Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Moottoriurheilu

Rasmus Wahlsten, 14, hallitsi kotiratansa Pippon metkut – oli ykkönen kaikissa starteissa

Karting on monelle pojalle harrastus, joka vie koko perheen mukanaan. Kysykää vaikka lahtelaiselta Wahlstenin tai lammilaiselta Kankaan perheeltä.

Lauantain näytös osoitti, että Rasmus Wahlsten, 14, on varteenotettava voittajaehdokas kotimaan kisoissa jatkossakin. Kuva: Tomi Talja

Tunnelma Pippon SM-viikonlopun avauspäivänä ei ollut haikea, vaikka radan tulevaisuuden päällä roikkuukin tummia pilviä. Kuskit kiersivät rataa niin kuin aina – kuin viimeistä päivää.

Aurinko paistoi lämpimästi ja sen kanssa hymyili kilpaa Lahden FK-kerhon Rasmus Wahlsten, joka löysi kotiradallaan mainion vauhdin.

Mukkulan koulun kahdeksasluokkalainen oli Rotax Junior Max -luokan ykkönen päivän kaikissa starteissa. Hän oli nopein aika-ajossa, voitti alkuerän, prefinaalin ja finaalin.

– Paljon paremmin ei olisi voinut mennä, 14-vuotias myhäili.

Tämä on ennen muuta Josen harrastus. Ei hänelle ajamista tuputeta. Kartingharrastajan äiti Anniina Kangas

Hän oli luokan päätösviikonloppuun lähdettäessä sarjan kokonaispisteissä viidentenä.

– Lappeenrannassa en ajanut. Kotkassa ajoin toisena päivänä ulos ja toisena kone leikkasi kiinni. Pronssiin on vielä mahdollisuuksia, mutta ei ylemmäs.

Viime kaudella lahtelainen oli Mini Max -luokassa kolmas.

Salibandy olisi helpompi

Radan varrella Rasmus Wahlstenin otteita seurasi äiti Hanna Wahlsten.

– Jännitän kovasti. Varmasti helpompi olisi olla kotona kuin täällä. Lähdössä käännän yleensä selkäni radalle. Kun autot ovat ohittaneet ekan kurvin, kysyn joltain, tuliko se sieltä ehjänä, hän kertoi.

Rasmus on kokeillut jalkapalloa, jääkiekkoa ja salibandyä, mutta karting vei mennessään.

– Siitä voi syyttää isääni Börje Wahlstenia. Hän vei Rasmuksen ensimmäisen kerran kokeilemaan kartingia. Toisaalta olisin tyytyväinen, että Rasmus harrastasi vaikka salibandyä kartingin sijaan, mutta tästä hän nauttii. Tämä tekee hänet onnelliseksi.

Kesäkuussa Rotax Euro Trophy -osakilpailussa Ruotsin Kristianstadissa lahtelainen joutui useamman auton kolariin. Yksi autoista kimmahti sivuponttonin yli Wahlstenin penkkiin ja hän sai iskun kylkeen.

– Lappeenranta siksi jäi ajamatta. Lääkäri kielsi osallistumasta.

Voitto ei tullut taistelutta. Rasmus Wahlstenia ahdistavat Miska Kaskinen (44), Joona Blomqvist (23) ja toisena ruutulipulle kiirehtinyt Matias Nuoramo (22). Kuva: Tomi Talja

Ajamista ei tuputeta

FK-kerhon Jose Kangas ajoi Mini Max -luokassa kolmanneksi. Karting on Kankaille, kuten Wahlsteneille, koko perheen harrastus. Isä Jouni Kangas toimii mekaanikkona ja äiti Anniina Kangas tukee poikaansa muuten.

Jouni, joka on ikänsä laitellut kaikenlaisia menopelejä, sanoo touhuavansa mekaanikkona oikein mielellään. Oma kilpa-autoilijan ura jäi yhteen rallistarttiin ja muutamaan kartingin kerhokilpailuun. Nyt hän pääsee poikansa siivellä nauttimaan kisatunnelmasta.

– On se niinkin, mutta tämä on kuitenkin ennen muuta Josen harrastus. Ei hänelle ajamista tuputeta.

Kankaat asuvat Lammilla, joten Pippo ei ole heille lähirata, vaikka kotirata onkin. Radan kohtalo huolettaa silti heitäkin.

– Ajallisesti Vantaa, joka on ollut tällä kaudella suljettuna, ei ole meiltä paljon kauempana kuin tämä. Sääli silti, jos tämä loppuu. Olemme saaneet Lahden kerholta paljon apua ja tärkeitä neuvoja, Jouni Kangas sanoo.

Valtanen vahvoilla

SM-pisteistä ajetaan OK ja OK junior -luokissa. OK:n viime vuoden mestari Juho Valtanen vahvisti voitolla asemiaan sarjan kärjessä.

OKj:ssa mestaruustaistelu on kiharaisempi. Sarjajohdossa päivään lähteneellä Matias Salosella ja hänen pahimmalla uhkaajallaan Samuli Mertsalmella oli huono päivä. Voittoon ajoi Tuukka Taponen ja toiseksi Henri Sääskilahti. Sarjan kärkipaikoista taistelevat Atte Salmenautio ja Hugo Heinonen olivat kolmas ja neljäs.

FK-kerhon Joonas Jääskeläinen oli OKj:ssa kahdeksas. Samaan sijoitukseen ylsi OK:ssa Heinolan Urheiluautoilijoiden Henri Lehtonen.

Kilpailut jatkuvat sunnuntaina OKj-luokan aika-ajoilla kello 10.08. Finaalit käynnistyvät kello 16.10.

Jose Kangas on Lahden FK-kerhon 12-vuotias kuljettaja Lammilta. Tallin henkilöstöön kuuluvat äiti Anniina ja mekaanikko-isä Jouni Kangas. Kuva: Janne Urpunen

Lue myös: Volvo ei pettänyt toista kertaa Lahti Historic Rallyssa – Jari Kankaanmäki juhli voittoa
 
Janne Urpunen
janne.urpunen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi