Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pyeongchang 2018

Kisatoimituksen lajiarviot, osa 2: Leijonat jäi katveeseen, pikaluistelijat laittoivat tunteet peliin

Jäälajeissa Naisleijonien pronssimitali oli vihje läpimurrosta. Mika Poutala ja Pekka Koskela pistivät tunteet peliin pikaluisteluovaalissa.

Miesleijonat olivat surullista katsottavaa Pyeongchangissa. Kuva: Vesa Moilanen

Oletus oli, että Pyeongchangin kisojen jäälajeissa suomalaisten päähuomion rosvoaa miesten kiekkojoukkue. Aivan niin ei käynyt. Pikaluistelu pomppasi ainakin hetkellisesti isoksi hitiksi. Leijonia näpäytti vielä saman lajin naisten joukkue. Se raapi jäälajien ainoan mitalin. Tässä on kisatoimituksen lajiarvioiden toinen osa.

1 Jääkiekko

Leijonat valahti pettymykseksi - aivan kuten Lauri Marjamäen päävalmentajakaudella aikaisemminkin. Joukkue esiintyi epävarmasti ja ailahtelevasti. Pettymystä syvensi se, että Suomella oli kaikkien aikojen tilaisuus olympiakultaan.

NHL-pelaajien puuttuminen vei terän Pyeongchangin kiekko-osiolta, mutta avasi samalla uusia reittejä ykköskorokkeelle. Leijonat ei niitä polkuja löytänyt. Tässä tilanteessa ei huoleta, että Marjamäen kausi lähestyy loppuaan. Jos kabineteissa ei ala jyristä, hän saa viimeisen leijonamahdollisuuden kevään MM-areenalla.

Yksittäisistä pelaajista nousi esiin nuori Eeli Tolvanen, joka puhui mailallaan, ei suullaan.

Naisleijonat olivat kisojen väripilkku. Kuva: Jung Yeon-Je

Naisleijonat oli paljon hauskempi paketti. Joukkueessa riitti ulottuvuuksia: oli suorapuheinen luotsi Pasi Mustonen, oli pieni ja harmiton konflikti, oli lätkälegenda Riikka Välilä, tuli pronssi.

Pirteä joukkue piti tasonsa, mutta oli vielä voimaton USA:n ja Kanadan kyydissä. Vuonna 2019 pelataan MM-kisat Suomessa. Naisten jääkiekolla on nyt saumat läpimurtoon.

Kansa oli otettu luistelijan puheista ja luistelija kansan reaktioista.

2 Pikaluistelu

Gangneungin ovaalissa koettiin tunnekylläisiä hetkiä. Niitä järjestivät Mika Poutala ja Pekka Koskela. Mitaliakin odotettiin, mutta se jäi Poutalalta 500 metrin hurjastelussa kolmen sadasosan päähän.

Esiintymisellään Poutala tavoitti suomalaisten sydämet. Kansa oli otettu luistelijan puheista ja luistelija kansan reaktioista.

Mika Poutala koki jälleen yhden arvokisapettymyksen. Kuva: Vesa Moilanen

Koskela oli 500 metrillä 19:s. Tonni oli jo molemmille liian pitkä matka. Olympialaisissakin hämmästeltiin, miten tällaisia kiitäjiä voi tulla maasta, jossa ei ole pikaluisteluhallia. Koskela lopettaa, Poutalasta e tiedä. Heidän jälkeensä avautuu lajiin - ja Suomi-urheiluun - iso aukko.

Elina Risku oli naisten 500 metrillä 28:s kauden parhaalla ajallaan 39,36. Esitys ei ollut kelvoton.

3 Taitoluistelu

18-vuotias Emmi Peltonen on matkansa alussa. Nyt hänen kokemusarsenaalissaan on lajin suurin juttu. Peltonen teki itseään tunnetuksi ja näki lähietäisyydeltä, mitä laji menestyjiltä vaatii. Suomalainen saa pakattua esityksiinsä tunnetta, mutta teknisissä osioissa riittää rajusti töitä.

Peltosella oli iso asia, että hän pääsi vapaaohjelmaan. Lopullinen sijoitus oli 20:s. On mielenkiintoista nähdä, miten Peltonen reagoi olympiavierailuunsa. Toivottavasti motivaatio vain kasvoi, kuten hän vapaaohjelman jälkeisissä tunnelmissa vakuutti.

Oona Kausteen ja Tomi Rantamäen urakka jäi laimeaksi. Kuva: Timo Jaakonaho

4 Curling

Oona Kauste ja Tomi Rantamäki liu´uttivat kiviä ja harjasivat jäätä "yhden prosentin kultasaumalla". Analyyttinen kaksikko ei saanut otetta rataan ja hävisi paricurlingissa kuusi ensimmäistä otteluaan. Viimeisessä kamppailussa heltisi voitto Yhdysvalloista, mutta se enää paljon lämmittänyt: kahdeksas sija kahdeksan maan joukossa.

Sijoitus tosin saattaa nousta yhden pykälän verran pronssille sijoittuneen venäläisparin Aleksander Krušelnitškin dopingkäryn vuoksi.

Ilkka Kulmala
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi