Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Moottoriurheilu

Pärryyttely Valtteri Bottaksen kotiradalla uhkaa loppua

Moottoriurheilun harrastajat ovat ahtaalla Lahdessa. Salpausselän Moottorikerhon puheenjohtaja Jari Jerkun mielestä kehätien varrella Pippossa riittää tilaa liiketoiminnoille ja moottoriväelle.

Pippon motocrossrata on kaikkein tärkein aloitteleville harrastajille. Pippossa on kasvanut kovia päijäthämäläisiä kuskeja. Kuva: Pertti Louhelainen

Lahti–Helsinki-moottoritien ja rakenteilla olevan kehätien kainalossa sijaitsevan Pippon moottoriradan tulevaisuus on huolettanut moottoriurheiluväkeä jo vuosikausia.

Radan tulevaisuus on uhattuna kehätien rakentamisen takia. Kartingradan varikkoalueen tie jo hotkaisi, mikä estää suurempien kilpailujen järjestämisen. Mahdollista on, että päristely alueella loppuu kokonaan.

– Neuvotteluja Lahden kaupungin kanssa on käyty. Sen verran saatiin uutta tietoa, että kaavaa parhaillaan vääntävät. Asemakaavahan sen lopulta kertoo, mitä alueelle tulee, Lahden FK-kerhon puheenjohtaja Risto Salonen sanoo.

Seuralla on valmiina suunnitelma radan kehittämiseksi, jos alueelle on mahdollista jäädä.

– Jos ja kun saamme tähän jäädä, pitää neuvotella, josko saisimme jostain lisätilaa menetettyä varikkoa korvaamaan. Meidän tarkoitus on kehittää aluetta niin, että täällä voisi pitää vaikka MM-kisoja. Tällaisenaan alue on liian pieni yhtään suurempiin kilpailuihin. Suunnitelmat on esitetty päättäjille, ja nyt odotetaan, mikä päätös tulee olemaan.

Lähin kartingrata olisi lopettamisen jälkeen Kouvolassa

Vuonna 1980 valmistunut Pippo tunnetaan Valtteri Bottaksen kotiratana. Salosen mukaan rata on äärimmäisen tärkeä varsinkin alueen nuorimmille kuskeille.

– KymiRingille ei ole tällä tietoa tulossa kartingrataa. Se tarkoittaa sitä, että jos Pippon rata lopetetaan, Lahden alueen kuskeille lähin harrastusmahdollisuus on Kouvolassa.

Suunnitelmat on esitetty päättäjille, ja nyt odotetaan, mikä päätös tulee olemaan. Lahden FK-kerhon puheenjohtaja Risto Salonen

Tuleva kausi on tarkoitus aloittaa radalla normaalisti.

– Ympäristöluvan mukaisesti huhtikuun alussa saadaan avata. Heti kun lumet ovat sulaneet, päästään aloittelemaan.

Uskoa tulevaisuuteen löytyy. Salonen kertoo, että radan kahvio on vuokrattu kahvilayrittäjälle.

– Se on tärkeä palvelu radan käyttäjille, mutta avoinna kaikille.

Jopa pienempikin crossirata parempi kuin ei mitään

Pippon motocrossradan tulevaisuus on yhtä lailla uhattuna. Rataa isännöi viime vuonna 90 vuotta täyttänyt Salpausselän Moottorikerho.

– Meillä on noin 70 junioria crossikoulussa. Ei tunnu mukavalta, jos kovin pitkälle joudutaan lähtemään, jos ajaminen Pippossa loppuu. Kun ajaa arki-iltana tunnin johonkin ja toisen takaisin, alkaa 10-vuotiaan kello olla jo pitkällä. Kyllä me oma rata tarvitaan, sanoo seuran puheenjohtaja Jari Jerkku.

Lue myös: Bottaksella kasvattava vuosi – "Tekee lujemmaksi, sekä ihmisenä että kuljettajana"
 

Jerkun mukaan nykyistä vaatimattomampikin suorituspaikka riittää.

– Meidän näkemys on, että rata siihen väliin mahtuu, vaikka sitten pienempänä niin, ettei se olisi enää SM-tason rata. Tärkeintä meille on harrastuspaikka, missä voidaan opetella ajamisen alkeita.

Savipohjainen Pippo sopii tarkoitukseen paremmin kuin hyvin.

– Kun radan pohja on kova, siinä on helpompi harjoitella ihan alkeita kuin pehmeällä radalla. Suomessa ei muita kunnon saviratoja ole kuin Pippo.

Paras paikka Pippossa, jossa melu ei haittaa

Jerkku sanoo ymmärtävänsä, että kaupunki haluaa tien varrelle tuottavaa liiketoimintaa, mutta ei näe, että sen pitäisi jyrätä moottoriurheilun harrastuspaikkoja.

– Kannattaako sitä toimintaa tuohon solmuun rakentaa? Mahtuuhan sinne muuallekin. Tien varrelta logistiikkakeskukselle on metsää vaikka kuinka pirusti.

Rata-alueen pohjoispuolelta asutus on uuden tien takia lunastettu pois.

– Kerrankin olisi sellainen paikka, ettei tarvitsi melusta välittää. Maailmallakin moottoriradat ovat lentokenttien lähellä tai isojen teiden risteyksissä. Kyllä me näemme, että ratojen olisi paras tuolla alueella olla, puheenjohtaja Jerkku sanoo.

Janne Urpunen
janne.urpunen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi