Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Moottoriurheilu
Suvi
Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi

Kommentti: Uusi, ylivoimainen Bottas

Valtteri Bottas näytti kriitikoilleen ylivoimaisella voitolla formulakauden avauksessa. Kuva: Asanka Brendon Ratnayake

Kukapa olisi uskonut millä tavalla Valtteri Bottas ottaa uransa neljännen voiton? Formula ykkösten kauden alla odotukset vaihtelivat, milloin Ferrarin epäiltiin peittoavan Mercedeksen, milloin muistutettiin Bottaksen sopimuksen Mersun kanssa kestävän vain tämän kauden. Kun Melbournen aika-ajoissa ykkösenä oli tuttuun tapaan Bottaksen tallikaveri, viisinkertainen maailmanmestari Lewis Hamilton, kukapa ei olisi ollut antamassa Melbournen valtikkaa Hamiltonille. Kukaan ei olisi sanonut, että Valtteri Bottas dominoi seuraavana päivänä kilpailua mielin määrin.

F1-sarjan avauskilpailu osoitti jälleen myös sen, miten suoraviivaisesti tallit taktikoivat. Kun yhdellä kuskilla menee lujaa, kuten Bottaksella sunnuntaina, joutuu toinen pakosta jonkinlaiseen kakkoskuskin asemaan. Hamilton ihmetteli aikaista renkaidenvaihtoa, mutta taktiikka luodaan tallin parhaaksi. Tällä kertaa se suosi Bottasta, vaikka kuluneilla renkailla ajettu kisan nopein kierros osoittaa, että kunnia voitosta kuuluu pelkästään kuskille. Ei edes Hamiltonin auton ilmeisesti vahingoittuneelle pohjalle.

Epäonnistuneen viime kauden jälkeen radalla on uusi Bottas. Tämä Bottas voi paremmin fyysisesti, kiitos 80 kilon säännön. Siis sen että kuskin varusteineen ja penkkeineen on painettava vähintään 80 kiloa. Kun saa syödä hyvin, myös palautuu hyvin.

Fyysisellä hyvinvoinnilla on oma osuutensa siinä paljon suuremmassa asiassa, henkisessä vahvuudessa, jonka Bottas on nostanut uudelle tasolle. Kun formulakuskit arvioivat, että 80 prosenttia on kiinni henkisestä suorituksesta, voi katsoa Bottaksen viime kautta. Epäonnistumiset, omat virheet ja armoton kritiikki söivät paljon paitsi kuskia myös kisavauhtia.

Nyt Bottas pääsi kuittaamaan kriitikoilleen – voimasanojen kera – ja mikä tärkeintä vakuuttamaan itsensä. Edesmennyt formulalääkäri Aki Hintsa tiesi, mikä erottaa maailmanmestarin ja tavallisen F1-kuskin. Hintsan sanoin "jos yksilö ei ole sisimmässään valmis huippusuoritukseen, hän ei pysty tekemään sitä". Nyt Bottas tietää, että hän voi paitsi voittaa, hän voi tehdä sen ylivoimaisesti.

Ja toiseen osakilpailuun nastolalainen pääsee lähtemään aivan uudesta asemasta, F1-sarjan johtajana ensimmäistä kertaa urallaan.

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi