Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Moottoriurheilu

Kolumni: Paviljongin podiumilla seisoi kuusi iloista miestä – ensi vuonna Jyväskylän MM-ralli väistänee olympialaisia

Rallin voittaja Ott Tänak suihkutti kuohujuomaa kolmanneksi tulleen Jari-Matti Latvalan päälle sunnuntaina Paviljongilla. Kuva: Sami Saarenpää

Jyväskylän MM-rallin tulos vuodelta 2019 on lähes toisinto vuodelta 2018. Ihan kuten viime vuonna, Ott Tänak voitti rallin, Jari-Matti Latvala oli kolmas ja Toyota-kuljettajien väliin kiilasi punainen Citroen. Viime vuonna Toyota-purilaisen pihviksi ajoi Mads Östberg, kun tällä kertaa sinä onnistui Esapekka Lappi.

Kärkikolmikko oli jälleen yhtä hymyä, aivan kuten viime vuonnakin.

Ennakkosuosikki Tänak piti pintansa ja voitti odotetusti. Kuljettajien MM-sarjan johtoaan vankistanut virolainen on nyt voittanut kymmenen MM-rallia.

Laukaan erikoiskokeelle ajettu pohja-aika oli hänen 200:s pikataipaleen nopein noteeraus.

Tänak ajoi viikonloppuna täydellisen kilpailun. Hän ajoi mestarillisesti perjantaina, vaikka joutui ensimmäisenä autona putsaamaan tietä takaa tuleville.

Tänak hyökkäsi heti lauantain ensimmäisellä erikioiskokeella Pihlajakoskella. Sen takia kahden sekunnin sisällä ollut kärkinelikko joutui nostamaan vauhtiaan ja siitä leikistä Latvala ja Kris Meeke putosivat Kakaristossa.

Lappi ei lähtenyt haastamaan Tänakia, vaan kuittasi järkevällä ajolla toisen sijan.

Lappi ajoi uransa toiseksi parhaimman rallinsa. Vain Jyväskylän MM-rallin voiton vuodelta 2017 voi nostaa tämän suorituksen edelle. Lapin sijoituksen arvoa nostaa takkuisesti sujunut alkukausi.

Toinen sija oli parasta mitä Lapille oli tarjolla. Hän ei olisi pystynyt haastamaan Tänakin voittotaistelussa, mutta piti helposti Latvalan takanaan.

Lappi pystyi ajamaan sunnuntaina rennosti, koska hän olisi ollut tyytyväinen kolmanteenkin sijaan.

Toivottavasti Lapin kurimus on nyt ohi ja Citroen toimii toivotulla tavalla myös loppukauden ralleissa.

Tyytyväinen oli Latvalakin. Kolmas sija on mannaa taivaasta miehelle, joka on tällä kaudella parhaimmillaan sijoittunut viidenneksi. Kauden ensimmäinen palkintopallisija tuli tärkeään paikkaan.

Se on työnäyte ensi kauden sopimusneuvotteluihin.

Latvala teki ajovirheen  lauantaina ja se saattoi maksaa hänelle voiton, mutta kolmas sija oli lopulta melko lailla odotusten mukainen.

Tallikaveri Meeke sitä vastoin mokasi loputkin mahdollisuutensa ajamalla ulos Laukaan erikoiskokeella.

Lauantaina keskeyttäneen Meeken piti kurvailla kaikessa rauhassa tietä pitkin ja hyökätä bonuspisteiden kimppuun Ruuhimäessä. Britti ei siihen pystynyt, vaan ahnehti kurvin ja rikkoi autonsa kiveen.

Rallin MM-sarjan kalenteri kaudelle 2020 julkistetaan elokuun puolivälissä.

Jo nyt tiedetään, että Monte Carlon ralli aloittaa kauden, Ruotsin ralli on seuraava osakilpailu ja sitten ajetaan Meksikon, Chilen ja Argentiinan rallit.

Kenian Safari-ralli ja Japanin ralli ovat tulossa mukaan uusina osakilpailuina. Korsikan ja Saksan asvalttirallien on ennustettu jäävän pois.

Jyväskylän MM-ralli on mukana kalenterissa, mutta kilpailun ajankohta voi siirtyä myöhemmäksi. Safari-ralli ajetaan todennäköisesti heinäkuussa. Sen jälkeen alkanee kesätauko.

MM-rallien televisiotuotannosta vastaavalla NEP Finlandilla on iso keikka Tokion olympialaisiin, joten Jyväskylän MM-rallia tuskin järjestetään samaan aikaan.

Tokion olympialaiset järjestetään 24.7. - 9.8. 2020. Koska NEP Finlandin porukalla pitää olla aikaa tv-tuotannon järjestämiseen Jyväskylässä, voisi rallin ajankohta olla 20. - 23. elokuuta.

Jyväskylän MM-ralli palautuisi siten entiselle paikalleen elokuun loppuun.

Siitä tykkäisivät maanviljelijät. Myös yritysvieraita on helpompi saada Jyväskylän ralliin kesälomien jälkeen.

Ari Mäntylä
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi