Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koripallo

Vesa Mäkäläinen uskoo omien nuorten läpimurtoon myös Korisliigassa

Kapteeni on Lahti Basketballin johtaja ja isähahmo. "Ainakin urheilullisesti nuoret tulevat pärjäämään mainiosti."

"Vaikka nyt edessä on kovempia pelejä, niin pelkäämällä ei niissä pärjää", konkari Vesa Mäkäläinen sanoo. Kuva: Mirja Hussain

Koripalloilija Vesa Mäkäläinen on vaikuttava ilmestys. Kun Mäkäläinen saapuu keskustassa sijaitsevaan lounasravintolaan, muiden asiakkaiden päät kääntyvät ja katseet hakeutuvat tiukasti yläviistoon. Mäkäläinen on tasan kaksi metriä pitkä ja hänen kroppansa on täyttä rautaa, lähes dynamiittia. Aina iloisella päällä oleva herrasmies hymyilee ja nauraa alati. Puhetyyli on värikästä ja lennokasta.

33-vuotias Mäkäläinen vaikuttaa yhtä iloiselta kuin lapsi lelukaupassa.

Hyväntuulisuuteen on myös syynsä. Lahti Basketballin seurahistorian ensimmäinen Korisliiga-kausi on aivan nurkan takana. Siinä prosessissa Mäkäläisellä on ollut suuri rooli, joka pitää sisällään paljon muutakin kuin pelillisiä asioita.

Viime kesänä ja alkusyksyn aikana hän on auttanut monin eri tavoin lahtelaisryhmän päävalmentajaa Petri Vellingiä. Jos Velling on halunnut mielipiteen jostain jenkkipelaajasta, on Mäkäläinen ollut apuna. Jos vastuuluotsi on kaivannut kommenttia LaBan tulevan kauden puolustuskonseptista, Mäkäläisen puhelin on soinut.

Melkein kuin apuvalmentaja

Kun LaBalla ei ainakaan vielä ole ollut nimettyä kakkosvalmentajaa, voisi Mäkäläistä aivan hyvin tituleerata apukoutsiksikin.

– En ole kokenut mitenkään häiritsevänä sitä, ettei meillä ole ollut kakkosvalmentajaa. Olen ollut mielelläni ”Pepen” apuna, kun hän on kysynyt mielipidettäni esimerkiksi siihen, minkälainen hyökkäys sopisi meille parhaiten. Olen halunnut tuoda omaa kokemustani mukaan. Totta kai olen kapteenin ominaisuudessa myös eräänlainen linkki valmennuksen ja pelaajiston välillä, Mäkäläinen sanoo.

Mäkäläinen on aikoinaan palkittu Korisliigassa useita kertoja vuoden puolustuspelaajana. Ei ole mikään salaisuus, että sen alan eksperttiä käytetään joukkueessa häikäilemättä hyväksi.

– Olemme käyneet Vellingin kanssa tarkkaan läpi, miten puolustamme palloscreen-tilanteet. Meillä osuu Pepen kanssa korisnäkemys aika lailla yksiin, Mäkäläinen korostaa.

Mäkäläinen haluaa kuitenkin saman tien painottaa, ettei hän ole kaudella mikään pelaajavalmentaja, vaan pelkkä pelaaja. Rooli on siinäkin tehtävässä normaalia pelaajaa kattavampi.

– Pyrin auttamaan joukkuetta voittamaan. Kunhan pystymme maksimoimaan jokaisen pelaajan potentiaalin, niin silloin olemme vahvoilla.

Kapteeni Vesa Mäkäläinen on linkki valmennuksen ja pelaajien välillä. Kuva: Mirja Hussain

Nuorille vinkkejä tarvittaessa

Hyppy divisioonasta Korisliigaan on iso. LaBasta löytyy pääsarjakokemusta, mutta ryhmässä on myös pelaajia, joilla ei ole plakkarissaan ainuttakaan Korisliiga-ottelua. Mäkäläinen aloittaa nyt 12:nnen kautensa Korisliigassa. Sen lisäksi kokemusta on karttunut yhden kauden verran Ruotsin pääsarjasta sekä kaksi divarikautta LaBassa. Siksi hän on oikea mies pohtimaan, mitä tuleman pitää.

Mihin lahtelaisjoukkueen pitää olla valmis? Pystyvätkö omat nuoret esittämään samanlaista peliä kuin 1A-divarissa? Luottavatko he itseensä?

– Nuoret ovat kypsyneet divisioonassa. Uskon vahvasti, että ainakin urheilullisesti he tulevat pärjäämään mainiosti. Sanoisin niin, että jos alkukaudesta pojat saisivat onnistumisia, se helpottaisi kummasti jatkoa.

Mäkäläinen haluaa luoda joukkueeseen sellaisen ilmapiirin, että kaikilla olisi mahdollisimman hyvä olla. Joukkueen keskinäinen luottamus on kaiken perusta silloin, kun menestystä lähdetään tavoittelemaan.

– Monella joukkueella on riveissään rutkasti kokemusta. Näissä ympyröissä kokemuksella on oma arvonsa. Vaikka nyt edessä on kovempia pelejä, niin pelkäämällä ei niissä pärjää. Ei minun ole toistaiseksi tarvinnut nuorempia pelaajia rauhoitella. Annan sitten tarvittaessa vinkkejä, jos he ovat niitä vailla.

Alkusyksystä Kiinassa pelatut koriksen MM-kisat vahvistivat Mäkäläisen näkemyksen siitä, että vahvalla joukkuetekemisellä pärjää edelleen – olkoon taso mikä hyvänsä.

– Espanja sen näytti, että vahvalla joukkuepelillä ja luottamuksella tulee paras tulos. Me haluamme kauden aikana olla joukkue, joka tekee eniten helppoja koreja. Tarkoituksenamme on juosta kenttää ja syöttää palloa eteenpäin. Epäitsekkyys on myös hyve. Toki meidän tulee säilyttää lahtelainen taisteluilme ja periksiantamattomuus. Missään vaiheessa ei saa luovuttaa.

Yksi hyvin merkittävä asia pitkän kauden aikana on harjoittelun rytmitys ja laadukkuus. Pelin on pakko kehittyä, ja siinä pääroolia näyttelee harjoitteleminen.

– Palautumisen ja harjoittelun välinen kombo täytyy olla kunnossa, koska pelejä on tiuhaan tahtiin, Mäkäläinen korostaa.

Lahti Basketball–BC Nokia, miesten Korisliigaa keskiviikkona kello 18.30 Lahti Energia -areenassa

Eerikki Lyytikäinen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi