Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Moottoriurheilu
Janne
Urpunen
janne.urpunen@ess.fi

Formulatuntija Erkki Mustakari: Bottaksella täydet mahdollisuudet ajaa tällä kaudella mestariksi

Valtteri Bottas ja Lewis Hamilton ovat kisanneet kauden alkupuoliskon hyvässä hengessä ja hyvin tuloksin. Kuva: Andrej Isakovic

Formula 1 -kausi on puolimatkan krouvissa. Kun kymmenen kilpailua on ajamatta, Valtteri Bottas on sarjassa kolmantena, vain 23 pistettä MM-sarjaa johtavasta Ferrarin Sebastian Vettelistä.

Kauden alkuvaiheessa spekuloitiin sillä, että vaikka vuoden sopimus Mercedeksen kanssa on Bottakselle hieno mahdollisuus, se sisältää suuria riskejä, jos hän jää radalla ja varikolla pahasti tallikaverinsa, kolminkertaisen maailmanmestarin Lewis Hamiltonin varjoon.

Kauden ensimmäinen puolikas on osoittanut, että pelot ovat turhia. Lahtelainen on pärjännyt Hamiltonille niin kilpailuissa kuin aika-ajoissakin, vaikka MM-sarjassa eroa on englantilaisen eduksi 22 pistettä.

- Bottas on kolmesta kärkikuljettajista ainoa, joka on jäänyt yhdessä kilpailussa kokonaan pistettä auton hajottua. Jos hän olisi pysynyt ajamaan Espanjassa normaalin kilpailusuorituksensa, hänellä olisi vähintään 15 pistettä enemmän ja hän olisi aivan Hamiltonin ja Vettelin kannassa, pitkänlinjan formula-asiantuntija Erkki Mustakari muistuttaa.

Uskon, että Mercedes sorvaa Bottaksen kanssa sopimuksen jo elokuussa. F1-asiantuntija Erkki Mustakari

Tallikaverusten aika-ajokamppailut ovat Hamiltonin eduksi 6-4. Hamiltonia pidetään yleisesti lajin parhaana aika-ajokuljettana. Kaikkien aikojen paalupaikkatilastossa hän on vain yhden paalun päässä tilastoykkösestä Michael Schumacherista.

- Kaikki puhuvat, että Hamilton on paras, mutta suomalainen on lyönyt hänet jo kauden tässä vaiheessa neljästi. Se on todella kova juttu, Mustakari sanoo.

Bottas on hämmästyvän nopeasti päässyt sinuiksi auton ja tiimin toimintatapojen kanssa.

- Valtterin valtti on se, että hänellä on kyky tehdä analyyttisesti töitä tallin kanssa ja etsiä kaikki keinot, jolla auton suorituskyky saadaan paremmaksi. Kaikki on käynyt niin nopeasti, että se on yllättänyt tallin johdon. Valtteri oppi Williamsilla, kuinka tärkeä on olla kehitystyössä mukana. Moni nuori kuljettaja jättää kehitystyön tallin insinöörien huoleksi. Valtteri on rauhallinen kaveri, joka osaa keskittyä oikeisiin asioihin, eikä kiukuttele turhasta, Mustakari näkee.

Ennen Silverstonen kisaa spekulaatioissa on jaettu ensi kauden tallipaikkoja. Huhuissa Vetteliä ollaan tuomassa Mercedekselle.

Mutta miksi niin tapahtuisi? Bottaksessa ja Hamiltonissa Mercedeksellä on toimiva tandemi. Sillä tandemilla on kauden tässä vaiheessa ajetttu valmistajien MM-sarjassa 55 pisteen (330-275) ero Ferrariin.

- Ja tandemi vain vahvistuu, kun ilmoitetaan, että nämä kuljettajat jatkavat. Kahden kuljettajan välisellä kemialla on iso merkitys tuloksiin. Uskon, että Mercedes sorvaa Bottaksen kanssa sopimuksen jo elokuussa, kun sarja jää tauolle. Eri asia on, koska asia julkistetaan.

Vetteliä Mustakarin on vaikea nähdä ainakaan Bottaksen korvaajana.

- En tiedä Valtterin palkkapyynnöstä, mutta voisin kuvitella sen olevan pienempi kuin nelinkertaisella maailmanmestarilla.

Mutta saako Bottas tällä kaudella Mercedeksellä täyden mahdollisuuden ajaa maailmanmestaruudesta? Erkki Mustakari uskoo, että ratti on tässä vaiheessa kautta tukevasti lahtelaisen omissa käsissä.

- Ferrarista on tullut Mercedekselle vakava haastaja. Ehkä tulee vielä sellainen tilanne, että Mercedes pyytää jompaa kumpaa kuljettajaa auttamaan toista taistelussa maailmanmestaruudesta. Uskon, että kolme seuraavaa kilpailua ratkaisee tässä suhteessa paljon. Jos Valtteri ajaa tasollaan, ja Hamiltonilla on parissa kisassa epäonnea, Valtteri on äkkiä edellä. Sen jälkeen hän on etulyöntiasemassa.

Janne Urpunen
janne.urpunen@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X