Lehto, Lauri Palvaila, Miikka Pentikäinen, Juuso Vesanen, Ralfs Orste, Janis Ragovskis.

Maalivahdit:

Santtu Pohjonen, Antti Ripatti.

Valmennus:

Ilja Pantzar (päävalmentaja), Kalle Tyrkäs, Henri Vilén, Janne Eerola, Jaakko Kivelä (fysiikkavalmentaja).

Lähde: LASBin verkkosivut.
Aleksi Sammalisto
aleksi.sammalisto@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi