Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pyeongchang 2018

Iivo on omia teitään kulkeva suurhiihtäjä

”Välillä tuntui siltä, että tyhmää miestä taas huijataan”, ihmetteli olympiavoittaja Iivo Niskanen, kun irtiotto pudotti hetkessä nimekkäimmät uhkaajat.

Iivo Niskanen hallitsi viittäkympiä ja muut lakosivat alta. Kuva: Heikki Saukkomaa
Iivo Niskasesta tuli olympiavoittaja ja suomalaisen hiihtourheilun tähti puolivahingossa, kun hän neljä vuotta sitten voitti ensimmäisen olympiakultansa Sotshin kisojen parisprintissä yhdessä Sami Jauhojärven kanssa.

Nuori kukkopoika tuli ensihuuman jälkeen tunnetuksi muun muassa siitä, että hän toistuvasti koetteli rajoja ja hiihtojohtajien pinnaa ilmestyessään maajoukkueen virallisiin tilaisuuksiin epävirallisen sponsorinsa energiajuomapullo milloin missäkin piilossa.

Neljässä vuodessa Iivo Niskasesta, 26, on kasvanut mies, maailmanmestari ja lauantaina myös henkilökohtaisen kultamitalin saavuuttanut olympiavoittaja. Red Bull -tölkkejä ei näkynyt, vaan mies joi innolla viiden renkaan kisojen pääsponsorin Coca Colaa niin, että lopulta oli jo pakko lähteä antamaan näyte dopingtestiin.

Omia teitään aina kulkeneesta Iivo Niskasesta tuli lauantaina suomalainen suurhiihtäjä, jonka jo tähän astisia menestyksiä muistellaan vielä vuosikymmenten kuluttua.

Vuosi sitten Lahdessa hän villitsi kotiyleisön 15 kilometrin väliaikakilpailun voitollaan ja lauantain hän kontrolloi täydellisesti 50 kilometrin yhteislähtökisaa Pyongchangissa Etelä-Koreassa.

Niskanen osoitti jo olympiakisojen avausmatkalla, 30 kilometrin yhdistelmäkilpailussa, että hiihtäjän päätä ei palele, kun yritti irtiottoja jo alkumatkasta. Hiihdon asinantuntijat tyrmäsivät taktiikan typeräksi ja olisivat varmasti tyrmänneet myös lauantain hiihdon, jos Niskanen ei olisi voittanut.

Niskanen nykäisi, kun matkaa oli jäljellä vielä kolmisenkymmentä kilometriä. Matkavauhti oli siihenkin asti ollut niin kova, että porukka hajosi kerralla. Ratkaisu tapahtui aiemmin kuin hiihtäjä ja valmennustiimi olivat suunnitelleet.

- Pääsin niin helpolla isosta porukasta irti, että ajattelin, että josko tässä taas tyhmää miestä huijataan, hän totesi viitaten avausmatkan irtiottoyrityksiin.

Ei huijattu. Niskasen kovina pitämät kilpakumppanit Martin Johnsrud Sunbyn johdolla jäivät lopullisesti jo 30 kilometriä ennen maalia.

Niskanen pääsi kultataisteluun OAR:n eli Venäjän Aleksander Bolshunovin kanssa, kun Kazakstanin suosikki Aleksei Poltoranin romahti mitalivauhdista. Loppu oli kissa ja hiiri -leikkiä. Ensin Niskanen antoi venäläisen ajaa itsensä kiinni, sitten seurasi, ajoi takaa ja meni menojaan.

Nuori venäläinen Bolshunov sortui ratkaisupaikalla taktiseen virheeseen, kun ei Niskasen tapaan vaihtanut suksia viimeiselle 8,3 kilometrin lenkille lähdettäessä. Bolshunov sai siihen 11 sekunnin keulan, mutta se oli paperia.

- Oli kiva katsoa perästä, kun kaverin asento meni kumarammaksi ja selkäranka alkoi tauttua, muisteli Niskanen, ja repäisi ratkaisun parin kilometriä ennen maalia.

Olympiavoittajan mukaan yksi syy menestykseen on paineensitokyvyn kasvaminen.

- Vuosi sitten Lahdessa paineet olivat kovat. Kestin ne ja nyt tuntuu siltä, että täällä oli jopa helpompaa. Lahti opetti voittamaan.

Niskanen voitto tuli matkalla ja hiihtotavalla, joita hän nykyhiihdossa arvostaa eniten.

- Viimeistään nyt pystyin todistamaan itsellenikin, että unelmia voi toteuttaa.

Niskanen ymmärsi hyvin, mitä hän teki suomalaisen hiihdon eteeen.

- Toivon, että tämä kannustaa yhä useampia laittamaan kaiken peliin. Niin minäkin tein. Ja olen ollut paljon Vuokatissa ja nähnyt 18-20-vuotiaat, ja heitä nuoremmatkin, siellä treenaavat. Niillä nuorilla on paljon paremmat edellytykset kuin esimerkiksi minulla oli, vertasi Niskanen.

Olympiavoittaja tietää, että eilisellä suorituksella on iso merkitys suomalaisille. Hän myös toivoo, että seuraavaa ei tarvitsisi odotta 20 vuotta.

- Toivotaan, että seuraavaan ei mene kuin yksi vuorokausi. Jospa tämä poisti paineet naisilta.

Juha Hölttä
juha.holtta@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi