Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Moottoriurheilu

Lahti Historic Rallyn viime vuoden voittaja tämän vuoden reitistä: "Vaativin kilpailureitti mitä olen ajanut Lahdessa"

Viime vuoden voittaja Mika Turkki on ajanut Lahti Historic Rallyssa kaksitoista kertaa, joten ratamestarin saamilla kiitoksilla on vertailupohjaa. Kaksipäiväiseen Historic-ralliin startattiin perjantaiaamuna.

Lahti Historic Rally starttasi tänään Lahden Satamasta. Kuva: Elena Liseytseva

Perjantaina Lahti Historic Rallyn ensimmäisenä päivänä Mika Turkki kaasutti Lahden satamasta muita karkuun aamukymmeneltä. Viime vuoden voittaja voi saada lähtönumerostaan jotain hyötyä kuivilla päijäthämäläisillä sorateillä. Ainakaan edessä ajavat eivät pöllytä tietä.

Tämänvuotisen Lahti Historic Rallyn reitti on muuttunut viime vuodesta 80-prosenttisesti. Viime vuonna ajettiin sekä Orimattilan että Lammin suunnalla, kun taas tällä kertaa suunnataan molempina päivinä Lahdesta Lammille päin.

– Ratamestari on tehnyt loistavaa työtä ainakin minun silmissäni. Vaativin kilpailureitti mitä kahdentoista Lahti Historic Rallyn aikana olen ajanut, Mika Turkki sanoi ennen rallin alkua.

Turkki ei uskalla lähteä suoraan tavoittelemaan voittoa, mutta kolmen kärkeen olisi tarkoitus päästä.

– Olen ollut täällä kaksitoista kertaa aikaisemmin ja kuusi kertaa podiumilla, niin se on tavoite tänäkin vuonna. Se vaatii nappionnistumista ja vähän kavereiltakin apua todennäköisesti, mutta se on tähtäin tietenkin.

Pölyä vai tuulta?

Olosuhteet vaikuttavat tänä vuonna tasapuolisilta, mutta pölyävä tie voi vaikeuttaa ohittamista. Jos keli on tuulinen, sitä ongelmaa ei ole.

– Tuulesta se on kiinni. Jos kuljettajat menevät yhtä kovaa, että minuutti on eroa, haihtuuhan pöly. Jos ajaa toisiaan kiinni, pölystä on haittaa. Ei siellä ohi pääse, se on ihan varma. Sata metriä on niin kovaa pölyä, ettei varmaan onnistu, Ford Sierra Cosworthilla ajava Turkki sanoi ennen kilpailua.

Periaatteessa kiinni ajettu voisi päästä ohi vaikka risteyksessä, mutta harva kuski katselee taaksepäin pölypilveen.

– Yleensä edellä menevä ei näe taakse. Siellä mennään melkein läpät silmillä kovaa karkuun, sanoo pitkän linjan rallimies Heikki Westerlund.

Rakas SM-sarjan auto

Yli 40 vuotta rallia ajanut Westerlund on harrastanut Historicia vasta kuusi vuotta. Lahti Historic Rallyssa hän kurvailee kotikulmillaan Lammilla. Ajokkina on sama Opel Manta 2.0 E, jolla hän voitti Suomen mestaruuden vuonna 1994. Sittemmin SM-sarjan Mantasta on tullut Historic-auto.

– Se on minulle rakas auto. Se oli kotoa pois aika pitkään. Kuusi vuotta sitten löysin sen takaisin. Ajettiin sillä 1989–96 SM-sarjaa, Westerlund muistelee.

Westerlundin tavoitteena on nauttia kaksipäiväisestä Lahti Historic Rallysta.

– Reitti on tosi makea. Ei siellä saa käsi täristä kauheasti, jos meinaa podiumille ajaa. Minullahan ei ole mitään mahdollisuuksia sinne. Eka tavoite on päästä maaliin ja nautiskella hienoista teistä, Westerlund ennakoi ennen rallin alkua.

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi