Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Moottoriurheilu

Valtteri Bottas piipahti koulussa kertomassa F3-kuninkuushaaveista

Valtteri Bottas kertoi Nastolassa koululaisille F3-suunnitelmistaan.

Nastolalaisilla kouluilla nähtiin eilen harvinainen vieras. Formula Renault 2,0-luokan Pohjois-Euroopan ja koko Euroopan mestaruuden kuluneella kaudella voittanut nastolalainen Valtteri "Vale" Bottas viihdytti torstaina Männistön ja Kukkasen koulun yläkoululaisia kertomalla moottoriurheilu-urastaan ja tulevaisuuden suunnitelmistaan.

Bottas ajoi Formula Renault -sarjoissa 26 lähtöä, voitti niistä 17 ja ajoi 20 paalupaikkaa.

- Alkavalla kaudella on luokanvaihto edessä, kun siirryn F3-luokkaan. Sopimusta ei ole vielä allekirjoitettu ART-tallin kanssa, mutta hyvältä näyttää. Olen saanut Mika Häkkisen mukaan taustajoukkoihini, mikä on iso juttu.

- Tällä hetkellä suoritan varusmiespalvelusta Hennalan Urheilukoulussa, joka päättyy maaliskuussa, Bottas päivitti kuulumisiaan.

19-vuotias Bottas on suorittanut peruskoulunsa Nastolan Kukkasen koulussa ja niinpä vierailu vanhaan opinahjoon tuntui nostalgiselta. Erityiset kiitokset sai vanha luokanvalvoja ja liikunnanopettaja Pertti Arvaja.

- Kouluajan parhaita kokemuksia olivat Pertin pitämät liikuntatunnit ja kiekkopelit. Autourheilussa hyvä kunto on tosi tärkeä juttu, sillä ajaminen on mielettömän rankkaa. Jos kädet menee hapoille, ei pysty ajamaan. Moni luulee, että autourheilussa riittää, kun vaan rattia kääntelee ja kaasua painaa. Nyt kun panokset kovenevat, olen huomannut, että tekemistä riittäisi vielä oman kunnon suhteen. Aionkin keskittyä palvelusaikana pääasiassa fysiikkatreeneihin, Bottas kertoi.

Kova kilpailu

F3-luokka on Bottakselle vain välitavoite. Tulevaisuuden suunnitelmissa siintää jo ura moottoriurheilun kuninkuusluokan, Formula 1-sarjan kuljettajana.

- Tietenkin se on haaveena. Realistista Formula ykkösiin siirtyminen olisi aikaisintaan parin, kolmen vuoden kuluttua. Kaikki on kiinni lähivuosista. F3-luokassa on todella tiukka kilpailu, eikä kukaan ole voittanut sarjaa tulokasvuotenaan. Ensimmäisenä vuonna sijoitus kokonaispisteissä kolmen parhaan joukossa olisi jo tosi kova saavutus, Bottas arvioi.

Suomalainen sisu

Kukkasen koulun vararehtori Marjaleena Taitonen opetti Bottakselle matematiikkaa kouluaikoina. Taitosen mukaan Bottaksesta näki jo seitsemännellä luokalla, että hän on määrätietoinen ja kova tekemään töitä unelmiensa eteen.

- Ja luonteeltaanhan Valtteri oli silloin melkoisen villi, mutta ei missään tapauksessa mikään häirikkö. Katson aina Valtterin kisat televisiosta. Olen ylpeä siitä, että entisestä oppilaasta on tulossa tähti. Vaikka asia ei olekaan niin, niin opettajasta aina vähän tuntuu, että siinä on omaakin ansiota, kun joku vanha oppilas pärjää elämässään, Taitonen muotoili.

Bottasta entisten opettajien puheet hymyilyttivät.

- No eihän se koulu tainnut silloin kovin paljoa kiinnostaa. Nyt esimerkiksi englannin kielen taitoa osaa arvostaa aivan eri tavalla, kuin silloin kun istui tunneilla. Sitä kun puhutaan autourheilumaailmassa kaikkialla, Bottas muotoili.

Bottas ei pidä itseään villikkona, vaan enemmän tyypillisenä suomalaiskuljettajana.

- Villiys kuului varmasti silloin kouluaikoina ikäänkin. Kuskina minussa on paljon perussuomalaisia piirteitä, kuten keskittyminen, rauhallisuus ja periksiantamattomuus. Kun tekee paljon töitä, niin pärjää, Bottas arvioi.

Bottaksen koulukierros päättyi kunnantalolle, jossa Nastolan kunta palkitsi hänet Euroopan mestaruudesta 2000 euron kannustusstipendillä.

Olen ylpeä siitä, että entisestä oppilaasta on tulossa tähti.

ESS-Heidi Nikunen

Valtteri Bottas

Syntynyt: 28.08.1989

Kotipaikka: Villähde, Nastola

Seura: Lahden FK-Kerho

Talli: Motopark Academy

Lisenssi: Kansainvälinen Grade C

Koulutus: Autoalan perustututkinto, ajoneuvoasentaja

Harrastukset: Hiihto, lenkkeily, jääkiekko, rullaluistelu

Saavutukset Formula Renault-luokassa: 2008 2.0-litraisten Eurocupin voittaja, NEC:n voittaja; 2007 NEC:n kolmas, 2.0 UK Winter Serie -sarjan voittaja.

Saavutukset kartingissa: AKK:n vuoden kartingkuljettaja 2006, 3 SM-kultaa (ICAJ, ICA, FA), 2 PM-mitalia (pronssi ja hopea), Viking Trophyn voitto ja yksi hopea (ICA, ICAJ), ICAJ luokan EM-karsintavoitto, FA-luokan MM-kisoissa 8:s, FA-luokan EM pisteitä, FA-luokan voitto WSK-sarjassa.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi