Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Salibandy

LASBin uusi päävalmentaja Ilja Pantzar: "Yhteistyö A-junioreihin tulee olemaan tiivis"

Tamperelaisella Pantzarilla on 20 vuoden kokemus salibandysta. Pantzarin mukaan pelaajia on kannustettava ymmärtämään, mitä seuraavan askeleen ottaminen vaatii.

Pantzar on ollut mukana salibandyssa vuodesta 1999. Kuva: Ilana Pantzar

LASBin kulunut kausi salibandyliigassa päättyi maaliskuun alussa yhdenteentoista sijaan. Nuori joukkue taisteli sinnikkäästi, mutta potentiaali ei vielä kirkastunut paikaksi puolivälierissä.

Ensi kaudella liigaryhmän päävalmentaja vaihtuu. Pääkäskijän saappaisiin hyppää tamperelainen Ilja Pantzar. Sopimuksessa on myös optio kaudelle 2020–2021.

Kesällä muutto Lahteen

Pantzarilla on lähes 20 vuoden kokemus salibandysta. Hän toimi edelliset kolme kautta miesten liigajoukkue Kooveen valmennuksessa, joista päävalmentajana jälkimmäiset puolitoista kautta. Kun sopimus Kooveen kanssa purettiin, alkoi yhteydenottoja tulla usealta suunnalta.

Lahti oli pitkään musta piste salibandykartalla. Päävalmentaja Ilja Pantzar

LASBista soiteltiin jo alkuvuodesta. Pantzarin oli helppo tarttua tarjoukseen kahdestakin syystä.

– Olin jo jonkin aikaa halunnut uutta vauhtia muualta. LASBin entisellä päävalmentajalla Teemu Variksella oli iso osuus asiaan, sillä tunnen hänet jo pidemmältä ajalta. Teemu tietää ja tuntee, millainen olen ihmisenä ja valmentajana.

– Lisäksi oli koko ajan olo, että kun minulla oli joku kysymys tai vaatimus, niin asiat hoidettiin.

Siviilielämässä Pantzar toimii erityisopettajana Tampereella. Tästä syystä Pantzar käy ensimmäiset puolitoista kuukautta joukkueen lajiharjoituksissa Pirkanmaalta käsin. Kesällä on edessä muutto Lahteen.

Mahdollisuus kasvaa maajoukkuetasolle

LASBin pelaajarungon rakentaminen tulevalle kaudelle on hyvällä alulla, sillä kärkipelaajista iso osa on ilmoittanut jatkavansa. LASB on ollut siinä asemassa, että valmiita maajoukkuepelaajia on vaikeaa saada joukkueeseen. Seura haluaakin antaa omille nuorille pelaajilleen mahdollisuuden kasvaa maajoukkuetasolle.

Pantzarilla on vankka kokemus juuri nuorten lupausten luotsaamisesta. Hän toimii liigavalmentamisen ohella myös poikien U16-maajoukkueen valmennustiimissä. LASBissa Pantzarilla ei ole virallista roolia junioripuolella, mutta hän uskoo tekevänsä yhteistyötä seuran junioripäällikön Kai Vitien kanssa.

– Edustusjoukkueen nuoren ikärakenteen vuoksi yhteistyö A-junioreihin tulee olemaan tiivis, Pantzar kertoo.

Musta piste

Lahdessa salibandykulttuuri on huomattavasti nuorempi kuin Tampereella. Kulunut kausi oli LASBille vasta kolmas miesten liigassa.

– Lahti oli pitkään musta piste salibandykartalla ja isoista kaupungeista ainoa, jossa ei pääsarjatasoa ollut, Pantzar huomauttaa.

Salibandyliiga on Pantzarin mukaan jakautunut selkeästi kahtia.

– Viimeiset pari vuotta ne joukkueet, jotka ovat olleet kärkipäässä, ovat vain vahvistuneet. Ennen tätäkin kautta oli helppo ennustaa kärki. Luettelin mielessäni seitsemän joukkuetta, jotka ilman totaalista floppia ovat varmasti kahdeksan joukossa. Kyllähän ne siellä olivat.

Kannusta ymmärtämään

LASB ei ole liigataipaleensa aikana yltänyt pudotuspeleihin. Kaudella 2017–2018 puolivälieräpaikka jäi pisteen päähän.

Pantzarin mukaan seuran nykyisessä tilassa tärkeintä on päämäärätietoisuus. Pelaajia on kannustettava ymmärtämään, mitä seuraavan askeleen ottaminen vaatii. Nuorten pelaajien yksilöllinen kehitys on myös pidettävä mielessä.

– Hyppy nuoresta liigapelaajasta maajoukkuepelaajaksi ei tapahdu enää lahjakkuuden kautta, sillä näitä kaksikymppisiä lupaavia äijiä on todella paljon.

LASBin nouseminen playoff-joukkueeksi vaatii Pantzarin mukaan kovaa onnistumista.

– On se jonkin ajan tavoite, että puolivälieräjoukkueeksi noustaan. Jos LASB haluaa luoda jotain pysyvää, niin seuran kokonaisvaltainen kehittäminen on äärimmäisen tärkeää. Kaikilla kärkijoukkueilla on vahva junioripolku.

Kuka?

Ilja Pantzar

42v, syntynyt Tampereella.

Toimii siviilissä erityisopettajana.

Mukana salibandyn parissa vuodesta 1999.

Valmentanut Gunnersissa ja Kooveessa.

Toimii poikien U16-maajoukkueen valmennustiimissä.

LASB:n päävalmentaja kaudella 2019–2020. Optio kaudelle 2020–2021.

Käy huhtikuussa joukkueen lajiharjoituksissa Tampereelta käsin. Muuttaa kesällä Lahteen.

Juuso Taskinen
juuso.taskinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi