Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Moottoriurheilu

Jyväskylän MM-ralli vs. Iitin MotoGP: vertailussa petipaikkojen määrä ja kävijöiden matkabudjetit

Vuonna 2013 tehdyn tutkimuksen mukaan Jyväskylän MM-ralli jättää maakuntaan kaikkiaan 14,7 miljoonan ja Suomeen 17 miljoonan tulot. Taloudellisten vaikutusten tutkimus uusitaan tänä vuonna. Kuva: Heikki Saukkomaa

Iitin KymiRingillä kesästä 2019 eteenpäin ajettava ratamoottoripyöräilyn MotoGP-kilpailu nousee kamppailemaan yleisömäärältään Suomen suurimman vuosittain järjestettävän urheilutapahtuman tittelistä yhdessä Jyväskylän MM-rallin ja Kuninkuusravien kanssa.

Arvioiden mukaan KymiRingin kisaviikonlopulle voidaan odottaa noin 100 000 kisavierasta.

Jyväskylän MM-ralli on tällä hetkellä Pohjoismaiden suurimpia vuosittaisia yleisötapahtumia. Tarkkaa kisavieraiden määrää tuoreimmasta, heinäkuun viimeisenä viikonloppuna ajetusta Neste Rallista ei ole vielä saatavilla, mutta pelkästään Jyväskylän Paviljongin kisakeskuksessa kävi viikonlopun aikana noin 60 000 ihmistä. Harjun torstai-illan yleisöerikoiskoetta seurasi 16 000 ihmistä.

Tutkimus: MM-rallikansa jättää maakuntaan kaikkiaan 14,7 miljoonaa euroa

Keski-Suomessa jo 67. kerran ajettu kilpailu on maakunnan ja Jyväskylän seudun merkittävin vuosittain järjestettävä yksittäinen tapahtuma.

Vuonna 2013 tehdyn tutkimuksen mukaan rallikansa jättää maakuntaan kaikkiaan 14,7 miljoonan ja Suomeen 17 miljoonan tulot.

- Jyväskylän seudulla puhdas matkailullinen osuus on noin 10 miljoonaa euroa. Taloudellisen vaikuttavuuden lisäksi tapahtuman maailmanlaajuinen media-arvo on erittäin merkittävä Jyväskylän seudulle ja koko Keski-Suomelle, huomauttaa Jyväskylän kaupungin viestintäjohtaja Helinä Mäenpää.

Tämän kesän Neste Rallissa oli mukana 450 akkreditoitunutta median edustajaa, joista 70 prosenttia tuli ulkomailta.

Yöpyjille tarjolla tuhansia petipaikkoja

Mäenpään mukaan MM-ralli tuo Jyväskylän seudulle (Jyväskylä, Laukaa, Muurame, Hankasalmi, Toivakka ja Uurainen) noin 100 000 vierasta vuosittain. Päiväkävijöiden osuus on arviolta noin puolet.

Rekisteröityneitä yöpymisiä kertyy rallien aikaan noin 37 000, joista 7 000 ulkomaalaisten kisavieraiden nimissä.

Keski-Suomessa on tarjolla 8565 vuodepaikkaa, joista valtaosa sijaitsee noin tunnin ajomatkan sisällä Jyväskylästä. Petimäärää pystytään laajentamaan yksityismajoituksen avulla.

Lahti Region on arvioinut, että tunnin automatkan sisällä KymiRingistä on noin 20 000 vuodepaikkaa. Toisin kuin Jyväskylän seudun lukemassa, mukaan on laskettu koulumajoitus 6 000:lle ja yksityismajoitus 2 500 hengelle.

Millaisella matkabudjetilla liikenteeseen?

Vuonna 2016 teetetyn tulo- ja työllisyystutkimuksen mukaan Jyväskylän seudulla yöpyvä suomalainen matkailija käyttää koko reissunsa aikana rahaa keskimäärin 126 euroa. Alueella yöpyvä ulkomaalaisen matkabudjetti on keskimäärin 373 euroa. Tutkimuksessa ei ole laskettu erillistä vuorokausikohtaista rahankäyttömäärää.

Jyväskylän seudulla päiväreissun muodossa piipahtavien kävijöiden keskimääräinen rahankäyttö on 38 euroa.

Lahti Region on asettanut odotusarvoksi, että KymiRingin osakilpailun yhteydessä Lahdessa yöpyvä majoittuja käyttää vuorokaudessa rahaa 160 euroa. Päivämatkalaisen kukkaron odotetaan kevenevän 60 eurolla.

Vertailu on osittain haastavaa

Kahden suuren moottoriurheilutapahtuman viralliset vertailuarvot saadaan ensimmäisen kerran vasta loppukesästä 2019, kun myös Suomen MotoGP-kilpailu on saanut tulikasteensa.

Jyväskylän viestintäjohtaja Mäenpää muistuttaa, että rinnakkain vertailu on haastavaa, koska pitkät perinteet omaavaa MM-rallia ajetaan ympäri Keski-Suomea. KymiRingin rata sen sijaan on ja pysyy samassa paikassa.

Ratamoottoripyörien pärinää saadaan odottaa vielä kaksi vuotta, mutta Jyväskylä isännöi MM-ralleja jälleen ensi kesänä.

Mäenpää on iloinen sorateiden gladiaattoreiden vuosittain toistuvasta rantautumisesta Keski-Suomeen. Neste Ralli on paitsi massiivinen matkailutapahtuma myös erinomainen alusta muun elinkeinoelämän kehittämisen näkökulmasta.

- Kaupunki osaltaan rakentaa ja kehittää sekä järjestää olosuhteita ja infraa siten, että tapahtuma on mahdollista järjestää onnistuneesti. Kaupunki osallistuu tapahtumaan myös taloudellisesti, ja uusi sopimus tehty vuosille 2018, 2019 ja 2020.

Aleksi Sammalisto
aleksi.sammalisto@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi