Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Moottoriurheilu

Kaasu pohjaan ja menoksi – Vesivehmaan vauhtijuhlan sadat harrastajat tuntien pyörityksessä

Suomen suurin cross country -kilpailu Vesivehmaa Grand National käynnistyi juniori- ja harrasteluokilla. Ohjelmassa oli myös kiihdytysautoilua.

Vesivehmaa Grand Nationalin lähtö tapahtui Vesivehmaan lentokentältä. Lasse Sundström (2090) ja Jani Koskenniemi (2006) ottivat hyvän startin 40–49-vuotiaiden sarjassa. Kuva: Markku Brummer

Kolmannen Vesivehmaa Grand Nationalin nuorten piikkiluokan voitti Mäntsälän Moottorikerhon 15-vuotias Albert Juhola.

– Johdin alusta asti ja kasvatin johtoa tasaisesti. Vähän tuli vettä, mutta missään ei upottanut. Kivikot oli aika liukkaita, mutta siitä minulle ei ollut ainakaan haittaa, hän kertoi.

Juholalle Vesivehmaan maasto tuntuu sopivan. Viime vuonna hän voitti 85-kuutioisten kilpailun.

– Tykkään reitistä, kivikoista ja juurakoista.

Lohjan Juho Ahokas oli paras 85-kuutioisissa. Salpausselän Moottorikerhon Jimi Mujunen oli toinen ja seuratoveri Juho Joutsjoki kolmas. Pikkuluokan tyttöjen ykkönen oli Asikkalan Moottorikerhon Kiia Heinonen.

Kohta mennään. Kuva: Markku Brummer

Noin 400 kilpailijaa keränneiden harrasteluokkien lähdöissä riitti tapahtumia. Järjestäjät olivat yleisöä ajatellen suunnitelleet lentokentälle pyörityksen ennen kuin pyörät katosivat metsän siimekseen. Kentällä kilpailijat saivat valita reitin kurvikkaan "chicken lanen" ja tukkien ylityksen väliltä. Jälkimmäinen oli nopeampi niin kauan kun kilpailijat pysyivät pystyssä.

VGN:ssa kuskin tehtävä on ajaa luokasta riippuen kolmen, kahden tai yhden tunnin aikana mahdollisimman monta noin 20 kilometrin ratakierrosta.

Ruotsin Per Johanssonin tyylinäyte suomalaisesta sekametsästä. 50–59-vuotiaiden sarja. Kuva: Markku Brummer

Harrasteluokkien vauhdikkain oli 15–29-vuotiaiden Ruotsin Tobias Häll, joka ajoi kolmessa tunnissa seitsemän kierrosta. Toiseksi ja samalla 50–59-vuotiaiden ykköseksi rytyytti Ruotsin Bosse Högberg. Kolmas oli Saarijärven Ville Svan, 30–39-vuotiaiden voittaja. Asikkalan Moottorikerhon Ville Haapasalo oli viides ja luokassaan (30–39) kolmas.

Täydet seitsemän kierrosta ehti ajaa 59 kuljettajaa.

"Aina pitää jotain keksiä"

Viime vuonna järjestäjät puhuivat, että VGN voisi tulevaisuudessa olla jonkinlainen motoristien maatalousnäyttely, jossa olisi kisalähtöjen lisäksi monenlaista koettavaa. Siihen suuntaan tapahtumaa on viety.

Nyt ei olla hampaat irvessä, vaan pidetään pojan kanssa hauskaa. Kiihdytysautoilija Jani Lindqvist

Lauantaina Finnish Hot Rod Association (FHRA) järjesti lentokentän kiitoradalla Kadunmiehen kiihdytyspäivän, jossa kenellä tahansa oli mahdollisuus käydä kokeilemassa kuinka oma silmäterä kiihtyy.

Tarjolla oli myös StuntFreaksTeamin prätkätemppuja ja paljon muuta nähtävää.

– Aina pitää jotain keksiä. Meille oli erittäin tärkeää saada FHRA mukaan, mutta sää voisi heille olla parempikin, sanoi VGN-promoottori Juuso Pulliainen.

Cross country -kuskeille hieman kostea +13 astetta sopi hyvin. Kuskien ei tarvinnut pelätä lämpöhalvausta, eikä rata pölissyt, kuten viime vuonna.

Perheen yhteinen harrastus

Iltapäivän puolella pilviverho alkoi rakoilla ja kiihdytysautoilijat pääsivät kuivaamaan suoraansa. Varikolla vihreän BMW 2002:n moottorin tykönä touhusi viime vuoden top streetin SM-kolmonen, lahtelainen Jani Lindqvist.

– Isommalla Bemarilla ajetaan kilpaa. Nyt ei olla hampaat irvessä, vaan pidetään pojan kanssa hauskaa, hän sanoi.

Poika Nico Lindqvist ei ainakaan vielä ole innostunut kilvanajosta.

– Näitä Kadunmiesten päiviä tykkään käydä ajamassa, hän totesi.

Nico Lindqvist (vas.), Jani Lindqvist ja Nicon Bemari. Nico ei kilpaile, mutta isä ajaa SM-tasolla top streetissa. Kuva: Markku Brummer

Lindqvistin perheen lapsista muut kilpailevat tai ovat aloittamassa kilpailemista.

Jani Lindqvist kertoi, että hänen ja 15-vuotiaan tyttärensä Saran kisakausi alkaa ensi viikonloppuna Kauhavalla.

Vesivehmaa Grand National jatkuu sunnuntaina. Jaossa on cross countryn EM- ja SM-sarjan pisteitä, kun eliittiluokan kilpailijat karauttavat matkaan. Kello 13 starttaavan eliitin suurin suosikki on kilpailun kahdesti voittanut Ruotsin Joakim Ljunggren ellei sitten pari viikkoa sitten peukalonsa murtanut enduron kolminkertainen maailmanmestari Eero Remes ilmesty starttikarsinaan. Kilpailuun on vapaa pääsy.

Janne Urpunen
janne.urpunen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi