Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pyeongchang 2018

Mäkäräistä ei ole luotu vaikeisiin tuuliin

Jarmo Sieviläinen kirjoittaa kolumnissaan, ampumahiihdon olevan kiehtova ja dramaattinen laji. Yksi hienoimmista urheilumuodoista.

Kuva: Lehtikuva

Ampumahiihto on kiehtova ja dramaattinen laji. Yksi hienoimmista urheilumuodoista.

Kuten olympialaisten alkukin on osoittanut, tulokset heittelevät ja yllätyksiä riittää. Jännitys tiivistyy ampumapaikalla, joka on tuulisessa Pyeongchangissa tämän kauden vaativin.

Rajut tuuliolot mahdollistavat sen, että osaavat ampujat voivat napata Koreassa sensaatiomaisia mitaleja. Etenkin arvokisojen normaalimatkoilla on nähty usein yllätyksiä, joten saman voisi kuvitella jatkuvan Pyeongchangin puuskissa.

Kaisa Mäkäräinen oli vuosi sitten samalla stadionilla maailmancupissa pikamatkan neljäs ja takaa-ajon toinen. Nyt olympialaisissa vastaavat sijat ovat 25 ja 22, mikä on tietysti surkea tulos maailmancupia johtavalta urheilijalta.

Suurimpana syynä heikkojen tulosten takana on epävarma ammunta.

Tuulen hallinta ei ole ollut koskaan Mäkäräisen vahvuus ja se on näkynyt Korean vaativissa oloissa. Mäkäräisen huippusuoritukset syntyvät yleensä tyynemmissä oloissa.

Taustaltaan Mäkäräinen on maastohiihtäjä, ja ehkä viime kädessä ampuminen ja tuuliarviot eivät tule kovassa paikassa niin vakaasti selkärangasta kuin joillakin muilla huipuilla.
 

Pyeongchangin tuuliolot olivat vaihtelevat myös vuosi sitten, mutta sakkomäärät kertovat, etteivät olot olleet aivan näin hankalat. Tuolloin nolla-ampujia oli naisten pikamatkalla 12, nyt kolme. Takaa-ajossa niitä oli vuosi sitten neljä - nyt ei ainuttakaan.

Viime vuonna Mäkäräinen laukoi kaksi sakkoa sekä Pyeongchangin pikamatkalla että takaa-ajossa.

Tuolloin erona oli, että joensuulainen pystyi kuromaan pikakisassa vähemmän ampuneiden ohi hyvällä hiihdolla oltuaan hiihtoajoissa kakkonen kolme sekuntia kärjestä.

Olympialaisissa Mäkäräisen hiihtovauhti ei ollut vielä aivan parasta pikamatkalla sairasteluiden ja puutteellisen viimeistelyn jälkeen ja hän oli hiihtoajoissa vasta kuudes 32 sekuntia kärjestä.

Samalla syntyi heikommat asetelmat takaa-ajoon, jossa nousu viiden sakkiin olisi vaatinut ihmeen. Ihmeen sijaan Mäkäräinen päätyi arvoimaan tuulta väärin tai aloittamaan ammunnan liian nopeasti.

Mäkäräisen kohtalotoverina Pyeongchangissa on ollut Norjan tähti Johannes Thingnes Bö, joka on pettynyt avausmatkoilla sijoille 31 ja 21 keräten yhteensä peräti kymmenen sakkoa.
 

Paine Mäkäräisen olympiamitaliin kasvaa kahdella päätösmatkalla. Mäkäräinen on vaikuttanut itse suoritusten jälkeen lähinnä asiallisen rauhalliselta - ja viluiselta.

Ampumahiihdon lajeista takaa-ajossa ja etenkin yhteislähdössä on kaikkein tasapuolisimmat olosuhteet, eikä niissä tarvitse selittää huonoa tuuria tuulien kanssa.

Mäkäräinen on kairannut aiemmin MM-kisoissa vaikean alun jälkeen mitaleja päätösmatkoilta. Olympialaisissa se voi tapahtua, jos suomalaistoivon otteet kohenevat ampumapaikalla - hiihto kun vaikuttaa jo varsin kelvolliselta.

Mäkäräisen ohella keskiviikon normaalimatka on todella tärkeä Mari Laukkaselle. Viime vuoden MM-nelonen tarvitsisi myös nyt positiivista yllätystä. Ilman sitä Laukkanen ei pääse mukaan yhteislähtöön, jonne valitaan 15 parasta sekä olympialaisista että maailmancupista.

Laukkaselle normaalimatka on osaltaan myös näytön antamista iskukyvystä hiihdon parisprinttiä varten.

Jarmo Sieviläinen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi