Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koripallo

Suomeen palannut Shawn Huff asettui aloilleen – "Susijengi on edelleen unelma, joka vain jatkuu ja jatkuu"

Suomeen palannut Shawn Huff nauttii edelleen koripallon pelaamisesta. Pelit maistuvat niin liigassa kuin maajoukkueessakin. Huff tuo keskiviikkona Seugullsin Lahti Basketballin vieraaksi.

Seagullsin paidassa kotimaisiin peleihin palannut Shawn Huff ei ole pelannut Lahdessa sitten Urheilutalon ja kauden 2003 -04. Kuva: Jussi Nukari / LEHTIKUVA

Koripalloilija Shawn Huff, 35, vastaa Helsingissä puhelimeensa kiireisenä ja hieman hengästyneenä. Puuskuttavaan hengitykseen on selvä syy.

– Laittoi vähän hengästyttämään, kun olin menossa fillarilla auttamaan yhtä meidän jenkkipelaajaamme päiväkotiasioissa. Koitan nyt suomalaispelaajana jeesata vahvistuksiamme, koska tiedän, millaista on asua ulkomailla, Huff sanoo.

Huffin perheen arki on myös kiireistä. Siitä pitävät huolen 6- ja 3-vuotiaat energiset lapset sekä isän ja äidin omat kiireet. Kuulaista syyskeleistä ei ehdi juuri nauttia.

Tämä on Shawn Huffille ensimmäinen syksy Suomessa 15 vuoteen. Enää perhe ei pakkaa matkalaukkujaan, vaan pysyvä koti löytyy nyt Vuosaaresta.

Lähestyvä kouluikä toi perheen Suomeen

Kun Huff lähti Korisliiga-kauden 2003–04 jälkeen vuonna 2004 Yhdysvaltoihin Valparaison yliopistoon, ei hän tiennyt matkan kestävän 15 vuotta. Neljän Amerikassa vietetyn vuoden jälkeen Huff pelasi ansiokkaan ammattilaisuran muun muassa Kreikan, Italian, Ranskan ja Saksan pääsarjoissa.

Miltä Suomen syksy on tuntunut?

– Rehellisesti pitää sanoa, että mukavaa on ollut. Sää ei haittaa, koska se on hyvin pitkälti pukeutumiskysymys, liki parimetrinen laituri naurahtaa.

Asettuminen Suomeen on sujunut toistaiseksi hyvin. Käytännön asioissa on silti riittänyt hommia.

– Totta kai tämä on ollut iso muutos, mutta se on ollut samalla myös tervetullut muutos. Lasten päiväkotihommat, vaimon urheileminen ja koulunkäynti plus omat pelikiireet on yhtälö, jossa riittää pähkäiltävää. Onneksi meillä on laaja tukiverkko. Se jeesaa tosi paljon, Huff sanoo.

Pari viimeistä vuotta Huff pelasi Saksassa Frankfut Skylinersin riveissä. Ajatus Suomeen tulosta vahvistui entisestään viime kauden aikana.

– Alusta asti oli selvää, että kun vanhin lapsi lähestyy kouluikää, niin viimeistään silloin tulemme takaisin. Nyt lapsi ehtii käydä eskarin ennen kuin koulutaival alkaa. Tämä päätös on ollut hyvä sekä perheen että itseni kannalta.

Koripallo on muuttunut paljon – myös Suomessa

Huff solmi Helsinki Seagullsin kanssa peräti kolmen vuoden sopimuksen.

– Minulla on ollut aina Gullsin organisaation kanssa hyvät välit. Kun Gullsit on tällä hetkellä ainoa liigaseura pääkaupunkiseudulla, valinta oli helppo. On hienoa päästä pelaamaan taas Stadissa. Jos olisin valinnut jonkun muun seuran, niin se olisi vaatinut taas muuttoa. Sitä rumbaa en perheelle enää halunnut. Viimeksi pelasin Helsingissä, kun olin 16-vuotias junnu, Tapiolan Hongasta maailmalle ponnistanut Huff kertoo.

Seagulls on pelannut nyt kolme kamppailua, joista se on voittanut kaksi. Huff myöntää koripallon muuttuneen hurjasti 15 vuoden aikana.

– Koska laji on kehittynyt globaalistikin huimasti, niin sama juttu on tapahtunut myös Suomessa. Liigan taso on noussut. Jokaisella sektorilla on tapahtunut edistystä. Korisliigassa on tukku hyviä joukkueita ja mielenkiintoisia pelaajia on vaikka kuinka paljon. On hauskaa taas olla mukana tässä sirkuksessa.

Ensimmäistä kertaa Lahti Energia -areenalle

Pitkä maailmankiertue kasvatti Huffia ihmisenä. Hän on kiitollinen kaikesta kokemastaan.

– Se on avartanut mieltä. On ollut kerrassaan hienoa nähdä erilaisia kulttuureita. Vaikka ihmiset ovat tavallaan hyvin erilaisia, niin silti meissä on paljon samaa. 15 vuoden matka on kasvattanut rakkautta kotimaatani kohtaan suuresti. Meillä on Suomessa asiat aika hemmetin hyvin, Huff muistuttaa.

Huff on toiminut Suomen koripallomaajoukkueen eli Susijengin kapteenina vuodesta 2015 lähtien. Huff on pelannut toiseksi eniten maaotteluita (194) heti joukkuekaverinsa Tuukka Kotin (220) jälkeen.

– Susijengi on edelleen unelma, joka vain jatkuu ja jatkuu. On aina yhtä jännittävää ja hienoa pukea paita päälle. Koripalloilullisesti kaikki pelaajat ovat mukana, koska he haluavat nauttivat ja menestyä. Se on niin arvokasta, että sitä ei pysty mittaamaan rahassa.

Huff tuo joukkonsa keskiviikkona Lahti Basketballin vieraaksi. Edellisestä Lahdessa pelatusta korismatsista on ehtinyt vierähtää jo tovi.

– Kaudella 2003–04 se tapahtui viimeksi. Silloin pelattiin legendaarisessa Urheilutalossa. Uudessa hallissa olen nähnyt yhden ottelun, mutta yhtään en ole pelannut. Tulee mielenkiintoinen taistelu. LaBalla on hyvä jengi. Kauhajoelta yksikään joukkue ei vahingossa hae voittoa, Huff muistuttaa.

Lahti Basketball-Seagulls, Korisliigan ottelu Lahti Energia -areenassa keskiviikkona kello 18.30.

Kuka?

Shawn Huff

Syntynyt: 5. toukokuuta 1984 Helsingissä.

Pelipaikka: Heittävä takamies / pieni laitahyökkääjä.

Pituus ja paino 198 cm / 95 kg.

Seurat: Torpan Pojat, Espoon Honka, Valparaiso, Maroussi BC (Kreikka), Kavala BC (Kreikka), Fulgor Libertas Forlí (Italia), Guerino Vanoli Basket (Italia), Orlandina Basket (Italia), Riesen Ludwigsburg (Saksa), ESSM Le Portel (Ranska), Skyliners Frankfurt (Saksa) ja Seagulls

194 A-maaottelua ja niissä 1658 pistettä.

Maajoukkueen kapteeni.

Eerikki Lyytikäinen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi