Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pyeongchang 2018
Aino
Kattilakoski
aino.kattilakoski@ess.fi

Kolumni: Olympiansininen taivas hinnalla millä hyvänsä

Pekingin ilmanlaadun arkea. Kuva: WU HONG

Olympiatuli on nyt sammunut Pyeongchangissa ja "viestikapulan" virkaa toimittava olympialippu annettu Pekingin haltuun odottamaan seuraavia talviolympialaisia.

Kaupungin, joka ei varsinaisesti ole tunnettu talviurheilun paratiisina. Kaupungin, jonne talvi tehdään keinotekoisesti muualta tuodulla lumella.

Kiinan pääkaupunki ei ole herättänyt riemunkiljahduksia talvilajien urheilijoissa. Jos Pyeongchang tuntui keinotekoiselta, Peking pyyhältää aivan toisella tasolla. Suorituspaikkojen, kisajärjestelyjen ja talviurheilukulttuurin ja ihmisoikeusongelmien lisäksi pohdintaa herättää Pekingin ilmanlaatu.

Reaaliaikaisesti maapallon eri kolkkien ilmanlaatua mittaavan sivuston mukaan Pekingin ilmanlaatuindeksi oli maanantaina kuuden aikaan 194, joka luokitellaan punaisella värillä epäterveelliseksi. Terveydelle vaarallisia pienhiukkasia ilmassa oli 138,5 mikrogrammaa yhdessä kuutiometrissä ilmaa. Maailman terveysjärjestö WHO:n suosituksen mukaan lukema saisi enintään olla 25 mikrogrammaa. Vertailun vuoksi samaan aikaan Lahdessa ja Helsingissä ilmanlaatu oli 28, ja vaarallisia pienhiukkasia ilmassa 2,3 mikrogrammaa per kuutiometri.

Tutkijoiden mukaan Pekingin ilman hengittäminen vastaa 40 tupakan polttamista päivittäin, ja ilmansaasteiden arvioidaankin tappavan jopa 1,6 miljoonaa kiinalaista vuosittain.

Vaikka Kiinan hallinto on nähnyt vaivaa ongelman poistamiseksi esimerkiksi sulkemalla hiilivoimaloitaan ja säännöstelemällä autojen määrää, ilmansaasteet lisääntyivät Pekingin alueella viime vuonna.

Kiinan urheiluministeri Liu Peng on luvannut, että Pekingin talviolympialaisten aikaan ilmanlaatu tulee olemaan erinomainen ja taivas sininen, "olympiansininen". Ja miksei olisi, sillä Kiina on onnistunut puhdistamaan ilmansa useasti aiemminkin, kuten esimerkiksi vuoden 2008 kesäolympialaisia varten. Itse asiassa kiinalaiset saavatkin nauttia puhtaasta ilmasta juuri suurten tapahtumien aikaan. Kun seremoniat ja hulinat ovat ohi, tehtaat käynnistetään, autoilukiellot kumotaan ja kasvomaskit palautuvat katukuvaan.

Vuoden 2022 olympialaiset ovat kuitenkin talvella, joka on Kiinassa kaikkein saasteisinta aikaa. Yksi iso syy tähän on kotien lämmitys, joka on pitkälti tapahtunut hiilivoimalla.

Kun Peking aikanaan haki olympialaisia vuodelle 2022, hakukomitea lupasi ilmanlaadun paranevan hiilen käytön runsaalla vähentämisellä. Lupaus on pidetty ja Pekingin taivas onkin tänä talvena ollut sinisempi kuin aikoihin. Tämä on kuitenkin johtanut siihen, että todella monilla ihmisillä on läpi talven ollut älyttömän kylmä.

Pekingiä ympäröivään maakuntaan asetettiin hiilenpolttokielto, ja korvaavaksi polttoaineeksi määrättiin maakaasu. Kyliin ilmestyneistä kaasuputkista ei ole kuitenkaan riittänyt kaasua kaikille ja se on jäänyt monien ulottumattomiin korkean hintansa vuoksi. Lukuisat perheet elävätkin tällä hetkellä vailla minkäänlaista lämmitystä talvivaatteet päällä sisätiloissa. Kaasuputket myös toimivat epävakaasti ja monista kylistä polttoaine loppuu iltaisin.

On kuitenkin positiivista, kuinka Kiina vaikuttaa aidosti olevansa huolissaan maansa ympäristöongelmista. Kiinan poliittisesta järjestelmästä voi olla mitä mieltä tahansa, mutta fakta on se, että tehtyjä päätöksiä toteutetaan tehokkaasti.

Kiina on jatkuvasti kiristänyt päästötavoitteitaan ja haluaa panostaa uusiutuviin energiamuotoihin. Onkin mahdollista, että Kiina tulee nouseman ilmastonmuutoksen ja puhtaan teknologian johtajaksi lähitulevaisuudessa.

Peking siis tietää, miten ilma saadaan puhtaaksi ja taivas siniseksi. Tällä kertaa tehtävä on edessä talvella. Kiinalla on neljä vuotta aikaa keksiä ratkaisu ympäristöystävälliseen ja kaikkien saatavilla olevaan lämmitysjärjestelmään, tai miljoonat ihmiset palelevat ankarasti kodeissaan talvella 2022.

Vahvasti kuitenkin epäilen, että sininen taivas ja tyytyväiset kisaturistit ovat Kiinan hallinnolle tärkeämpiä kuin maaseudulla palelevat kansalaiset.

Aino Kattilakoski
aino.kattilakoski@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi