Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koripallo

Korisliigassa on kahden eri kategorian joukkueita: kausi starttaa, lue jokaisen liigajoukkueen esittelyt

ESS ja lahtelainen koripallopersoona sekä entinen huippupelaaja Ville Mäkäläinen panivat Korisliigan joukkueet järjestykseen. Pantteri-patsas matkaa keväällä uuteen osoitteeseen.

Muun muassa suositun koripalloiluun keskittyvän Triplatupla-podcastin vakiohahmo Ville Mäkäläinen käy läpi perjantaina alkavan Korisliiga-kauden ennakko-odotuksia.

Komealla pääsarjaurallaan kahta Suomen mestaruutta, kolmea hopeaa ja yhtä pronssia juhlinut lahtelaiskoripalloilun kasvatti Mäkäläinen asuu nykyään Helsingissä ja työskentelee rahoitusalalla. Koripalloa hän seuraa tiiviisti.

Etelä-Suomen Sanomat kävi Mäkäläisen kanssa sarjan tarkasti läpi. Kärkikastiin nousivat Seagulls, Vilpas ja Kauhajoki. Haastajia ovat Pyrintö, Kataja ja KTP.

Seagulls johtaa kärkikastia

Jos Ville Mäkäläinen löisi vetoa tulevan kauden mestarista, rahat menisivät Helsinki Seagullsille. Stadilaisseura on vahvistunut joka rintamalla. Seura on tehnyt merkittäviä satsauksia sekä parketille että valmennusportaaseen.

Kahdesti peräkkäin Kauhajoen Karhun Suomen mestariksi luotsannut Jussi Laakso karisti Pohjanmaan lakeudet jaloistaan ja vaihtoi ne Helsingin valoihin.

Mäkäläinen pitää Laakson kaappausta merkittävänä asiana.

– Laakso tuo Seagullsiin kulttuurimuutoksen. Valmentaja tietää, mitä mestaruuden voittaminen vaatii. Se on iso lisäarvo. Mielenkiintoista on myös apukoutsi Vesa Vertion rooli. ”Gullsien” joukkue on koottu fiksusti. Sieltä ei löydy ylipitkiä mörköjä. Joukkue pystyy puolustuksessa vaihtamaan lähes kaikki palloscreenit. Hyökkäyspäässä se kykenee levittämään kenttää, koska ryhmästä löytyy tarkkoja kaukoheittäjiä.

Shawn Huff palasi pitkän ulkomaankiertueen jälkeen Suomeen ja yrittää nyt Seagullsissa metsästää itseltään puuttuvaa miesten mestaruutta. Kuva: Sirpa Repo

Seagullsien kokoonpanossa on kolme Susijengistä tuttua kasvoa. Maajoukkueen pitkäaikainen kapteeni Shawn Huff palasi reippaasti yli kymmenen vuotta kestäneeltä ulkomaan reissultaan takaisin Korisliigaan. Sen lisäksi Tuukka Kotti ja Antti Kanervo ovat tunnettuja nimiä.

– Hyvin nimivahva nippu. Myös jenkkeihin on panostettu. Kun viime kaudella Kauhajoella pelannut Kazembe Abif ja Huffin joukkuekaverina Frankfurtissa viilettänyt Trae Bell-Heynes haalittiin mukaan, niin se kertoo siitä, että tuttuihin kavereihin on helppo luottaa myös nyt. Ainoana kysymysmerkkinä pidän sitä, että joukkueesta puuttuu mestaruuskokemusta. Huff voitti nuorena poikana Hongassa mestaruuden, mutta muuten pelaajisto on pullollaan kavereita, joilta se himoittu pytty puuttuu, Mäkäläinen korostaa.

Salossa muuttui paljon

Salon Vilpas kuuluu jälleen mestarikandidaatteihin. Vilppaalla pitäisi olla kaikki eväät menestykseen, mutta tummiakin pilviä leijailee Salon yllä. Joukkuetta viime vuodet luotsannut Joonas Iisalo jäi lopulta ilman mestaruutta. Nyt puikoissa on Ville Tuominen, jonka niskassa on suuret paineet.

– Salossa muuttuu aika lailla kaikki. Tuominen on tunnettu yhden pelitavan miehenä. Sitä voi kutsua rakkikoirakorikseksi. Amerikkalaisvalinnat puoltavat uutta pelityyliä, mutta miten on suomalaisosaston laita. Se, että laitetaan hurjaa painetta pallolle ja mennään aggressiivisesti syöttölinjoille, ei mielestäni palvele Teemu Rannikkoa, Juho Nenosta tai Mikko Koivistoa, Mäkäläinen pohtii.

Teemu Rannikko (vas.) on Salon Vilppaan tukipilari. Kuva: Samuli Ikäheimo

Vilpas elää pitkälti Rannikon nerouden varassa.

– Teemulla on tietty näkemys ja mielipide siitä, miten korista pelataan. Tuleeko kauden aikana kitkaa valmennuksen ja pelaajiston välille? Varsinkin silloin jos peli ei kulje, niin on kiva seurata, mitä Salossa tapahtuu. Onko Tuominen kasvanut ihmisenä? Onko hän valmis kuuntelemaan pelaajia? Toisaalta Vilppaalla ei ole painetta voittaa. Se voi jeesata joukkuetta jonkin verran. Salolla on pelkkää voitettavaa.

Kauhajoella aika jälkeen Laakson

Mestari-Kauhajoki on mielenkiintoisessa tilanteessa. Jussi Laakson apuvalmentajana hyvää työtä tehnyt Janne Koskimies on tiukassa paikassa. Saman asian allekirjoittaa myös Mäkäläinen.

– Olen kuullut Koskimiehestä paljon hyvää. Hän ymmärtää lajia. Mutta on kuitenkin täysin eri asia olla pää kuin -apuvalmentaja. Kun kannat päävastuun, paineet ovat erilaiset.

Mitään esteitä Kauhajoen menestykselle ei ole olemassa.

Bojan Sarcevic on dominoinut liigaa kaksi edellistä kautta. Kun riveistä löytyy lisäksi viime kevään pudotuspelien paras pelaaja Cameron Jones, niin siihen on hyvä rakentaa. Nuoret lupaukset Okko Järvi, Eero Innamaa ja Mikael Laihonen ovat vuoden kokeneempia. Kauhajoki tulee olemaan vaikeasti voitettava.

Pyrinnöllä kokenut jenkkiduo

Pyrintö vetää haastajia ja saa seuraansa Katajan ja KTP:n.

Lahtelaisillekin hyvin tuttu valmentaja Sami Toiviainen jatkaa Pyrinnön peräsimessä. Toiviainen on saanut jalkeille hyvin yllätysvalmiin nipun.

Sami Toiviainen jatkaa Tampereen Pyrinnön valmentajana. Kuva: Pekka Ruissalo

– Pyrinnöllä on hemmetin kova jengi. Jos joukkue pysyy terveenä, sillä on mahdollisuudet mihin vain. Kokeneet jenkkipelaajat Ray Nixon ja Benjamin Raymond ovat laatupelaajia. Heillä on niin sanottu tehtaan takuu. Antero Lehto kärsi viime kaudella vammoista. Pysyykö tuo tärkeä palanen nyt ehjänä? Kysymysmerkkejä leijailee Pyynikin suunnalla.

Joensuun Kataja, mikä mahtaa olla kestomenestyjän tilanne? Iso kysymys kuuluu, pelataanko itärajalla FIBA Europe cupin lohkovaiheessa vai ei.

– Se tulee määrittämään Katajan kautta todella paljon. Jos europelejä tulee, uskon että joukkueella ei riitä polttoaine kevään ratkaisupeleihin asti. Peliä on vaikea kehittää, jos ei pysty treenaamaan kunnolla. Jos joukkue pysyy kasassa ja jenkkivalinnat osuvat, Kataja voi nousta korkeallekin, Mäkäläinen ennustaa.

Tomi Kaminen luotaa KTP:tä. Kuva: Bio Rex

Kotkalainen KTP on hyvin todennäköisesti sarjan väriläiskä. Siitä pitää huolen joukkueen intohimoinen päävalmentaja Tomi Kaminen.

– Sieltä voi tulla vaikka minkälaista hurlumhei-palloa, Mäkäläinen sanoo.

– Kaminen laittaa itsensä aina täysillä likoon. Kuka kantaa Antto Nikkarisen lähdön jälkeen ykköspelintekijän roolin? Se on keskeinen kysymys. KTP on pomminvarmasti värikäs jengi.

Eerikki Lyytikäinen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi