Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Moottoriurheilu

Australian rallimies hämmästelee suomalaisten sorarännien ojia - "meillä ajovirhe ei ole iso juttu, täällä se voi olla kohtalokas"

Datsun 710 SSS on australialaispari Darryn Snooksin ja Tracey Dewhurstin 45-vuotias silmäterä. Lahti Historic Rally kurvaillaan perjantaina ja lauantaina.

Kartturi Tracey Dewhurstin ja kuljettaja Darryn Snooksin tavoitteena on saada Datsun ehjänä maaliin. Sijoituksella ei ole Snooksin mukaan suurta merkitystä. Kuva: Ronja Koskinen

Lahti Historic Rally saa kansanvälistä väriä kaukaa, kun australialaispari Darryn Snooks ja Tracey Dewhurst karauttaa matkaan vuoden 1974 Datsun 710 SSS:llä. Tiistaina Snooks Motorsportin harvinaista menopeliä huollettiin Vääksyssä.

– Ei mitään dramaattista. Katsotaan, että kaikki on kunnossa rallia varten. Vaihdelaatikko vaihdetaan varmuuden vuoksi, Snooks, 51, sanoi.

Hän ajoi viime viikonloppuna ensimmäisen rallinsa Suomessa. Kyseessä oli Jyväskylän MM-rallin yhteydessä ajettu Vetomies-kilpailu. Päällimmäisenä kokemuksesta jäi mieleen yleisö.

– En ole koskaan nähnyt niin paljon ihmisiä metsässä. Heitä oli kaikkialla. Se on hämmästyttävää.

Toinen hämmästelyn paikka oli suomalaisia sorateitä reunustavat ojat.

– Täällä on monenlaisia teitä. Joskus tie näyttää samanlaiselta kuin kotona, mutta meillä ei ole vastaavia isoja ojia kuin täällä. Jos meillä teet virheen, se ei ole iso juttu, mutta täällä yksi virhe voi olla kohtalokas.

Australialaisparin menopeliä huollettiin lopulliseen kisakuntoon Vääksyssä. Kuva: Ronja Koskinen

Epätodellisesta unelmasta totta

Vetomiehessä Snooksin ajokkina oli Jaakko Laviolta vuokrattu vuoden 1992 BMW 325i.

– Auton säädöt eivät olleet täydelliset minulle, mutta auto on todella hyvä ellei täydellinen ralliauto. Kun menen kotiin, haluan itselleni samanlaisen.

Snooks sanoi aloittaneensa Vetomiehessä varovasti ja kiristäneensä tahtia sitä mukaa kun auto alkoi tulla tutuksi.

– Vaikein juttu oli tottua ajamaan vasemmalta. Te ajatte täällä ratti väärällä puolella.

Vetomiehessä Snooks ja Dewhurst toivat ajokkinsa ehjänä maaliin. Sama on tavoitteena Lahti Historic Rallyssa.

– Olemme täällä hankkiaksemme kokemuksia. Kasvoin katsomalla videoita Jyväskylän Suurajoista. En silloin edes unelmoinut, että voisin joskus tulla seuraamaan kilpailua, mutta nyt saan ajaa kilpaa näillä teillä. Meille koko matka on seikkailu. Tärkeintä on päästä maaliin. Sijoitus ei ole niin tärkeä, Snooks perusteli.

Dewhursrt ja Snooks osallistuvat myös tammikuussa ajettavaan Artic Lapland Rallyyn. Kuva: Ronja Koskinen

Euroopan tiet vetävät puoleensa

Australialainen ralliseikkailu käynnistyi huhtikuussa, kun Snooksin Datsun ja Jeff Davidin Porsche 911 lastattiin konttilaivaan, joka otti suunnan kohti Eurooppaa. Autot saapuivat Helsinkiin kesäkuun alkupuolella ja rallimiehistöt seurasivat kohta perässä.

Heinäkuussa Snooks ja Dewhurst ajoivat kaksi rallia Euroopassa, Midnattssolsrallyt Ruotsissa Örebron ympäristössä sekä ADAC Eifel Rallye Festivalin Saksan Daunissa.

Kasvoin katsomalla videoita Jyväskylän Suurajoista. Australialaiskuljettaja Darryn Snooks

– Jeff on hyvä ystävämme. Ikävä kyllä hän pystyi ajamaan vain Ruotsissa. Jeff joutui jättämään leikin kesken bisnessyistä, mutta aikoo palata ajamaan vuodenvaihteen jälkeen Arctic Lapland Rallyn.

Arctic Lapland Rally, entinen Tunturiralli, kuuluu myös Snooksiin ja Dewhurstin ohjelmaan. Dewhurst on osallistunut kilpailuun kahdesti.

– Olen kertonut Darrynille, että se on pitkä kilpailu. Australiassa ei ole lumikisoja, joten se tulee olemaan hänelle uutta. Ajatus on ajaa viikko testiä lumella ennen kisaa, Dewhurst sanoi.

Sen lisäksi Snooks on kuullut kartturiltaan, että Lapissa saattaa olla tammikuussa tosi kylmä.

– Talvivarusteemme tulivat auton kanssa laivassa, koska ne painavat niin paljon. Autoonkin tarvitaan varusteita, ettemme jäädy, jos jäämme jumiin. Se ralli on kuitenkin yksi suosikeistani. Aivan omanlaisensa kilpailu, useasti Suomessa vieraillut Dewhurst totesi.

"Pitää puhua vielä pomoni eli vaimoni kanssa"

Lahden kisan jälkeen Snooks aikoo käydä kotona, mutta Dewhurst jää lomailemaan Eurooppaan: Saksaan ja Itävaltaan.

Arctic Lapland Rallyn jälkeen kaksikon suunnitelmissa on ajaa vielä ainakin Rally Sweden Historic, joka kurvaillaan helmikuussa.

– Saattaa olla, että jäämme tänne vielä hetkeksi senkin jälkeen, mutta sitä ennen minun pitää puhua vielä pomoni eli vaimoni kanssa, Darryn Snooks veisteli.

Janne Urpunen
janne.urpunen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi