Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pyeongchang 2018

Ampumisen kanssa tuskaillut Mäkäräinen: "Normaalimatkalle toivon kaikille tasapuolista säätä"

Normaalimatkalla ammunta korostuu. Tuulta on luvassa keskiviikkonakin.

Kaisa Mäkärinen on pilannut kaksi edellistä kisaansa ampumapaikalla. Kuva: Heikki Saukkomaa

Nyt on taas uusi mahdollisuus.

Ampumahiihtäjät lähtevät matkaan puhtaalta pöydältä keskiviikon normaalikilpailuun. Kaisa Mäkäräisen avausmatkat sujuivat vaisusti, joten itseluottamus ja luotto ammuntaan eivät ole parhaalla mahdollisella tasolla. Nyt punnitaan Mäkäräisen henkinen vahvuus.

Mäkäräinen on ainoa naisampumahiihtäjä, joka on pystynyt tällä kaudella maailmancupissa palkintopallille kaikilla matkoilla, joten kaikki on mahdollista Korean puuskissakin.

Normaalimatkalla ammunta korostuu entisestään, kun jokainen ohilaukaus tarkoittaa lisäminuuttia loppuaikaan. Muilla matkoilla sakkolenkin kiertäminen vie vain 25-30 sekuntia.

"Ei niin, että osa ampuu tyyneen ja osa tuuleen"

85-prosenttinen ampuja Mäkäräinen on laukonut Koreassa vain 70-prosenttisesti. Joensuulaisen on palattava ammunnassa omalle tasolleen, jotta mitalista voidaan puhua.

Ampumaolot ovat olleet vaikeat myös muille. Takaa-ajoissa kisasi 118 miestä ja naista, eikä kukaan ampunut puhtaasti.

- Normaalimatkalle toivon kaikille tasapuolista säätä, koska sillä on iso merkitys. Ei niin, että osa ampuu tyyneen ja osa tuuleen. Se olisi reilua ihan samalla tavalla kuin mäkihypyssä tai lumilautailussa, Mäkäräinen totesi takaa-ajon jälkeen.

Sääennuste lupaa keskiviikolle Pyeongchangiin viisi metriä sekunnissa puhaltavaa tuulta. Kylmä pakkanen on sentään lauhtumassa.

Suomen ampumavalmentaja Ville Kotikumpu arvioi, ettei maailmancupissa ole ollut tällä kaudella juurikaan näin tuulisia kisoja.

- Hochfilzenissä oli tuulikisa, mutta missään tuuli ei ole pyörinyt koko ajan tällä tavalla.

- Perustaitomme pitäisi olla kuitenkin riittävän hyvä siihen, että taulut saadaan alas. Miehemme näyttivät sen sunnuntain pikakisassa, Kotikumpu muistutti.

- Ei tässä enää ihmeellisiä kuperkeikkoja tehdä. Harjoittelut on harjoiteltu kesällä ja syksyllä. Mietimme ehkä vähän tätä tuulta, ja seuraavissa harjoituksissa katsomme tuuliviirejä ja arvioimme rajoja. Sitä on tehty täällä koko ajan ja yritämme saada vielä paremmin koppia tilanteesta, Kotikumpu kommentoi.

Dahlmeier hakee kolmatta

Saksan Laura Dahlmeier ei ole hätkähtänyt Korean tuulioloja vaan on paukutellut normaaliin tapaan ja kahteen olympiakultaan. Dahlmeier voitti normaalimatkan MM-kultaa vuosi sitten Hochfilzenissä. Kolmas olympiakulta putkeen olisi hurja saavutus. Dahlmeier teki jo naisten olympiahistoriaa voittamalla pikamatkan ja takaa-ajon samoissa kisoissa.

- Kisaaminen ei ole ollut helppoa, koska lämpötila on ollut alhainen, ja tuuli on voimakas ja kylmä. Mutta ehkä olen tottunut tällaisiin oloihin, kun olen viettänyt paljon aikaa vuoristossa, kättään ennen ammuntoja pyöritellyt Dahlmeier näki.

Sotshin olympialaisissa normaalimatkan - sekä takaa-ajon ja yhteislähdön - voitti Darja Domratsheva. Valkovenäläinen taivalsi pettyneen ja kiukkuisen näköisenä maanantaina takaa-ajon jälkeen Alpensian ampumahiihtostadionilla. Domratsheva oli pikamatkan yhdeksäs, mutta romahti takaa-ajossa sijalle 37 kuuden sakon rasittamana.

Paras hiihtäjä Pyeongchangissa on ollut Slovakian Anastasia Kuzmina, joka ajoittaa perinteisesti huippuiskunsa olympialaisiin. Hänellä on jo nyt henkilökohtaisia mitaleja kolmista eri olympialaisista, ja normaalikisassa olisi mahdollisuus saavuttaa historiallinen kulta.

Odotuksia tosin vähentävät faktat. Kuzmina ei ole voittanut normaalimatkaa koskaan maailmancupissa, eikä hänellä ole matkalta yhtään arvokisamitalia.

Jarmo Sieviläinen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi