Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Moottoriurheilu

Eemil Pohjola tyylitteli ylivoimaiseen Päitsin voittoon

Salpausselän Moottorikerhon Eemil Helander voitti seuratoverinsa Antti Hännisen taistelussa yleiskilpailun kolmannesta sijasta.

Eemil Pohjola huolsi pyöränsä ja jatkoi kirkkaaseen voittoon. Kuva: Mirja Hussain

Salpausselän Moottorikerhon Eemil Helander ja Antti Hänninen kävivät tiukan kamppailun 84. Päijänteen ympäriajon yleiskilpailun kolmannesta sijasta ja A1-luokan voitosta.

Päätöspäivän viisi ensimmäistä maastokoetta Hänninen piti Helanderin takanaan, mutta Orimattilan Huhdanojan pätkällä osat vaihtuivat.

– Huhdanojalla eturengas haukkasi, ja pyörä kääntyi väärään suuntaan. Siinä meni jonkun verran aikaa, Hänninen sanoi.

Hänninen hävisi kyseisellä maastokokeella seuratoverilleen parikymmentä sekuntia.

Sammaliston maastokokeen jälkeen, Juustoportin huollossa, kaverusten ero oli Helanderin eduksi kutkuttavat kolme sekuntia.

– Aamusta asti on ollut selvää, että on pakko painaa koko päivä täyttä taistelussa kolmannesta sijasta, Hänninen sanoi tauolla.

Kuski ja pyörä tankattuina eteenpäin

Eemil Helander ajoi yleiskilpailun kolmanneksi. Kuva: Mirja Hussain

Eemil Helander vaihtoi pyöräänsä renkaat tauolla.

– Pikkuisen parempaa pitoa saadaan, kun nasta on uusi, hän perusteli.

Pyörä tankattiin, moottoriöljy ja ilmansuodatin vaihdettiin.

– Mutterit ja ruuvit kiristettiin ja katsottiin, että kaikki on kunnossa. Pohjapanssari korjattiin. Se oli saanut jossain osumaa, sanoi Helanderin huoltomies ja appiukko Jaakko Karikuusi.

Huoltoon oli aikaa puoli tuntia. Siinä ajassa Helander ehti myös kauhoa suuhunsa pikaisesti pastaa ja vaihtaa päälleen kuivan vaateparren.

– En ole aikaisemmin ajanut Päitsiä näin märässä. Vähän on siirtymillä ollut kylmä, mutta muuten ei keli ole ollut ongelma. Aikaisemmin en ole tällaisesta kelistä pitänyt, mutta nyt ei ole valittamista, kun kulkee, hän sanoi.

Aivan ongelmitta ei Helanderinkaan sunnuntai sujunut. Alkuun oli ollut teknisiä murheita, mutta hän ei suostunut täsmentämään minkälaisia.

– Ei mitään isompaa. Nuuttilan maastokoneen loppupuolella menin hakkuuaukealla nurin. Siinä meni ehkä kymmenen sekuntia.

Ennen kuin Helander hyppäsi Juustoportilla pyörän päälle, Karikuusi suhautti kuskin jakkaralle hihnasprayta.

– Vanha kikka. Pysyy ukko paremmin kyydissä.

Suuri ero kakkoseen

Hollolassa Nuuttilan maastokokeella riitti yleisöä. Vauhdissa Mika Karma. Kuva: Mirja Hussain

Päitsin yleiskilpailun voittoon ajoi kisaa alusta asti hallinnut Eemil Pohjola. Voitto oli Jämsän Seudun Moottorikerhoa edustavan kuljettajan ensimmäinen, ja näin hän sai ensimmäisen kiinnityksensä Päijänne-kilpeen, jonka saa omaksi kolmella voitolla.

Pohjola hallitsi toista kilpailupäivää mielin määrin. Hän lähti matkaan melkein viiden minuutin erolla ennen Riihimäen Aleksi Jukolaa. Maalissa kaksikon ero oli seitsemän ja puoli minuuttia.

Eemil Helander ajoi yleiskilpailun kolmanneksi. Hän löi neljänneksi ajaneen Antti Hännisen 11 sekunnilla. Salpausselän Moottorikerhon juniorikaksikko jäi voittajasta melkein 10 minuuttia, mutta otti A1-luokassa kaksoisvoiton.

Sysmän Moottorikerhoa edustava Joni Kaivolainen oli yleiskilpailun kahdeksas ja A1-luokassa neljäs. SsMK:n Teemu Lehtimäki oli yleiskilpailun yhdeksäs ja A3-luokassa neljäs.

Vantaan Moottorikerhon Sanna Kärkkäinen teki lauantaina Päijänteen ympäriajon historiaa voittamalla ensimmäisenä naisena B-luokan. Sunnuntaina Kärkkäinen jatkoi hyvää menoaan ja nosti sijoitustaan yleiskilpailussa pykälällä olleen 23:s.

Orimattilan Moottorikerhon Tommi Almark oli B1-luokan toinen melkein neljä minuuttia Kärkkäisestä. Seurakaveri Oscar Koskinen ajoi B2-luokassa toiseksi.

Janne Urpunen
janne.urpunen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi