Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Moottoriurheilu

"Tällainen pikkupoika" ajaa kohti rallin MM-sarjaa – lisätäänkö lahtelaisen Sami Pajarin nimi ensi kaudella Loebin, Sordon ja Ogierin jatkoksi juoniorimestareiden listalle?

Lahtelaisen Sami Pajarin saama 90 000 euron palkintoraha on alle puolet ensi kauden budjetista. Poikkeusluvalla 17-vuotiaana ajokortin saaneesta Pajarista tulee yksi juniorien MM-sarjan nuorimmista kuskeista.

Sami Pajari ajoi päättyneellä kaudella SM3-sarjaa Ford Fiesta R2-autolla, jonka uudemmalla versiolla ajetaan junioreiden MM-sarjaa. Kuva: Taneli Niinimäki

Jalat ovat pysyneet maassa, vaikka Sami Pajari on lentänyt voitosta voittoon. Nuoren rallikuskin taidot on huomattu viimeistään tänä vuonna. 17-vuotiaasta lahtelaiskuskista on tullut nuorin rallin yleisen sarjan Suomen mestari ja nuorin Suomen MM-ralliin osallistunut kuljettaja.

Suomen MM-ralliin hän pääsi voitettuaan lupaavia rallikuljettajia kartoittavan Flying Finn Future Star -kilpailun ensimmäisen osan kesällä. Reilu viikko sitten hän voitti myös kilpailun toisen osan ja pääsee ajamaan ensi kaudella junioreiden MM-sarjaa (JWRC). Siinäkin hän on luonnollisesti yksi nuorimpia kuskeja.

Jo kesällä valtakunnallinen media kiinnostui Sami Pajarista, ja hän on siitä yhä hieman hämmentynyt.

– Olen tällainen pikkupoika vielä. Kaikki on tullut niin nopeasti, että yritän sisäistää vielä asioita. Hienoa, että hyvin otettu vastaan, Pajari pohtii.

Häntä on verrattu vuotta vanhempaan ralliajajaan Kalle Rovanperään, mutta vain maltillisesti.

– Jopa yllättävän vähän. Olemme suunnilleen samanikäiset samasta lajista, niin luulisi että rinnastettaisiin. Tosiasia on, että olemme ajaneet ihan eri sarjoissa ja olemme niin eri taustoista, että suora vertaaminen on vaikeata. Minullakin on asiat hyvin, mutta valitettavaa on, että toisilla on paremmat mahdollisuudet kuin toisilla, hän punnitsee sanojaan varovasti.

Rallissa jos missä, mahdollisuudet ratkaisevat.

Sami Pajari on saanut mahdollisuutensa ajamalla. Isän rallitaustasta on toki apua ja tukea, mutta ei samoissa määrin kuin Kallen isukin Harri Rovanperän ralliurasta.

Vuosibudjetti nelinkertaistuu

Flying Finn Future Star -voitto antaa hyvän mahdollisuuden eteenpäin, mutta ensi vuodessakin tehtävää riittää yhä. Palkintona oli paikka junioreiden MM-sarjaan ja 90 000 euron tuki. Sarjassa on viisi kilpailua ja koko sarjan ajaminen maksanee noin 200 000 euroa. Palkinto ei siis ole suinkaan valmis paketti MM-sarjaan, eikä viiden rallin ajaminen vuodessa edes riittäisi tulevaisuuden tai ensi vuodenkaan kannalta.

– Yritämme taustaryhmän kanssa miettiä, mitä muita kilpailuja olisi järkevä ajaa, niin että ne valmistaisivat viiteen pääkilpailuun. Koko vuosibudjetti on noin 250 000 euroa, Pajari kertoo.

Tälle kaudelle budjetti oli noin 60 000 euroa. Onneksi tämän vuoden yhteistyökumppanit ovat jatkamassa Pajarin tukena. Tiimillä on silti kerättävänä iso potti.

"Oli iso juttu, että pystyin voittamaan isommassa sarjassa", sanoo Sami Pajari (oik.) SM3-sarjan mestaruudesta, joka tuli kartturi Antti Haapalan kanssa. Kuva: Hannu Rainamo

Ensi kauden suunnitteleminen on vielä kesken, koska JWRC:n ensi kauden kilpailuja ei ole vielä julkaistu. Sarja ajetaan rallin MM-sarjan yhteydessä.

– Suomen ja Ruotsin MM-rallit ovat aika varmoja. Se olisi hyvä, koska tiestö on lähimpänä sitä mihin olen tottunut. Järjestäjät haluavat, että mukana on myös ainakin yksi asvalttiralli. Siitä voi tulla minulle aika mielenkiintoista. Olemme parilla radalla ja parilla eri autolla treenanneet, mutta en ole ajanut kilpaa asvaltilla, Pajari sanoo. Kartingtaustaakaan hänellä ei ole.

Elokuun alussa Pajari sai ensimmäisen kosketuksensa JWRC:n vauhtiin Suomen MM-rallissa. Hän joutui keskeyttämään, mutta ajoi sitä ennen jopa pohja-aikoja.

– Se oli hieno nähdä. Kun katsoo ensi vuotta, minulla pitäisi olla mahdollisuuksia pärjätäkin sarjassa.

Koulumatkat taittuvat autolla

Vielä viime vuonna Pajari ajoi nuorten SM-sarjassa, mestariksi totta kai. Tänä syksynä hän voitti jo mestaruuden SM3-luokassa, jossa ajetaan saman luokituksen autoilla kuin junioreiden MM-sarjassa. Hän oli paitsi nuorin SM-sarjavoittaja myös nuorin, joka on ajanut koko SM-sarjan.

– Oli iso juttu, että pystyin voittamaan isommassa sarjassa, sanoo Pajari, joka sai 17 vuotta täytettyään ajokortin poikkeusluvalla.

Vajaassa vuodessa ajokilometrejä on kertynyt 35 000, muun muassa koulumatkoja, matkoja ralleihin ja nuotituksia.

Flying Finn Future Star -kilpailussa testattiin muun muassa kuljettajien fysiikkaa ja kielitaitoa. Pelkkä ajotaito ei vie huipulle.

– Olen valmis käyttämään paljon aikaa, että pääsen tekemään sitä mitä haluan.

Kuka?

Sami Pajari

Lahtelainen ralliautoilija, syntynyt 1.12. 2001.

Seura: Heinolan Urheiluautoilijat.

Ura: 2016 ensimmäinen kilpailu Lahden Rallisprintissä, 2018 rallin nuorten Suomen mestaruus, 2019 SM3-sarjan mestaruus ja ensimmäinen MM-ralli.

Auto: Ford Fiesta R2.

Valmentaja: Kristian Sohlberg.

Flying Finn Academyn urheilija.

Opiskelee sähkö- ja automaatioalaa, valmistuu keväällä.

Mikä?

Junioreiden MM-sarja

Rallin junioreiden MM-sarjaa on ajettu vuodesta 2001 lähtien. Sarjan nimi on vaihtanut muutamaan kertaan, mutta sarjasta on noussut urallaan eteenpäin kovia nimiä. Aikansa juniorimestareita ovat muun muassa Sébastien Loeb (2001), Dani Sordo (2005) ja Sébastien Ogier (2008). Varma tie huipulle sarja ei toki ole.

Viime vuosina sarjan on järjestänyt M-Sportin Puolan yksikkö. Kolmena viime vuonna sarja on ajettu Ford Fiesta R2 -kilpureilla. Tänä vuonna ajettiin viisi osakilpailua: Ruotsin, Korsikan, Sardinian, Suomen ja Britannian MM-rallien yhteydessä. Mestariksi ajoi Espanjan 22-vuotias Jan Solans. Palkintona oli R5-auto ja ensi kaudella viisi kilpailua WRC2-sarjassa.

Sarjassa kuljettajille on yläikäraja. Esimerkiksi tänä vuonna sarjaan saivat osallistua vuonna 1990 tai myöhemmin syntyneet kuljettajat.

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi