Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Moottoriurheilu

Lahti Historic Rallyn kolmikolla on yli 200 vuotta kokemusta maanteiltä: "Aika pilvessä ajettiin"

Kari Pitkänen pyrki pitämään 60 vuotta vanhalla Jaguarilla mahdollisimman hyvää vauhtia. Kartturi Pentti Varis manasi Lahti Historic Rallyn mutkia, jotka hidastavat matkantekoa.

Kari Pitkänen ja Pentti Varis ajavat Lahdessa vuoden 1961 Jaguarilla. Kuva: Juha Peurala

Lahti Historic Rallyn kokenein kolmikko on Kari Pitkänen, Pentti Varis ja vuosimallin 1961 Jaguar 3.4 Mk2. Kun Pitkänen on 76 ja kartturi Varis 69 vuotta, on trion yhteenlaskettu ikä yli 200 vuotta.

Saatuaan Jaguarin parkkiin Kausalan Ravilinnan huollossa Pitkänen tomutti tovin ajoasuaan.

– Ei ole saatu vanhaa autoa täysin tilkityksi. Oven tiiviste tai joku fuskaa. Aika pilvessä ajettiin, kun edellä mennyt Skoda nosti hiekkapölyä tienpinnasta.

Pitkäsellä ei ollut mitään edellä kiiruhtanutta Feliciaa tai sen henkilöstöä, Pekka Anttalainen ja Antti Hietaniemi, vastaan. Hän vain olisi toivonut kilpailun edellä pientä vesisadetta.

– Hieno auto. Tällaisia vanhoja autoja saisi olla näissä kilpailuissa enemmän. Romuja on myynnissä, mutta eipä taida enää löytyjä miehiä, jotka romusta auton tekisivät.

Jaguar kiitää Iitissä, oikein pitkällä suoralla toistasataa. Kuva: Juha Peurala

Kartturi Varis sanoi, ettei 60 vuotta vanhalla autolla kisata hampaat irvessä, vaan nautitaan matkanteosta ja rallitapahtumasta.

– Pahimmat hurvittelut on takana miehillä ja autolla. Kovaa tietysti pyritään ajamaan. Harmi, että tiemestari on tehnyt niin mutkaista työtä. Oikein pitkällä suoralla tämäkin menee toistasataa.

Harry Joki tuli Ruotsista aistimaan suomalaista rallitunnelmaa, johon hän tutustui aikoinaan Jyväskylän Suurajoissa. Kuva: Juha Peurala

Rallin ruotsalaisvieras Harry Joki ei ole ajanut Suomessa tosissaan rallia sitten vuoden 1990 ja Hankirallin luokkavoiton.

– Ruotsissa on kapeammat tiet kuin täällä. Vähän huonosti oli ekoilla pätkillä pitoa. Ei vielä ole oikein saatu vauhtia, hän jutteli.

Hankirallissa Joki lennätti Peugeot 309 GTI:tä. Perjantaina alla oli vuoden 1981 Volvo 242.

– Helppo auto ajaa. Olin tällä heinäkuussa Ruotsin Midnight Sun Rallyssa yleiskilpailun toinen. Mukana oli 180 kilpailijaa. Voittoonkin oli mahdollisuus, mutta ajotuntuman puutteessa aloitin liian varovasti.

Joki, 69, on tekijämiehiä. Hän ajoi Lancia Delta Integralella yleiskilpailun kahdeksanneksi Suomen MM-rallissa 1988 jääden voittaja Markku Alénista alle 20 minuuttia ja pronssille ajaneesta Didier Auriolista kymmenen.

Lahti Historic Rallyyn eskilstunalaiskuski kartturinaan Esko Junttila ei ole asettanut sijoitustavoitetta.

– Ajetaan yksi mutka kerrallaan. Huomenna illalla nähdään, mikä on tulos.

Ihan sinne asti ei tarvinnut katsoa, sillä Volvon tekniikka petti viidennellä erikoiskokeella.

Ville Ruokanen ja Timo Pallari yrittivät ratkoa Toyota Celican ongelmia huoltotauolla. Kuva: Juha Peurala

Rengaskauppias Ville Ruokanen oli lähtenyt kisaamaan Lahden seudulle yli 700 kilometrin päästä Rovaniemeltä.

– Kuultiin, että täällä on hyvät kisat. Osin siksi tuo autokin hankittiin, että päästäisiin tänne osallistumaan, hän sanoi.

Ruokanen ja Timo Pallari ajoivat vielä muutama vuosi sitten SM1-luokkaa, mutta halusivat nauttia enemmän kisaamisesta ja arvelivat sen onnistuvan paremmin historic-tapahtumissa.

– Tämä on meille hyvä harrasteluokka ja meidän ensimmäinen historic-kilpailu. Hyvin on tapahtuma vastannut odotuksia. Harmi, ettei auto pelaa yhtä hyvin.

Ruokasella oli ongelmia vuosimallin 1988 Toyota Celica 2000 GT-Fourin kytkimen kanssa, mutta hän toivoi mekaanikkojen selättävän vian, että kaksikko pääsisi ajamaan tosissaan kilpaa.

– Ajat ovat ongelmiin nähden hyviä. Ajo osuu ja nuotti on tikissään, vaikka oikein ei ole päästy harjoittelemaan.

Rallia johtaa ensimmäisen päivän ja kuuden erikoiskokeen jälkeen pari Ville SilvastiAsko Sairanen Audi Quattro A2:lla. Viime vuoden voittaja Jari Kankaanmäki kartturinaan Enni Mälkönen on toisena Volvo 242:lla 26 sekuntia Silvastin takana. Kolmantena ajaa Antero Laine Ur Quattrolla.

Juttuun korjattu 10.8. kello 21.02 tieto siitä, että Harry Joki jäi Suomen MM-rallissa 1988 voittaja Markku Alénista alle 20 minuuttia eikä sekuntia, kuten jutussa ensin luki.

Janne Urpunen
janne.urpunen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi