Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Moottoriurheilu

Pieni tytär saa Jyväskylän MM-rallin voittajan Esapekka Lapin unohtamaan heti kiihkeät rallipolut

Esapekka Lappi voitti MM-rallin Jyväskylässä heinäkuun lopulla. Nyt Lappi haluaa itse hieman rauhoittua.

Vasta Jyväskylän MM-rallin jälkeen alkoi vähitellen tajuta, mitä tuli tehtyä, Esapekka Lappi sanoo. Kuva: Heikki Saukkomaa

Esapekka Lappi ei taida aivan äkkiä liittyä monacolaistuneiden autourheilijoiden joukkoon, vaikka nuoren miehen ralliura jatkaa johdonmukaista nousuaan. Matkapäiviä on puolet vuodesta, mutta kotitukikohta pysyy Pieksämäellä.

- Ei Pieksämäen nimeä kehtaa ruveta tuolla maailmalla kääntämään englanniksi. Sanon että tulen pienestä kaupungista. Mutta tänne on kiva tulla, kun täällä saa olla rauhassa. Vihaan ruuhkia, mutta täällä tietää, että kauppaan pääsee viidessä minuutissa. Mulla ei kestäisi hermo suurkaupungeissa, Lappi kertoo.

- En ole semmoinen, joka haluaisi jetset-elämää ja glamouria. Täällä on kaverit ja tuttavat, ja myös puolisolle on tukiverkosto lähellä, kun mummot ja papat ja puolison ystävät asuvat täällä.

Jyväskylän MM-rallin loistavan voiton jälkeen Esapekka Lappi pääsi muutamaksi päiväksi kotiin vetämään henkeä ennen Saksan MM-rallin testejä. Ajatukset saa irti rallista ja voiton jälkeisestä myllerryksestä yllättävän helposti.

En koe itseäni sen ihmeellisemmäksi kuin kukaan muukaan.

- Aika täysin nykyään, sen jälkeen kun tytär syntyi. Sillä minuutilla, kun hänet näkee, muut asiat unohtuvat. Tyttö on ollut kaikilta muiltakin osin, mutta myös tällä tavoin sellainen kultakimpale mulle.

Esapekka Lapin ja hänen kihlattunsa Pinja Mökkösen tytär Felissa on vuoden ja neljän kuukauden ikäinen.

- Totta kai ikävä on kova, kun hän kasvaa koko ajan ja isä tulee hänellekin tärkeämmäksi. Kun Jyväskylään valmistauduttaessa sain olla enemmän kotona, hänellä oli nyt ensimmäistä kertaa kova ikävä.

Kotona ollessa rallikuskin aika kuluu tavallisessa elämässä, perheen parissa ja tyttären kanssa leikkiessä, tuttavien luona kyläillessä. Fyysistä kuntoa on pidettävä yllä, lenkeillä ja salilla - varsinkin keskivartalon lihasten on oltava kunnossa ralliteiden hypyissä.

"Haluan myös itse rauhoittua"

Seuraavaan ralliin valmistaudutaan katsomalla videoita edellisvuosien erikoiskokeilta.

Vaikka Pieksämäeltä on matkaa maailmalle, Lapin kannalta on etu, että työnantaja on nyt lähellä. Tommi Mäkisen vetämä Toyota-talli toimii Keski-Suomen Puuppolassa.

- Ylimääräinen reissaaminen on vähentynyt. Skodalla ollessa meni tehtaalla käyntiin kolme päivää, nyt pääsen ajelemaan illalla kotiin.

Esapekka Lapin tuntevat kuvailevat häntä miltei samoin sanoin: työssään hyvin analyyttinen ja keskittynyt, ihmisenä mukava ja vaatimaton.

- Ehkä voisin olla vieläkin vaatimattomampi. En koe itseäni sen ihmeellisemmäksi kuin kukaan muukaan. Mulla on vain erilainen työ ja sillä sipuli. Nyt Jyväskylän voiton jälkeen räjähti tämä julkisuus, mutta se vain kuuluu tähän työhön. Monista pienistä tapahtumista on jo kieltäydytty. Tässä en ole enää niin vaatimaton, haluan myös itse rauhoittua. Perhettä ja vanhempia haluttaisiin paljon jututtaa, mutta haluan pitää yksityiselämän aikalailla irrallaan työstä.

Esapekka Lappi vuonna 2001. Karting opetti ajolinjoja ja kisapaineen sietoa. Kuva: Juha Poutanen

Esapekka Lapin ura on edennyt määrätietoisesti ja johdonmukaisesti parin vuoden pykälissä. Viime vuosi toi WRC2-maailmanmestaruuden ja kirkkaana tavoitteena on jo vuosia ollut myös kuninkuusluokan maailmanmestaruus.

- En näe, että se tapahtuu välttämättä ihan heti, Lappi sanoo.

- Koko ajan on tehty kovasti töitä sen eteen, että tulisin nopeammaksi ja varmemmaksi. Keskitytään aina kehittämään yhtä asiaa kerrallaan. Nyanssit ovat WRC-tasolla niin pienet.

Ensimmäinen WRC-kisan voitto tuli pikemmin kuin odotettiin, mutta kilometrejä ja kokemusta tarvitaan vielä paljon lisää, Lappi sanoo.

- Saksan kisa palauttaa kyllä taas maan pinnalle. Se on niin kaukana mun mukavusalueelta kuin voi olla. Ei se asfaltti sinänsä, mutta kun se asfaltti on niin likainen. Tiet kulkevat peltojen ja viinitarhojen välissä ja tielle tulee mahdottomasti multaa. Siihen vähän vettä ja tulee sairaan liukasta.

- Yksi pieni virhe ja koko ralli on siinä.

Esapekka Lappi

Tavoitteena terävin kärki

Esapekka Lappi on 26-vuotias ralliautoilija.

Hän on kotoisin Pieksämäeltä ja asuu yhä paikkakunnalla.

Perheeseen kuuluu avopuoliso ja viime vuonna syntynyt tytär.

Lappi voitti Jyväskylän MM-rallin heinäkuun lopussa Toyotan WRC-autolla.

Jyväskylä oli vasta Lapin neljäs MM-ralli WRC-luokassa. Sardiniassa kesäkuussa hän oli neljäs.

Esapekka Lappi voitti viime vuonna Skodalla pienemmän WRC2-luokan maailmanmestaruuden.

Hän voitti myös Jyväskylän MM-rallin WRC2-luokassa kahtena edellisvuonna.

Lappi aloitti autourheilun jo lapsena karting-autoilla.

Hän haaveili nuorempana formula-autoista, mutta ralli oli halvempaa.

Martti Ripaoja

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Moottoriurheilu

Näytä seuraavat

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X