Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Moottoriurheilu

Motocrossin Suomen mestari Juuso Matikainen ajaa leipätyönsä ehdoilla – "Olen harrastaja niin kauan kuin ajamisesta ei makseta palkkaa"

26-vuotias lahtelainen on kauramylläri Fazerilla.

Kilpailuissa Juuso Matikaisella on isänsä lisäksi toinenkin mekaanikko, mutta harjoituksissa pyörän laittaminen ajokuntoon sekä huoltaminen päivän päätteeksi kuuluvat kuljettajan itsensä tehtäviin. Kuva: Katja Luoma

Juuso Matikainen saavutti kaksi viikkoa sitten pitkäaikaisen tavoitteensa ja voitti uransa ensimmäisen henkilökohtaisen Suomen mestaruuden. Laji on motocross, ja kultamitali tuli isoimmassa MX1-luokassa.

26-vuotias lahtelainen oli jahdannut kirkkainta mitalia kauan.

– Se on ollut muutamaankin kertaan aika lähellä ja olisi voinut tulla aikaisemminkin, mutta ennen on aina tullut pieniä juttuja, ettei niin ole käynyt. Hyvä, että viimeinkin onnistuin. Kyllä tuntuu edelleen hyvältä, hän sanoo.

Motocross on aina ollut minun lajini. Suomen mestari Juuso Matikainen

Viime vuonna Matikainen oli SM-hopealla ja kahtena edellisenä niin ikään hopealla pienemmässä MX2-luokassa. Isommassa luokassa pyörien kuutiotilavuus on vapaa, ja pienemmässä se on maksimissaan 250. Matikaisen nykyinen ajoväline on 450-kuutioinen 4-tahti-Husqvarna.

– Nyt palkittiin tasaisuus. Koko kauden aikana ei tullut vastoinkäymisiä, eikä yhtään huonoa erää. Se ratkaisi.

SM-sarjassa ajettiin kuusi osakilpailua, joista kussakin kaksi erää. Hän voitti vain yhden lähdön, mutta ylitti maalilinjan kymmenen kertaa sijoilla 2–4 ja oli kerran viides.

"Olen harrastaja niin kauan kuin ajamisesta ei makseta palkkaa ja siksi työ ajaa harrastuksen edelle", Juuso Matikainen sanoo. Kuva: Katja Luoma

Motocrossiin kuuluvat näyttävät ilmalennot, joista Matikainenkin nauttii, mutta muuten menestys ei ole saanut miestä leijumaan. Tulevaisuuden suunnitelmat eivät muuttuneet kultamitalin myötä, eikä esimerkiksi kansainvälisiin ympyröihin siirtyminen ole edes haaveissa.

– Jotain ulkomaista sarjaa, esimerkiksi Englannin, Hollannin tai Saksan mestaruussarjaa voisi ehkä harkita, jos ei kävisi normitöissä. Olen harrastaja niin kauan kuin ajamisesta ei makseta palkkaa, ja siksi työ ajaa harrastuksen edelle. Minulla on myös usein viikonloppuvuoroja, joten ei se onnistuisi siksikään. Ja ulkomaille lähteminen olisi huomattavasti kalliimpaa, huomauttaa Matikainen, joka työskentelee Fazerilla kauramyllärinä.

– Kävin aikanaan ammattikoulussa autopuolen, mutta päivääkään en ole niitä hommia tehnyt. Kauramylläriksi olen oppinut vanhempien työkavereiden opastuksella. Se on 5-vuorotyötä ja työpäivät 12-tuntisia. Vapaajaksot ovat sitten vähän pidempiä, mikä sopii minulle, hän kehuu.

Tarkoitus jatkaa samassa tiimissä

Vaikka kansallisella tasolla tuli nyt uran huippuhetki, ei Juuso Matikaisella ole ongelmia motivoida itseään eteenpäin.

– Päinvastoin. Mitään lopettamisfiiliksiä ei ole. Mestaruus toi lisää motivaatiota, ja menestys osoittaa, että hommia on tehty oikein. Intoa treeneihin riittää.

– SM-sarja riittää minulle hyvin. Mitään ei ole vielä sovittu, mutta tarkoitus on jatkaa samalla kuviolla samassa sarjassa, samalla pyörällä ja samassa tiimissä. Minulla on vielä monta ajovuotta jäljellä.

Seuratasolla hän on edustanut Orimattilan Moottorikerhoa vuodesta 2016 lähtien. Seuranvaihto Salpausselän Moottorikerhosta naapuriin oli luonnollinen, kun Lahden ratatilanne on mikä on, eikä SsMK:ssa ollut juurikaan samantasoisia crossikuskeja.

SM-sarjaa hän kiertää Kytönen Motosportin riveissä. Se on Husqvarnan kilpatiimi Suomessa.

Innostus moottoripyöräilyyn syttyi jo pikkupoikana. Kuva: Katja Luoma

Matikaisen innostus moottoripyöräilyyn syttyi jo pikkupoikana, kun hän kävi katsomassa isänsä kanssa motocross-harjoituksia ja -kisoja. Hän sai ensimmäisen pyöränsä 5-vuotiaana, ja vuoden-parin päästä alkoivat ohjatut harjoitukset.

– Motocross on aina ollut minun lajini. Olen ajanut yhden endurokisan, ja talvisin sitä toki ajetaan harjoitusmielessä, mutta crossi on se ainoa intohimo.

Matikaisen nuoruuden esikuvia olivat muun muassa belgialainen kymmenkertainen maailmanmestari Stefan Everts sekä yhdysvaltalaiset James Stewart Jr. ja Ricky Carmichael.

– Ennen mestareiden ajoa katseltiin videoilta ja nyt netistä. Ammattilaisten ajoa kannattaa edelleenkin katsoa, ja kun he tekevät asioita paremmin kuin itse, voi niistä yrittää ottaa oppia.

Loukkaantumiset ovat tuttuja

Motocrossin viehätys syntyy Suomen mestarin mukaan monista eri elementeistä.

– Tämä vaan on niin hieno ja vaativa laji. Isot ja vauhdikkaat hypyt ja mies miestä vastaan -taistelut ovat crossin suola.

Matikaisen mukaan motocross sopii kenelle tahansa, vaikka sitten kuntoilumuotona.

– Omasta mielestäni on paljon mukavampaa ajaa radalla kuin lähteä vaikka tunnin juoksulenkille.

Itse hän pyrkii liikkumaan mahdollisimman monipuolisesti. Lajivalikoimaan kuuluvat muun muassa punttitreenit, hiihto, uinti, pyöräily ja sulkapallo.

– Kaikki tähtää siihen, että motocross kulkisi mahdollisimman hyvin.

Vauhtilajissa on myös riskinsä. Loukkaantumiset ovat tuttuja Matikaisellekin, mutta hän on säästynyt vakavammilta kolhuilta.

– Molemmat solisluut ovat menneet, samoin lapa, leuka, ranne sekä sormia ja varpaita. Mutta ei mitään "pahoja", nämä vähän kuin kuuluvat lajiin, hän toteaa.

SM-kausi jatkuu vielä ensi viikonloppuna, kun Orimattilan Moottorikerho isännöi joukkueiden SM-kisat Orimattilan crossiradalla.

– Kotikisoissa mestaruus on ehdoton tavoite. Meillä ei ehkä ole ihan niin iskukykyinen joukkue kuin kultavuosina (2016/2017), mutta jos kaikki sujuu hyvin, meillä on mahdollisuudet mihin vaan, uskoo Matikainen.

Yleisessä sarjassa ajetaan lauantaina karsinnat, joista 20 parasta kolmihenkistä joukkuetta selviytyy sunnuntaina ajettaviin finaalilähtöihin.

Kisoissa ajetaan myös juniori- ja senioriluokissa.

Kenen henkilöhaastattelun sinä haluaisit lukea? Ehdota meille haastateltavaa osoitteeseen teema@ess.fi.

Kuka?

Juuso Matikainen

Syntynyt 3.5.1993 Nastolassa, kotipaikka Lahti.

Kauramyllärinä Fazerilla, motocross-kuljettaja Kytönen Motorsport -tallissa.

Seura Orimattilan Moottorikerho.

Motocrossin MX1-luokan Suomen mestari 2019, SM-hopeaa 2018. MX2-luokan SM-hopeaa 2016 ja 2017. SM-joukkuekultaa 2016 ja 2017.

Kaudesta jäljellä SM-joukkuekisa ensi viikonloppuna kotiradalla Orimattilassa sekä kansainvälinen supercross Tampereen Pirkka-hallissa marraskuussa.

Juha Hölttä
juha.holtta@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi