Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pyeongchang 2018

Kaukalossa valeturnaus, jonka voitti valejoukkue - "Loppuottelu oli herkullinen ja Saksa tosi hauska"

Jo pelkkä vihjaus siitä, että myöskään Pekingissä 2022 ei nähtäisi NHL-pelaajia tuntuu kiusanteolta.

Dennis Endras ottaa valokuvan joukkuekaveristaan Marcel Gocista yhdessä Ilja Kovaltshukin ja Pavel Datsshukin kanssa. Kuva: Jussi Nukari

Tietokilpailukysymys. Kuinka monta jääkiekon olympiakultaa Venäjällä on?

Vastaus: ei yhtään.

Vuonna 1988 Calgaryssa Neuvostoliiton punakone rouhaisi seitsemännen kultamitalinsa. Vuonna 1992 Albertvillessä heilui kaukalon tsaarina IVY (Itsenäisten valtioiden yhteisö).

Ja nyt 2018 Pyeongchangissa kirkkaimman poimi joukkue, joka totteli nimeä "Olympiaurheilijat Venäjältä". Lyhenne on OAR.

Velikultia kaikki tyynni - ja pelottavan kansallismielisiä.

Hilkulla oli, että turnauksen ennakkosuosikki olisi ruopaissut huimassa finaalissa tyhjää. "Wunder aus dem Eisia" eli ihmettä jäällä hakenut shokki-Saksa taipui vasta jatkoajalla. Kello pysähtyi lukemiin 69.40, kun Kirill Kaprizov lähetti jatkoajalla kiekon verkkoon: 4-3 (1-0, 0-1, 2-2, 1-0).

Varsinaisella peliajalla Saksa oli 56 sekunnin päässä jättitempusta.

Se oli muutaman minuutin maalirallin jälkeen hankkiutunut 3-2-johtoon ja pelasi ylivoimalla. Siinä kohdassa kypsyys petti: innokas rykelmä hamusi lisämaalia, kun olisi pitänyt keskittyä kylmänviileästi hallinnoimaan kiekkoa.

Huonostihan siinä kävi. Ottelun OAR-sankari (2+2) ja turnauksen pistepörssin (4+8) ykkösmies Nikita Gusev kävi kauhomassa venäläisten tasoituksen ajassa 59.04.

Sitten tuli jatkoaika ja Kaprizovin tykitys.

Sitten presidentti Vladimir Putin onnitteli puhelimitse päävalmentaja Oleg Znarokia.

Sitten soitettiin hallin ämyreistä olympiahymniä ja pelaajat sekä paikalla ollut punayleisö hoilasi Venäjän kansallislaulua. Se oli vähän niin kuin kiellettyä.

- Olimme etukäteen päättäneet näin, hyökkääjä Ilja Kovaltshuk kertoi.

Velikultia kaikki tyynni - ja pelottavan kansallismielisiä.

Takaraivossa jyskytti

Loppuottelu oli herkullinen ja Saksa tosi hauska.

Mutta olympiakiekkoa nämäkään ilonaiheet eivät kyenneet pelastamaan. Kyseessä oli valeturnaus, jonka vei nimiinsä valejoukkue.

NHL-pelaajien puuttumista yritti olla ajattelematta. Mutta siitä ei tullut mitään. Torso, mikä torso. Takaraivossa nakersi kaiken aikaa "entä jos" -ajatus. Jos maailman parhaat olisivat olleet läsnä, turnaus olisi lähtenyt heti lentoon. Nyt ilmaan päästiin vaivoin vasta välierävaiheessa, kun Saksa pommitti Kanadan säälipronssitaistoon.

Huolestuttavinta on se, että Kansainvälisen jääkiekkoliiton puheenjohtaja Rene Fasel ja NHL:n komisaari Gary Bettman alkoivat jo Pyeongchangin kisojen aikana kalistella sapeleitaan. Molemmat pohjustivat omia neuvottelupoteroitaan toteamalla, että NHL ei välttämättä avaa ovia myöskään Pekingin kisoihin 2022.

Jo pelkkä tällaisen ajatuksen esiintuominen kuulostaa kiusanteolta.

Pyeongchangin miesten kaukalosta jäi käteen hyvin vähän.

Venäläiset toki pääsevät kylpemään Russia-samppanjassaan, Etelä-Korea saattoi saada pientä ilmavirtaa kiekolleen ja Saksa vähän voimakkaampaakin puhuria taakseen.

Markkinakoneisto on toivonut saksalaisen lätkän kansainvälistä vallankumousta jo kauan. Sitä ei ole kuulunut, eikä kuulu välttämättä näidenkään kisojen jälkeen. Sveitsin esimerkki on tuoreessa muistissa. Juustomaa oli MM-finaalissa 2013. Silloin ajateltiin, että Sveitsi murtautui isojen kiekkomaiden joukkoon. Mutta mitään ei ole tapahtunut.

Saksalle ei soisi käyvän samoin.

OAR:lle kaksi kultaa

Vielä Venäjästä.

On mielenkiintoista, että OAR saalisti Etelä-Koreasta vain kaksi kultamitalia (2-6-9). Kiekkosankarien ohella korkeimmalle korokkeelle nousi ainoastaan 15-vuotias taitoluistelija Alina Zagitova.

Sotshissa 2014 isäntämaa mätti laariinsa 13 kultaa, 11 hopeaa ja 9 pronssia.

Mutta silloin mukana olikin lukuisa joukko sorminäppäriä ihmisiä, jotka vaihtoivat dopingnäytepulloja ja niiden sisältöjä kuin korttihai hihaässiään. Taidetta sinänsä sekin.

Hyvät erotuomarit

Vielä kiekkofinaalista.

Jäältä löytyi myös suomalaisväriä. Aleksi Rantala oli ensimmäisenä suomalaisena olympialaisten loppuottelun päätuomarina. Sakari Suominen touhusi linjamiehenä.

Hyvin meni. Tähdistökentälliseen valitun Eeli Tolvasen ohella he vetäisivät parhaat suomalaismiesten esitykset näissä kaukaloissa.

Ilkka Kulmala
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi