Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Moottoriurheilu

Valtteri Bottas haaveilee Suomen F1-osakilpailusta – "Olen varma, että katsomot olisivat aivan täynnä"

Valtteri Bottas on valmis auttamaan, jos Suomen gp:n onnistumisen eteen voisi tehdä jotain. Kuva: Mirja Hussain

Suomalaisen autourheiluväen haaveet Formula 1-osakilpailun saamiseksi Suomeen ovat vahvistuneet sen jälkeen yhdysvaltalainen Liberty Media osti sarjan kaupalliset oikeudet pari vuotta sitten. Sarjan järjestäjät selvittävät, olisiko Suomessa mahdollista järjestää tulevaisuudessa formulakisoja.

Jos formulakuljettaja Valtteri Bottas saisi päättää, hän haluaisi Suomen osakilpailun kilpailukalenteriin.

– Olen aina sanonut, että Suomi olisi itselleni sellainen maa, jossa haluaisin ajaa Formula 1-osakilpailuja. Suomen GP olisi älyttömän hieno, mutta toki vielä kaukana realismista. Nyt siihen on kuitenkin olemassa mahdollisuus, vaikka en tiedä, kuinka iso. Mutta toivon kovasti, että se olisi mahdollista, Bottas pohtii.

Asiantuntijoiden mukaan osakilpailun saaminen Suomeen on nyt paljon realistisempaa kuin se oli muutama vuosi sitten oikeuksia pitkään hallinneen Bernie Ecclestonen aikaan. Asiantuntijat uskovat, että Liberty Media hinnoittelee esimerkiksi kisajärjestäjien osallistumismaksun kohtuullisemmaksi kuin se aiemmin oli. Ecclestonen aikaan osakilpailun järjestäminen oli kallista ja kannattamatonta, joten kilpailuja myönnettiin taloudellisesta puolesta piittaamattomampiin maihin kuten Kiinaan, Arabiemiraatteihin ja Bahrainiin. Ecclestone piti hinnat korkeina ja otti rahan sieltä mistä sen sai.

– Haluan kuitenkin painottaa, että helppoa sopimuksen saaminen ei ole. Rahoitus on yksi kaikkein suurimmista haasteista. Kyse on sen luokan urheilutapahtumasta, johon millään yrityksellä tai yksityishenkilöllä ei ole varaa. Mukaan tarvitaan koko valtiota, elinkeinoelämää ja useita ihmisiä, sanoo Suomen autourheilun kattojärjestön toimitusjohtaja Tatu Lehmuskallio.

Suomella monia kilpailijoita

Formulahaaveet ovat voimistuneet Iittiin rakentuvan Kymi-Ringin myötä. Valmistuessaan Iitin radasta tulee MotoGP:n lisäksi mahdollisesti myös F1-kelpoinen.

– MotoGP:n osakilpailun tuleminen auttaisi ja antaisi ensimakua siitä, mitä formulakisojen järjestäminen vaatisi. Keskustelu vuoropuheluna F1-organisaation kanssa on käynnissä ja kiinnostusta on ollut, Lehmuskallio sanoo.

Bottas myöntää, että olisi valmis viemään asiaa eteenpäin, jos se jollakin tavalla on mahdollista.

– Ihan päättäjillekin voin mielelläni mennä sanomaan, että hei, miten olisi tuollainen Suomen GP. Mutta tiedän kuitenkin, että asia riippuu niin monista tekijöistä, rahoituksesta sekä tietenkin siitä, onko kilpailu oikeasti kuinka taloudellisesti järkevää. Sellaisista asioista en tiedä mitään, Bottas sanoo.

Ihan päättäjillekin voin mielelläni mennä sanomaan, että hei, miten olisi tuollainen Suomen GP. Formulakuski Valtteri Bottas

Formula 1-organisaatio on Suomen lisäksi tarkastellut myös muita vaihtoehtoja, kuten Tanskaa, Hollantia, Lontoota ja Berliiniä.

– Emme vielä ota kantaa siihen, millaisia etuja Suomella olisi muihin kandidaattimaihin. Olemme vasta tekemässä selvitystä siitä, kelpaisiko Suomi kandidaatiksi. Rata tulisi ajoteknisesti olemaan kunnossa, mutta sen jälkeen pitää vielä pohtia, mitä kaikkea konsepti vaatii alueelta, ihmisiltä ja yrityksiltä. Vasta näiden jälkeen puhutaan budjetista, ja siitä, mitä teknisiä asioita osakilpailu vaatisi esimerkiksi fasiliteeteiltä ja logistiikalta. Sen jälkeen vielä valtio pitäisi saada mukaan kuvioon, Lehmuskallio sanoo.

Lehmuskallion mukaan kisakalenteri elää kuitenkin omaa elämäänsä sen suhteen, mitkä kaupungit ovat ohjelmassa ja mitkä putoavat pois.

– Kisakalenteri myös liikkuu maantieteellisesti, joten sekin vaikuttaa, millainen slotti Suomen kisalle olisi, kun klassikot kuitenkin pitää säilyttää. Kyse on niin monista erilaisista asioista.

Jos Valtteri Bottas saisi päättää, formuloita ajettaisiin tulevaisuudessa Suomessa. Kuva: Mirja Hussain

Luonto tekee Suomesta erilaisen

Bottaksen mukaan Suomi olisi GP:lle erilainen paikka kuin mikään muu kilpailukalenterin kohde.

– Luonto tekee Suomesta ainutlaatuisen paikan. Uskon, että moni yllättyisi ruuhkattomuudesta, luonnosta ja puhtaudesta sekä ihmisistä myös. Monet ulkomailla saattavat pitää suomalaisia todella ujoina ja jäärinä. Todellisuus tutustumisen jälkeen on, että suomalaiset ovatkin ihan erilaisia, Bottas kertoo.

Suomen etuja osakilpailukaavailuissa voivat olla valmis rata, mikäli se toteutuu suunnitelmien mukaan, sekä maine menestyneenä formulamaana. Suomessa seurataan formuloita väkilukuun suhteutettuna eniten maailmassa.

– Suomi on ykkösmaa formulakuskien pisteillä mitattuna. Kyseessä ei ole mikä tahansa maa, joka vain ilmoittaa, että me haluamme nyt kilpailut, Lehmuskallio sanoo.

Valtteri Bottas uskoo, että Suomen osakilpailu vetäisi paljon yleisöä.

– Täällä on niin paljon moottoriurheilufaneja, joten olen varma, että Suomessa katsomot olisivat aivan täynnä. Täällä on niin valtavasti ihmisiä, joita kiinnostaisi nähdä lajia livenä. Suomen GP olisi myös palkinto faneille.

– Lisäksi monet ystäväni ulkomailta ovat yllättyneet Suomesta, ja sanoneet tulevansa varmasti takaisin. Uskon, että Suomi houkuttelisi paljon kansainvälisiä kisavieraita, jotka olisivat valmiita palaamaan, Bottas päättää.

Lue myös: Roskaajat saavat aikasakon formulatähden duathlonkilpailussa – Valtteri Bottas Duathlon järjestetään sunnuntaina
 
Aino Kattilakoski
aino.kattilakoski@ess.fi
@
Uskotko, että F1-kisat saadaan Suomeen?
Uskotko, että F1-kisat saadaan Suomeen?
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi