Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koripallo

"Muutto Lahteen on tehnyt gutaa" – takamies Tuomas Hirvonen aloittaa ensimmäisen kautensa muualla kuin Kouvolassa

Hirvonen ja paluumuuttaja Arttu Saarijärvi kujeilevat nyt Lahti Basketballissa. Toisilleen tutulla kaksikolla on takanaan täysin erilainen kesä. Kaverukset ovat olleet tyytyväisiä seuravalintaansa.

A-maajoukkueen portteja kolkutellut Tuomas Hirvonen aloittaa ensimmäisen kautensa jossain muualla kuin Kouvolassa. Arttu Saarijärvi on puolestaan paluumuuttaja. Kuva: Juha Peurala

Välillä muutos elämässä tekee ihmiselle hyvää. Uusi ympäristö, uudet ihmiset, uudet joukkuekaverit ja uusi kaupunki ovat asioita, joista saa yleensä lisää virtaa – etenkin kun puhutaan joukkueurheilijoista.

Täksi kaudeksi Korisliigaan noussut Lahti Basketball naarasi kaksi vahvistusta naapuriseura Kouvolan Kouvoista.

Pelaajista toinen, Arttu Saarijärvi, 23, on lahtelaisen koripallokoulun kasvatti, joka on viettänyt neljä edellistä vuotta Kouvolassa. Takamies Tuomas Hirvonen, 23, aloittaa syksyllä ensimmäisen kautensa jossain muualla kuin Kouvolassa.

Molemmat pelimiehet vakuuttavat, että ainakin heille muutos on tehnyt todella hyvää.

– Kun on "sen about" 20 vuotta vääntänyt junnuista aikuisiin samoja juttuja samoissa maisemissa, niin voin rehdisti sanoa, että muutto Lahteen on tehnyt gutaa, maajoukkueen eli Susijengin portteja jo pitkään kolkutellut juonikas pelintekijä sanoo.

Arttu Saarijärvi on Namika Lahti junioreiden kasvatti. Parimetrinen atleetti myöntää, että Kouvolan vuodet olivat vaikeita. Syy on selvä.

– Loukkaantumiset veivät parhaan terän. Milloin pyörivät nilkat, milloin kiukuttelivat olkapäät ja mitä kaikkea muuta. Osa vammoista oli niin outoja, ettei niitä pysty edes selittämään. Vaikka pelaaminen hieman kärsikin, niin en silti vaihtaisi päivääkään. Viime kauden aikana tuli vain fiilis, että maiseman vaihto voisi tehdä minulle hyvää. Nyt on hieno mahdollisuus aloittaa ikään kuin puhtaalta pöydältä, Saarijärvi korostaa.

Tuomas Hirvonen muutti Lahteen kuun puolivälissä. Kuva: Juha Peurala

Kolmen viikon paussi teki hyvää

Hirvosen kesä on ollut vauhdikas. Kouvojen kausi venyi pitkälle kevääseen, kun kouvolalaiset väänsivät yhdessä Karhubasketin kanssa Pantteri-patsaasta eli Suomen mestaruudesta. Raskaan kauden jälkeen oli edessä vaivainen viikon huili ennen kuin Hirvonen aloitti leirityksen haastajamaajoukkueen kanssa. Leirien jälkeen joukkue suuntasi Italiaan universiadeihin.

– Siellä meni kaksi viikkoa. Sen jälkeen pystyin vetämään happea viikon, kunnes alkoi miesten maajoukkueen leiri. Onneksi sen puristuksen jälkeen sain kolmen viikon paussin. Se teki päälle hyvää, elokuun puolivälissä muuttokuormansa kanssa Lahteen asettunut Hirvonen sanoo.

Kouvoissa ja LaBassa toiminnan ero on ollut Hirvosen mukaan selvä.

– Lahdessa on otettu alkukausi huomattavasti kevyemmin kuin Kouvoissa. Kouvolassa mentiin heti alusta lähtien tosi kovaa. On ollut hauskaa ja motivoivaa tehdä töitä eri tavalla ja erilaisten ihmisten kanssa.

Lue myös: Kortteliliigan pelikesä päättyy mitalisateeseen
 

Henkisesti tärkeä kesä

Saarijärvellä on takanaan ihan päinvastainen suvi. Hän on nauttinut poikkeuksellisesta kesästä.

– Tämä on ollut pitkään aikaan ensimmäinen kesä, kun minulla ei ole ollut mitään maajoukkuetouhuja tai loukkaantumisia. Olen saanut olla terveenä, eikä ole ollut tarvetta kuntouttaa jotain osaa kropasta. Fysiikkaharjoittelu on ollut ohjattua, mutta muuten on saanut suunnitella treenit oman mielensä mukaan. Etenkin henkisesti kesä on ollut tärkeä. Olen saanut harjoitella rauhassa.

Saarijärvi on mielissään siitä, miten häntä kohdeltiin Kouvoissa, vaikka epäonnea oli rutkasti matkassa.

– Minuun satsattiin paljon ja aina parsittiin kasaan. Valmennus oli huippuluokkaa. Kun jouduin käsittelemään paljon vaikeita asioita, niin koen kehittyneeni ainakin henkisesti. Yksilövalmennus oli kovalla tasolla, Jyri Lehtosen ja Pieti Poikolan alaisuudessa Kouvoissa pelannut Saarijärvi korostaa.

Hirvonen oli tyytyväinen kesään, vaikka se olikin raskas. Takamies kokee maajoukkuekesän kaksipiippuisena juttuna.

– Kun on mukana leirityksessä, ei jää niin paljon aikaa treenata henkilökohtaisia ominaisuuksia. Mutta totta kai se antaa myös paljon, kun pääsee harjoittelemaan maan parhaiden pelaajien kanssa. Se kehittää varmasti. Se on sellainen kaksiteräinen miekka.

Arttu Saarijärvi sai harjoitella kesällä rauhassa. Kuva: Juha Peurala
Keitä?

Tuomas Hirvonen

Syntynyt 17.5.1996 Kouvolassa.

Kasvattajaseura: Kouvolan Pojat, 181 senttiä ja 78 kiloa.

Suomen mestari 2016 ja SM-hopeaa 2019. 20-vuotiaiden EM-kisojen B-divisioonan voitto ja nousu A-divisioonaan.

Arttu Saarijärvi

Syntynyt 7.8.1996 Lahdessa.

Kasvattajaseura: Namika Lahti juniorit, 200 senttiä ja 95 kiloa.

Suomen mestari 2016 ja SM-hopea 2019. 20-vuotiaiden EM-kisojen B-divisioonan voitto ja nousu A-divisioonaan.

Eerikki Lyytikäinen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi