Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pyeongchang 2018

"Yhtä hain, kolme tuli, olen onnellinen"

Krista Pärmäkoskelle hopea päämatkalta oli tavallista isompi juttu. Ajatukset ovat jo maailmancupissa.

Krista Pärmäkoski nappasi hopeaa, mutta hän haluaisi vielä tulevaisuudessa haastaa kultamitalistin, Marit Björgenin. Kuva: Martin Bernetti
Krista Pärmäkoski tuuletti villisti ylitettyään maalilinjan ja suorastaan säteili eri haastattelutilanteissa 30 kilometrin kilpailun jälkeen.

Se on ymmärrettävää, koska Lahdessa asuva ikaalilainen saavutti kolmannen henkilökohtaisen arvokisamitalinsa, ja kolmannen Pyeongchangin olympiakisoissa.

Hopea oli melkein kuin voitto, sillä esikuvalleen Marit Björgenille hän ei mahtanut sunnuntaina mitään. Ei olisi mahtanut missään tilanteessa.

- Marit karkasi vähän varkain. Olin silloin porukassa ehkä kuudentena. Mutta oli ehkä hyvä, etten päässyt seuraamaan häntä. En olisi kestänyt siinä vauhdissa, tunnusti Pärmäkoski.

En ajattele niin pitkälle. Nyt menen kotiin, lepään päivän ja viikonloppuna on edessä Salppurin kisat. Krista Pärmäkoski

Pyeongchangissa Pärmäkoski jäi Björgenin jälkeen pronssille yhdistelmäkilpailussa, pääsi jo tasoihin kympin kisassa, mutta jäi taas sunnuntaina yli kahden minuutin päähän.

- Toivottavasti Marit jatkaa uraansa, että saan vielä mahdollisuuden revanssiin.

- Tänne tultaessa tavoitteeni oli voittaa ensimmäinen henkilökohtainen olympiamitalini. Sain niitä kolme ja olen onnellinen,

Henkilökohtaisilla matkoilla hän jäi mitalitta ainoastaan sprintissä, jossa oli yhdeksäs.

- Viesteissä mitaleita ei tullut, muut olivat kovempia.

Björgenille kultamitali oli olympiauran kahdeksas ja mitaleita hänellä nyt 14. Norjalaisesta tuli sunnuntaina olympiahistorian menestynein talvikisaurheilija. Ampumahiihtäjä Ole Einar Björndalenilla ja hiihtäjä Björn Dähliellä on saman verran kultaisia, mutta Björgenin maanmiehillä on vähemmän muunvärisiä mitaleita.

Kisa jännitti

Sunnuntain kilpailu oli Krista Pärmäkosken päätavoite Pyeongchangissa. Kaksi jo voitettua pronssimitalia eivät tehneet urakkaa yhtään helpommaksi.

- Jännitin tätä kisaa kaikkein eniten, koska tämä oli päämatkani. Ne kaksi pronssia olivat piilossa siellä kaapin päällä, vaikka onhan niitäkin pitänyt esitellä mitalikahveilla.

- Fiilistelyn aika on kuitenkin vasta myöhemmin.

Pärmäkoski tapasi lauantaina olympiakultaa hiihtäneen Iivo Niskasen illalla kisakylässä.

-Kyllähän siinä itku tuli, oli se niin kova suoritus.

Suomen maajoukkueesta moni urheilija on viimeisissä olympiakisoissaan, mutta Pärmäkoski, 27, on edelleen niin nuori, että tulee olemaan olympiajoukkueen kantavia voimia myös Pekingissa vuonna 2022.

- En ajattele niin pitkälle. Nyt menen kotiin, lepään päivän ja viikonloppuna on edessä Salppurin kisat, hän paalutti.

Pärmäkoski on maailmancupin kokonaistilanteessa neljäntenä, joten panosta riittää myös loppukaudeksi.

- Ainakin haluan nousta cupissa kolmen joukkoon.

Tavoite on ymmärrettävä, sillä kolme parasta jakavat keväällä merkittävimmät Sveitsin frangit. Lahden jälkeen kisataan vielä Drammenissa, Oslossa ja Falunissa.

- Varmasti jaksan loppuun asti, koska täälläkään ei tehnyt tiukkaa.

Pärmäkoski oli mitalisteista ainoa, joka Pyeongchangissa urakoi kaikkia kuusi kilpailua; skiathlonin, sprintin, vapaan kympin, parisprintin, viestin ja sunnuntain 30 kilometriä.

- Hyvin palauduin kaikista, ei tunnu missään, mutta tänään olin maalissa kyllä aika loppu, tunnusti hopeamitalisti.

Kuka?

Krista Pärmäkoski (o.s. Lähteenmäki)

Ikä: 27, syntymäaika 12. joulukuuta 1990

Pituus/paino: 160 cm/57 kg

Syntymäpaikka: Ikaalinen

Asuinpaikat: Kuortane/Lahti

Seura: Ikaalisten Urheilijat

Valmentaja: Matti Haavisto

Ammatti: hiihtäjä

Parhaat arvokisasaavutukset: 30 km (p, yhteislähtö) olympiahopeaa 2018, yhdistelmäkilpailun MM-hopeaa 2017, 10 km (v) olympiapronssia 2018, yhdistelmäkilpailun olympiapronssia 2018, olympialaisten viestihopeaa 2014, pariviestin (p) MM-hopeaa 2011 Aino-Kaisa Saarisen kanssa, viestin MM-pronssia 2011, 2015 ja 2017, pariviestin MM-pronssia (v) Riikka Sarasoja-Liljan kanssa 2013, alle 23-vuotiaiden MM-kultaa 10 km (v) 2011, alle 20-vuotiaiden MM-kultaa 5 km (p) ja -hopeaa viestissä 2010, alle 20-vuotiaiden MM-hopeaa yhdistelmäkisa (p+v) 2009, alle 20-vuotiaiden pronssia viestissä 2008.

Maailmancup: voitto 10 km (p) 2018 Planicassa, toinen Tour de Ski -kiertueen kokonaiskilpailussa 2017, neljästi neljäs Tourilla 2012-2014 ja 2018. Voittanut cup-kilpailun kahdesti 10 km (p) osuusajoilla laskien: maaliskuussa 2016 Canmoressa ja joulukuussa 2016 Lillehammerissa.

Juha Hölttä
juha.holtta@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi