Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Salibandy

Salibandyseuroilla jääkylmät välit: Pelicans SB:n mukaan LASB haluaa kaapata lahtelaisen kilpasalibandyn nimiinsä – LASB kiistää väitteet

"Ajattele, jos formuloissa Toro Rosso menisi Ferrarille ehdottamaan, että vaihdetaan nimi Toro Rossoksi", sanoo Pelicans SB:n toiminnanjohtaja Jari Koskinen. Koskisen mielestä Pelicans SB on "Ferrari" ja LASB "Toro Rosso".

Pelicans SB:n A-tytöt nappasivat päättyneellä kaudella SM-hopeaa. Kuva: Mirja Hussain

Päijäthämäläinen salibandy elää urheilullisessa nousukiidossa. LASB pelaa miesten salibandyliigan kotipelinsä Lahdessa. Päättyneellä kaudella pääasiassa Lahdessa asuvista pelaajista koostuva LASB jäi niukasti pudotuspelien ulkopuolelle.

Pelicans SB:n naiset nousivat tulevaksi kaudeksi SM-sarjaan ja A-tytöt ylsivät SM-hopealle.

LASBin A-pojat pelaavat tulevalla kaudella SM-sarjassa. Pelicans SB:n A-pojat pelasivat päättyneellä kaudella Kaakkois-Suomen ja Sisä-Suomen ykkösdivisioonassa jääden lohkossaan kolme pistettä lopulta SM-sarjaan nousseen LASBin taakse.

Pelicans SB:n miesten kausi päättyi pienimuotoiseen pettymykseen, kun sarjanousu ykkösdivisioonaan jäi toteutumatta.

LASB yhteistyöhön SC Urbansin kanssa

Vaikka urheilullisesti menee hyvin, on seurojen välillä kitkaa.

LASB aloittaa ensi kaudella yhteistyön janakkalalaisen SC Urbansin kanssa, koska liigaseuralla oli tarve löytää itselleen farmijoukkue. Farmijoukkueen virkaa toimittaa siis jatkossa SC Urbansin kakkosdivisioonaa pelaava miesten joukkue. Kakkosdivisioonassa pelaa myös Pelicans SB, tosin eri lohkossa.

Miksi ihmeessä LASB ja Pelicans eivät solmineet farmisopimusta keskenään, koska iso osa LASBin pelaajista asuu Lahdessa?

– Pelicans SB ei ole halukas tekemään yhteistyötä kanssamme. Me tarjosimme heille tammikuussa yhteistyöpakettia, johon liittyi junioreiden yhteistyötä ja luonnollisesti myös miesten edustusjoukkueiden välinen farmisopimus. He olisivat olleet valmiita tekemään yhteistyötä, jos olisimme menneet kaikki Pelicans-logon alle, sanoo LASBin toiminnanjohtaja Mika Virtanen.

Virtasen mukaan kahden suhteellisen suuren seuran yhdistäminen voisi johtaa hallitsemattomaan kaaokseen, eikä siksi seurojen yhdistäminen ole LASBin mielestä järkevää.

– Haluaisimme tehdä yhteistyötä, mutta emme yhdistyä. He taas luottavat Pelicans-brändiinsä niin paljon, etteivät ole valmiita yhteistyöhön.

"Jompikumpi kuolee"

Pelicans SB:n puheenjohtaja Hannu Kuisman mukaan ongelma ei ole siinä, etteikö lahtelaisseura haluaisi tehdä yhteistyötä LASBin kanssa. Pelicans SB:n mukaan heille ei ole ehdotettu farmisopimuksen solmimista LASBin edustusjoukkueen kanssa. Sen sijaan aiemmin LASB on tyrmännyt Pelicans SB:n yhteistyöehdotukset, lahtelaisseurasta kerrotaan.

– Olemme ehdottaneet aikaisemmin yhteistyötä, mutta LASB löysi silloin muita yhteistyökuvioita, Kuisma sanoo viitaten esimerkiksi LASBin ja riihimäkeläisen RSS Panthersin yhteisjoukkueisiin A- ja B-tytöissä.

LASBin tulkinnan mukaan Pelicans SB suostuisi yhteistyöhön, jos kaikki toiminta olisi Pelicans-nimen alla.

Toisaalta Pelicans SB:n tulkinta on se, että LASB haluaa "kaapata" lahtelaisen kilpasalibandyn omiin nimiinsä. Pelicans SB:n rooli tässä kuviossa olisi tyytyä juniori- ja harrasteseuraksi.

– Tällaisen tulkinnan olen ainakin itse tehnyt, sanoo Kuisma.

Pelicans SB:n toiminnanjohtajan Jari Koskisen mukaan on päivän selvää, että Pelicans haluaa olla jotain aivan muuta kuin pelkkä LASBin kasvattajaseura. Pitkällä aikavälillä Pelicans SB haluaa nousta miesten salibandyliigaan. Naisten liigapaikka on jo hanskassa.

– Ei kai muuta tavoitetta voi olla. Tämän lisäksi tavoitteena on saada juniorijoukkueet (A-, B- ja C-junioreissa) mahdollisimman korkealle tasolle niin tytöissä kuin pojissa.

Pelicans SB:n Koskinen sanoo ääneen sen, minkä kaikki tuntuvat tietävän. Lahden seudulle ei mahdu pitkässä juoksussa kuin yksi kilpasalibandyseura.

– Jompikumpi kuolee. Ei tämä alue tuota riittävästi pelaajia kahteen eri seuraan.

LASBin miesten edustusjoukkue jäi pisteen päähän pudotuspelipaikasta päättyneellä kaudella. Kuva: Viena Kytöjoki

"Emme ole kaappaamassa kenenkään toiminta"

Pelicans SB:n visiot tulevasta ovat suuria, mutta niin on LASBinkin.

– Olemme ehdottomasti edustuksen osalta lahtelainen, ja haluamme kasvaa siellä myös junioripuolella, mutta emme ole kaappaamassa kenenkään toimintaa. Haluamme kasvaa orgaanisesti kerhotoiminnasta lähtien Lahdessa, Hollolassa ja myös Lammilla, sanoo puheenjohtaja Arto Korhonen.

Minkä paikkakunnan seura LASB oikeastaan on? Erityisesti Pelicansissa tähän kysymykseen on yritetty saada vastausta.

– Pelicans SB:ssä tiedetään ihan tarkkaan, että monipaikkakuntaisuus johtuu siitä, että meillä on pelaajia monella paikkakunnalla. Jos me siirtäisimme yhtäkkiä kaikki ikäluokat Lahteen, niin se olisi aikamoinen pyllistys vaikkapa Tuuloksessa asuvalle perheelle, Korhonen sanoo.

Formulavertaus tiskiin

LASBin puheenjohtaja Korhonen myöntää olevansa pettynyt, ettei yhteistyöstä Pelicansin kanssa ole tullut – ainakaan toistaiseksi – mitään.

– Olisimme halunneet tehdä yhteistyötä kilpaikäluokissa brändiin katsomatta. Todennäköinen reitti olisi ollut se, että molempien seurojen brändit olisivat olleet esillä tai sitten olisi edetty kokonaan uudella brändillä. Jos juniorikilpasalibandyssä takerrutaan brändeihin, niin silloin aikuiset eivät ajattele nuorten urheilijoiden etua..

Pelicans SB:n Koskisella tuntuu olevan selvä näkemys siitä, kumman brändin varaan alueen salibandya tulisi rakentaa. Koskinen vertaa Pelicans-brändiä Ferrariin ja LASB-brändiä Toro Rossoon.

– Ajattele, jos formuloissa Toro Rosso menisi Ferrarille ehdottamaan, että vaihdetaan nimi Toro Rossoksi. Eihän siinä olisi mitään järkeä.

Lyhytjänteinen LASB?

Yhdestä asiasta seuroissa tuntuu olevan yhtenäinen näkemys. Junioreiden reitti niin tytöissä ja pojissa kohti huippua pitää olla selkeä.

Siihen yhteiset näkemykset oikeastaan loppuvatkin.

LASB tekee työtään lyhytjänteisemmin kuin Pelicans SB, sanoo lahtelaisseuran puheenjohtaja Kuisma. LASBissa tehdään sopimuksia sinne tänne vuosi kerrallaan, kun Pelicansissa luotetaan pitkän aikavälin kehitykseen, Kuisma sanoo.

– Me haluamme kehittää päijäthämäläistä salibandya pitkäjänteisesti. Toivoisimme vähän malttia ja rauhallisuutta. Jos löydämme yhteistyökuvion, jossa molemmat saavat jotain, niin ihan varmasti olemme mukana.

LASBissa koetaan, ettei yhteistyö onnistu, vaikka yritystä on ollut.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi