Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Salibandy

Junioreiden ohjaaminen motivoi Salibandyliigan kaikkien aikojen pistekuningasta: "Samalla kun opettaa nuoria, oppii itsekin uutta"

Yli 1 000 pinnaa liigaurallaan nakuttanut Mikko Kohonen viihtyy mainiosti lasten kanssa. Akatemiassa annetaan työkaluja siihen, että nuoret löytäisivät oman urheilijaminänsä.

Mikko Kohonen istuu laidan päällä antaa ohjeita. Maalitykin puhetta kuunnellaan tarkasti. Kuva: Sami Lettojärvi

Kun Vierumäen Salibandyakatemian vastuuvetäjä Jere Vasarainen laittoi homman vireille vuonna 2016, hän oli ottanut selvää, ettei mitään vastaavaa ole muualla Suomessa koskaan aiemmin tehty.

Vasarainen oli hautonut Akatemia-ajatusta jo pitkään. Vierumäellä opettajana työskentelevä Vasarainen lähti työstämään ideaansa ja sai nopealla aikataululla mukaan lajin todellisia tekijämiehiä.

Kun nykyisin Tsekin maajoukkuetta luotsaava Petri Kettunen ja Salibandyliigan kaikkien aikojen pistekunkku Mikko Kohonen lähtivät samalta istumalta hommaan mukaan, alkoi paketin kokonaiskuva hahmottua. Nyt Vierumäen Salibandyakatemia pyörii kolmatta vuottaan. Hommat toimivat joka mittarilla, ja toiminta on laadukasta.

– Meillä on loistava tiimi töissä. On mahtavaa saada tehdä tätä hommaa todellisten ammattilaisten kanssa. Tämä on paikka, jossa saa opiskella salibandya, Vasarainen sanoo.

Akatemia-nimi tulee Vasaraisen mukaan siitä, että kyseessä on prosessi. Toimintaan mukaan tulevat seurat sitoutuvat siihen vähintään vuodeksi.

– Akatemiassa tehdään muutakin kuin vedetään lajiharjoituksia. Täällä opiskellaan myös urheilijan elämää. Sekä pelaajat että valmentajat saavat mukaansa etätehtäviä. Yritämme kasvattaa nuoria ensimmäisen vuoden aikana aktiivisiksi tiedonhakijoiksi. Leireillä puhutaan paljon unesta, ravinnosta, lihashuollosta ja pelikäsityksestä. Opetamme nuoria kaikilla elämän osa-alueilla. Pedagogiikka ja opiskelu ovat suuressa roolissa sekä arvossa.

Akatemian leireillä keskitytään kokonaisvaltaiseen kehittymiseen. Kaikessa tekemisessä otetaan huomioon niin tekniset, taktiset, fyysiset kuin psyykkisetkin asiat.

– Jotta kehon vahvuudet ja kädentaidot tulevat kentällä näkyviin, niin mielen pitää olla vahva. Siksi hiomme muun muassa näitä asioita leireillä. Puhumme paljon urasuunnittelusta ja itsensä johtamisesta ja kehittämisestä. Nuoret ottavat jo hyvissä ajoin vastuuta itsestään. Kaikki edellä mainitut jutut tukevat sitä, että tytöt ja pojat pystyvät jahtaamaan salibandyunelmaansa, Vasarainen korostaa.

"Tämä on minulle eräänlainen motivaation lähde. Junnuilta saa energiaa", sanoo Mikko Kohonen. Kuva: Sami Lettojärvi

Viestikapulan välittämistä

Tällä hetkellä Salibandyliigaa SPV:ssä pelaava Mikko Kohonen, 39, on kuulunut Akatemian varustukseen alusta lähtien. Hän haluaa jakaa omia kokemuksiaan nuorille.

– Rakastan salibandya niin paljon, että jos vain pystyn jotenkin olemaan avuksi tai hyödyksi, niin olen aina mukana. Takana on pitkä ura ja matkalle on mahtunut melkoinen määrä kokemuksia. Niitä haluan jakaa eteenpäin.

Kohosen pistemäärä ennen tätä kautta oli kunnioitettavat 1 016 pistettä, kun lasketaan runkosarjan ja pudotuspelien pinnat yhteen. Sillä irtoaa kaikkien aikojen pistepörssin ykkössija. Kun Kohonen avaa ennen aamupäivän harjoitusta sanaisen arkkunsa, kentälle laskeutuu syvä hiljaisuus. Nuoret pelaajat kuuntelevat tarkasti, mitä lajilegendalla on sanottavanaan.

Tämä on erilainen oppimisympäristö. Haemme monipuolisuutta ja vaihtelua tekemiseemme. LaSBin valmentaja Ilkka Heikkinen

– Minua kiehtoi suunnattomasti se, kun Akatemia on muutakin kuin pelkkää pelaamista. Täällä urheilijaksi kasvaminen on keskiössä. Kuinka kasvetaan huippupelaajaksi? Mitä siinä pitää ottaa huomioon? Syvällisempi ote tähän touhuun oli isossa roolissa, kun keskustelimme Jeren kanssa tehtävästäni tässä jutussa, alusta lähtien toiminnassa mukana ollut Kohonen korostaa.

Kohonen viihtyy loistavasti nuorten kanssa.

– Tämä on minulle eräänlainen motivaation lähde. Junnuilta saa energiaa. Samalla kun opettaa nuoria, siinä oppii itsekin uutta.

Kohosen pääsääntöiset vastuualueet leireillä ovat maalinteko, taito ja pelin kehittäminen.

– Yritän antaa kavereille työkaluja, jotta he löytäisivät oman urheilijaminänsä. Akatemia toimii myös hyvänä ponnahduslautana ja askeleena siihen, tuleeko pelaajista urheilijoita vai ei. Tuemme ja autamme, mutta nuorten pitää itse ymmärtää, mitä he haluavat tulevaisuudelta, sanoo kaksinkertainen maailmanmestari ja kolminkertainen Suomen mestari.

Samu Dillström (keskellä) opettelee urheilijan arkea. "Se on kivaa." Kuva: Sami Lettojärvi

Koulua ei unohdeta leirillä

LaSBin C2-poikien joukkue on ensimmäistä vuottaan mukana Akatemian toiminnassa. Joukkueen kapteeni Samu Dillström, 14, on viihtynyt leirillä hyvin.

– Pääsee elämään urheilijan arkea. Se on kivaa. Sitten kun sen saa vielä tehdä yhdessä joukkueen kanssa, niin mikäs sen mukavampaa. Ohjelmassa on lajitreeniä, pelejä ja yleisiä elämäntaitojuttuja. Täällä oppii kaikkea uutta.

Vaikka nuoret ovatkin kolme päivää pois koulusta, ei leirillä sivuuteta kouluhommia.

– Kaikki hoidetaan niin hyvin kuin mahdollista, Dillström vakuuttaa.

LaSBin vastuuvalmentaja Ilkka Heikkinen on nauttinut Salibandyakatemian tarjonnasta. C2-joukkue haki paikkaa leirille, koska kyseinen ikäluokka kaipasi uusia juttuja arkitoimintaansa.

– Tämä on erilainen oppimisympäristö. Haemme monipuolisuutta ja vaihtelua tekemiseemme.

Vierumäki Akatemian leirit kestävät maanantain iltapäivästä keskiviikkoon. Kuva: Sami Lettojärvi

Joukkueen pelaajat odottavat leirejä aina innolla. Niin myös valmentaja.

– Pojat ovat tosi vastaanottavaisia. Niinhän sen pitääkin olla. Kun Mikko Kohonen puhuu maalinteosta, niin kyllä häntä kannattaa kuunnellakin. Minulle nämä lähijaksot ovat myös tärkeitä. Täältä saa uusia ideoita ja sparrausta. Tärkeintä on urheilijan elämän korostaminen. Konsepti on hyvin toimiva. Olemme viihtyneet loistavasti, Heikkinen sanoo.

Tällä hetkellä Tsekin salibandymaajoukkuetta luotsaava Petri Kettunen on mukana kahdella leirillä. Kettusella on pitkä historia lajista. Valmentaja tuo kansainvälisen mausteen leireille.

– Yleisesti voi sanoa, että kerron koutseille junnuvalmennuksen perusperiaatteista. Mitä päivittäisessä harjoittelussa kannattaa ottaa huomioon? Miten yksittäinen harjoitus on viisasta hoitaa? Miten arjen toiminnasta saadaan riittävän laadukasta?

- Yksi tehtävistäni on kertoa myös kansainvälisen pelin havainnot. Mitä vaatii, jos haluaa pelata lajin absoluuttisella huipulla? Kyllä minulla on sellainen käsitys, että mukana olevat seurat ovat kokeneet Akatemia-toiminnan niin, että he ovat saaneet omaan toimintaansa jotain uutta. Yritän auttaa heitä niin paljon kuin pystyn.

Mikä?

Vierumäen Salibandyakatemia

Toiminta alkanut vuonna 2016.

Tänä vuonna mukana on kuusi joukkuetta viidestä seurasta: 02-Jyväskylä, Koovee, LaSBin tytöt sekä pojat ja BB-88 (yhdistelmäjoukkue Sysmä/Heinola/Hartola).

Tarkoitettu seuroille (pelaajat + valmentaja), jotka haluavat panostaa laadukkaaseen ja kokonaisvaltaiseen oppimiseen. Pedagogiikka suuressa arvossa.

”Täällä opiskellaan salibandya ja urheilijan elämää”, leirin vastuuhenkilö Jere Vasarainen sanoo.

Noin 100 pelaajaa ja kuusi valmentajaa.

Leirejä on neljä kertaa vuodessa. Lähijaksot kestävät maanantai-iltapäivästä keskiviikkoon.

Eerikki Lyytikäinen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi