Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Moottoriurheilu
Suvi
Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi

Kommentti: Moraalinen voittaja ja tiimipelaaja vai maansa myynyt kakkoskuski?

Valtteri Bottaksen tunnelmat olivat synkät Venäjän GP:n juhlallisuuksissa. Kuva: Andrej Isakovic

Moraalinen voittaja, hieno tiimipelaaja, herrasmies. Valtteri Bottas sai paljon kehuja formula ykkösten Venäjän GP:ssä, jossa talli määräsi nastolalaisen kärjestä toiselle sijalle.

Tallimääräykset puhuttavat aina ja erityisen paljon silloin, kun ne ovat niin näkyviä kuin ne sunnuntaina olivat. Bottaksen jarruttelu paljasti kaikille, että jollei auto hyytynyt täysin, niin käsky oli käynyt. Tallikaveri Lewis Hamilton porhalsi ohi.

F1-talli Mercedes on kokenut sen, miten voi käydä, jos tallin kuskit taistelevat voitosta keskenään toisen antamatta tuumaakaan periksi. Lewis Hamiltonin ja Nico Rosbergin yhteiselon aikana kolarointi johti pahimmillaan molempien keskeytykseen kisassa ja pienemmälläkin pahalla täyden pistepotin menetykseen. Sitä taustaa vasten määräykset on helppo ymmärtää.

Mercedes haluaa varmistaa molemmat mestaruudet ja Hamilton on kiinni kuljettajien maailmanmestaruudessa, Bottas reilusti Sebastian Vettelin takana – ja valmistajien mestaruus on koko tiimin voitto, myös Bottaksen, kuuluvat puolustelut tallimääräyksen puolesta.

Vuosituhannen alkupuolella F1 kielsi tallimääräykset kahdeksaksi vuodeksi. Vuonna 2010 ne sallittiin jälleen, kunhan ne eivät vahingoita lajin mainetta. Formulat on joukkuelaji, eikä kukaan kuski voita kisaa yksin vaan takana on aina iso tiimi. Eli yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta, eikös vaan?

Tallimääräyksiä on varmasti monentasoisia ja monenlaisia. Näkyvin ja puhuttavin muoto on Bottaksen sunnuntaina kuulemma käsky: päästä kaveri edelle. Hamiltonin reaktiot kertoivat, että hänkin haluaisi voittaa urheilullisin perustein, ei määräysten avulla. Kilpaurheilun näkökulmasta voi toki puolustella tallinkin päätöstä urheilulliseksi: mitäpä sitä ei tekisi maailmanmestaruuden eteen?

Ei se silti lajin mainetta ainakaan parantanut. Sotshissa palkintoseremoniat olivat synkät kuin hautajaiset. Onneton voittaja vakuutti, ettei hän tätä halunnut, eikä mikään ykkössija ole koskaan tuntunut näin pahalta. Mersun kakkoskuski oli kuin maansa, autonsa ja kengätkin jalastaan myynyt.

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi