Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Moottoriurheilu

MotoGP-testit ajetaan KymiRingillä varmasti tänä vuonna, jotain muutakin ehkä

KymiRingille pääsyä odotetaan jo kovasti, mutta rakennustyöt määräävät tahdin. Moottoriliitto suunnittelee kansallista kisaa elokuisten MotoGP-testien alle. AKK suunnittelee Iittiin tapahtumia syksylle.

Viime kesäkuussa KymiRing näytti tältä. Nyt talven jälkeen työkoneet ovat jälleen paikalla, kertoo KymiRingin toimitusjohtaja. Kuva: Sami Kuusivirta

KymiRingille pääsyä odotetaan ratamoottoriurheilun lajeissa jo malttamattomana, ja vielä keskeneräistä rataa sovitellaan tulevan kesän kilpailukalentereihin. Varmaa on se, että Iitissä ajetaan ratamoottoripyöräilyn MM-sarjan MotoGP-luokan testit 19. ja 20. elokuuta. Kaikki muu tehdään radan rakennustöiden ehdoilla, jotka jatkuvat senkin jälkeen, kun rata on jo käyttökunnossa.

Rata suoja- ja varikkoalueineen valmistuu ennen testejä, vakuuttaa KymiRingin toimitusjohtaja Markku Pietilä. Talven jälkeen rakennustöihin on jo jälleen päästy, ja asfaltin puuttumisen vuoksi rata näyttää monen ulkopuolisen silmiin keskeneräisemmältä kuin onkaan.

– Asfaltin levittäminen on suhteellisen pieni operaatio, Pietilä muistuttaa.

Lue myös: Pärryyttely Valtteri Bottaksen kotiradalla uhkaa loppua
 

Varikkorakennus valmistuu vasta ensi vuoden puolella, mutta sitä ei tarvitakaan MotoGP-testeissä.

Useankin lajin kilpailuja on jo suunnitteilla, mutta ratayhtiö ei ole lyönyt päivämääriä lukkoon, eikä lyökään ennen touko-kesäkuun vaihdetta. MotoGP-sarjan promoottori Dorna Sports vahvisti testipäivät vasta kolmisen viikkoa sitten, ja ne menivät tietysti muiden tapahtumien edelle. Samoin menee rakentaminen.

– Meillä on aikamoinen rakennusaikataulu katsottu loppusyksyyn. Jos vähänkään näyttää, että kilpailut haittaavat rakentamista, sitten jätetään ajamatta, se on ihan selvä, Pietilä sanoo.

MotoGP-osakilpailu ajetaan Iitissä 2020. Lopullinen kisapäivä päätetään testien jälkeen.

Kansallinen kisa vaikka pikavauhdilla

Suomalaiset moottoripyöräilijät päässevät kuitenkin kisaamaan radalle jo ennen testejä. Suomen Moottoriliitossa SM-kalenteri on valmis eikä siellä lue KymiRingiä. Liitto on silti valmis järjestämään Iitissä kansallisen road racing -kilpailun lyhyelläkin varoitusajalla.

– On tärkeää, että rataa käytetään ennen testiä, jotta kumi tarttuu kiinni asfalttiin ja pito paranee. Muuten MotoGP-testit tehdään tuoreella asfaltilla, jonka tiedetään olevan hiukan liukas eikä edusta parasta mahdollista rataa, sanoo Moottoriliiton toimitusjohtaja Kurt Ljungqvist.

– Kansallinen kilpailu voidaan pistää pystyyn vaikka kahdessa viikossa. Olen ihan vakuuttunut, että kun KymiRingillä järjestetään ensimmäinen kilpailu, niin sinne tulevat kaikki moottoripyöräilijät, jotka kilpaa ajavat ja jollakin tavalla sinne pääsevät, Ljungqvist jatkaa.

Moottoriliitto on aloittanut jo toimitsijoiden rekrytoinnin MotoGP-kilpailuihin ja kansalliseen tapahtumaan. Rekrytointi on alkanut hyvin.

Rata-SM tänä vai ensi vuonna?

Rata-autoilussa KymiRingille suunnitellaan Historic Racea ja Endurance-kilpailua. Rata-autoilun SM-kilpailuakin aseteltiin kalenteriin lokakuun alkuun, mutta silloin Kouvolassa ajetaan SM-rallisprintiä, eikä samana viikonloppuna ajeta lähekkäin kahta SM-tason kisaa. Mahdollisesti KymiRing pääsee rata-SM-näyttämöksi vasta ensi vuonna. Rata-SM-sarjan järjestelyvastuu palasi AKK Sportsille tälle kaudelle, minkä vuoksi kauden suunnittelu on osittain myöhässä.

– Haluamme tehdä rata-SM-avauksen Kymiringillä täydellisesti ja satsata siihen niin, että se on oikeasti iso spektaakkelitapahtuma, sanoo rata-ajon lajipäällikkö Pekka Säynevirta autourheilun kattojärjestö AKK Motorsportista.

Hän tietää, että KymiRingiä odotetaan "kieli pitkällä" myös naapurimaissa. Toiveissa on saada KymiRingin rata-autoiluavaukseen kilpailijoita muistakin Pohjoismaista, ehkäpä jopa Ruotsin sarjaa kiertävä prinssi Carl Philip.

– Alan kallistua siihen, että jos haluamme avata KymiRingin huippurata-ajolla, kannattaa mieluummin odottaa hetki ja tehdä todella isosti se, Säynevirta sanoo.

Historic Race KymiRing on päivätty jo tälle vuodelle. Arvokkailla, vanhoilla autoilla otetaan mittaa toisista mahdollisesti 14.–15. syyskuuta.

Mikä?

KymiRing

Iitin Tillolan alueelle rakennetaan kansainvälisen moottoriliitto FIM:n ja kansainvälisen autoliitto FIA:n korkeimmat vaatimukset täyttävää GP-rataa. Se on ainoa GP-rata Pohjois-Euroopassa.

Radan pituus on 4,5 kilometriä ja korkeusero 23 metriä. Sen leveys on 12–20 metriä ja siinä on 18 kaarretta. Radan pääsuora on 1,2 km pitkä, mikä on pisin GP-ratojen suora Euroopassa.

MotoGP-osakilpailun järjestämisestä on solmittu Dorna Sportsin kanssa sopimus vuosiksi 2020–2024.

F1-osakilpailun järjestämistä selvitetään Formula One Groupin kanssa.

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi